ISIS_AfghanistanMilitanţii ISIS s-au pus cu cine nu trebuia. Acum, oamenii sunt motivaţi de răzbunare„.

Comentariul aparţine preşedintelui afgan Ashraf Ghani şi se referă la gruparea locală ISIS, ai cărei militanţi au avut ciocniri atât cu trupele guvernamentale cât şi cu luptătorii talibani.

ISIS în Afganistan a fost înfiinţat în urmă cu un an de către foşti membri ai talibanilor afgani şi pakistanezi iar rivalitatea dintre aceste grupări jihadiste este feroce.

Pentru a nu pierde teren, talibanii au înfiinţat o miliţie specială din 1000 de luptători, a căror misiune este să zdrobească ISIS în această ţară.

Astfel, ISIS are statutul de inamic comun pentru guvernul de la Kabul şi pentru talibani.

Preşedintele afgan (foto dreapta) mizează şi pe acest factor pentru a demara negocieri de pace cu islamiştii locali. El a estimat că dacă discuţiile nu vor demara în aprilie, conflictul se va intensifica şi va afecta întreaga regiune.

„Timpul nu e de partea noastră, februarie şi martie sunt luni cruciale”, a spus el pentru BBC. Potrivit lui Ghani, lumea ar trebui să înţeleagă că războiul talibanilor cu guvernul este doar o componentă a unui conflict mai amplu, care include şi Pakistanul. El crede că guvernul din ţara vecină ar trebui să reprime facţiunile talibane pakistaneze care refuză să participe la discuţii.

În Afganistan, talibanii au atacat recent mai multe reprezentanţe diplomatice iar în ultima parte a anului trecut au capturat pentru scurt timp oraşul Kunduz şi o mare parte dintr-o altă localitate strategică, Sangin.

Din cauza conflictului intern, Afganistanul este, alături de Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, o sursă care alimentează fluxul de migranţi. Preşedintele afgan, care a participat la Forumul de la Davos, le-a transmis un mesaj cetăţenilor săi, în contextul în care criza migranţilor ameninţă să distrugă spaţiul de liberă trecere Schengen şi să ducă la alte crize – economice şi de securitate.

„Ce vreau să le transmit (afganilor, n.r.) este că viitorul nu e în Europa. Europa îşi închide graniţele. Viitorul vostru e în Afghanistan”, a comentat el, făcând referire la un interviu acordat BBC de premierul francez Manuel Valls.

Mai multe detalii, aici.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top