România continuă să fie în lumea a treia a democrației, din cauza combinațiilor presă-politică-bani publici și a impotenței statului. PSD a ”patentat” baronii locali, dar a fost copiat și de alții. De pildă, la Deva, capitala județului Hunedoara, liberalii sunt cei care au preluat rețeta puterii totale, prin primarul actual în funcție și totodată candidat PNL la primăria municipiului. Petru Mărginean, care aproape că-și rupea hainele de pe el în apărarea lui Dan Voiculescu, s-a folosit de influența trustului local Antena 1 (pe care îl controlează prin interpuși), pentru a parveni și politic, nu doar ca ”businessman”.

După modelul ”stăpânilor” de la București, influența media i-a adus și avantaje politice, care aveau să se reflecte ulterior și în avantaje materiale clare pentru sine și familie. Bunăoară, grației Antenei 1 Deva, omul a ajuns primar pe valul USL (era pe atunci la PC, partidul lui Voiculescu), pentru ca, ulterior, să treacă în tabăra liberală. Bătălia electorală actuală scoate însă la iveală noi dezvăluiri care, altfel, ar fi fost date uitării.

Ziariștii hunedoreni strigă în pustiu, de multă vreme, despre afacerile baronului liberal. Cu toate acestea, instituțiile statului român parcă nu vor să audă nimic. Te întrebi dacă nu cumva, la Deva, s-a instaurat un fel de omerta menită să nu deranjeze câtuși de puțin puterea baronului PNL. Anchilozarea organelor statului este însă invers proporțională cu averea familiei primarului, care sporește, și sporește…

Deva Marginean

Brusc, în paradisul din Lunca Cernii de Jos, din Munții Poiana Ruscă, a răsărit o vilă de toată frumusețea (deasupra), care apare în acte pe numele soacrei  pensionare Ana Prejban. Coincidență, stabilimentul de vacanță a fost ridicat de o firmă din Satu Mare în paralel cu lucrările plătite din banii Devei pentru reabilitarea faimoasei cetăți din localitate (realizate de o firmă tot din Satu Mare!). Scriu reporterii de la ”Ziarul Hunedoreanului”:

Concomitent cu finisajele din lemn la Cetatea Devei, a crescut şi o vilă rustică în bătătura soacrei primarului Petru Mărginean. De vilă s-a ocupat proiectantul Karol Kalauz, soţul arhitectei de la Primăria Deva. Curios, proiectantul nu-şi mai aminteşte numele firmei cu care a lucrat la vilă. Coincidenţa face că nici primarul liberal care emis autorizaţia de construcţie nu are în acte constructorul. Ca din întâmplare, maşinile care au dus lemnul la vilă au numere de Satu Mare, judeţ din care provine şi tâmplarul Cetăţii. Există suspiciuni rezonabile pentru o cercetare DNA a coincidenţelor.

La rândul lor, ziariștii de la ”Glasul Hunedoarei” au aflat că și finanțarea postului Antena 1 Deva (controlat de familia Mărginean) s-a intersectat cu banii strânși la bugetul local din impozitele și taxele cetățenilor:

Nu este pentru prima dată când Petru Mărginean își disimulează afacerile trecându-le pe numele unor persoane de încredere. După ce timp de aproape doi ani, din funcția de primar al Devei, Mărginean a virat sume importante în conturile televiziunii administrate de soția sa, Gabriela Mărginean (născută Prejban), acesta a trecut atât părțile sociale ale firmei, cât și administrarea televiziunii unui om de încredere, Emil Gherghe, producător de știri în cadrul redacției Antena 1 Deva. În realitate, postul este administrat în continuare de Gabriela Mărginean, soția edilului, care, în continuare, virează din bugetul Devei sume importante în conturile televiziunii. Aceași „rețetă” a aplicat-o, probabil, Mărginean și în cazul casei de vacanță de la Negoiu, unde a băgat-o în față pe soacra sa și pensia ei de „milioane”.

 

Eduard Hellvig_SRITimiditatea autorităților statului în raport cu afacerile familiei Mărginean s-ar putea să aibă legătură și cu aura pe care primarul și-a creat-o de ”om cu relații” la vârful României. Fie a pozat în apărător al lui Dan Voiculescu (a fost văzut umblând cu mască pe față, în parlament, pentru a sugera că ”mascații” acționează abuziv față de mogul), fie a răspândit zvonul în târg că este prieten cu Eduard Helvig (foto), actual șef al SRI. Nu știm dacă e adevărat, știm doar că amândoi au făcut parte din USL, via Partidul Conservator (PC), manevrat din umbră de Dan Voiculescu. Sau poate că, dacă acum patru ani erau toți buni tovarăși întru cauza demolării statului de drept, între timp, ca șef al unei instituții-cheie în lupta anticorupție (SRI), Eduard Helvig nu-și mai permite luxul unei astfel de aventuri antidemocratice și nici al unei prietenii cu personaje ce pot cădea oricând în plasa DNA. Însă asta nu-l împiedică pe fostul său partener politic să-și creeze în plan local o imagine de intangibil. Care, din ce se vede la Deva, nu e doar simplă imagine, ci chiar realitate pură!

 

VEZI ȘI:

Cum dirijează Petru Mărginean banii orașului spre televiziunea Antena 1 Deva

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top