AC130_gunshipWikileaks a anunțat demararea unei campanii de strângere de fonduri pentru o recompensă de 50 de mii de dolari în schimbul probei video în cazul masacrului de la spitalul din orașul afgan Kunduz.

Spitalul, în care activau cadre medicale ale organizației Medecins Sans Frontieres, a fost lovit sâmbătă în mod repetat cu rachete lansate de o fortăreață zburătoare de tip AC 130 (foto).

Șeful trupelor SUA în Afganistan, John Campbell, a recunoscut în fața unei Comisii a Senatului american că decizia de a efectua bombardamentul a aparținut militarilor americani, chiar dacă solicitarea de sprijin aerian a fost făcută de trupele afgane, care au pretins că sunt talibani în spital.

Tirurile americane au ucis 22 de oameni, între care 10 pacienți și 12 membri ai MSF.

MSF consideră cazul Kunduz drept crimă de război și a cerut miercuri activarea unui organism internațional de anchetă, anunțând că nu are încredere în investigația internă a armatei americane. MSF respinge teza atacului „din greșeală”, precizând că spitalul nu se află în apropierea altor clădiri iar coordonatele sale GPS au fost furnizate din timp forțelor americane.

Suma de 50 de mii de dolari anunțată de Wikileaks urmează să fie colectată în perioada imediat următoare, posibil chiar în orele următoare. Campanii anterioare au arătat că există destui contributori în toată lumea dispuși să susțină cauzele Wikileaks.

Wikileaks indică faptul că există sau a existat, cu siguranță, o înregistare a tirurilor asupra spitalului din Kunduz realizată chiar de la bordul aeronavei militare AC 130, cu camere de mare rezoluție.

Wikileaks menționează că, potrivit procedurilor militare, înregistrarea video și fișierul audio cu conversațiile din cockpit trebuie păstrate și că trebuie, de asemenea, să existe un raport investigativ după atacul soldat cu victime omenești.

Suma de 50 de mii de dolari ar urma să fie plătită pentru toate cele trei elemente: înregistrările video și audio și raportul post-atac.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top