ceceniaAstfel, el a dus campanii militare dure în republicile separatiste din Caucaz, campanii care au fost adesea criticate de militanţii pentru drepturile omului pentru numărul mare de victime în rândul civililor.

Totuşi, cele mai celebre crize din mandatele sale au fost asediul teatrului Dubrovka din Moscova din 2002 şi atacul de la şcoala din Beslan din 2004. În ambele cazuri, Putin a optat pentru intervenţii în forţă care au pus capăt crizelor dar cu un preţ imens: sute de morţi în rândul civililor nevinonvaţi prinşi la mijloc între terorişti şi echipele de intervenţie care ar fi trebuit să-i salveze.

Pe 23 octombrie 2002, 50 de militanţi ceceni înarmaţi au dat buzna în teatrul Dubrovka din Mosocva şi au luat ostatici 850 de oameni.

dubrovka Printre atacatori se numărau şi aşa-numite „văduve negre” foste soţii ale unor terorişti islamişti, morţi în confruntările cu trupele ruseşti. Acestea doreau să-şi răzbune bărbaţii aşa că au intrat în teatru cu încărcături explozibile asupra lor. Asediatorii au cerut retragerea trupelor ruseşti din Cecenia în schimbul vieţii ostaticilor.

După două zile şi jumătate de criză, autorităţile ruse au trimis trupele speciale să ia teatrul cu asalt. Forţele de intervenţie au introdus înăuntru un gaz paralizant necunoscut, care i-a imobilizat pe agresori dar a avut efecte devastatoare şi asupra captivilor.

În plus, după eliminarea teroriştilor, operaţiunea de salvare a fost atât de prost organizată încât mulţi ostatici au murit, cu zile din cauza haosului. Numeorşi răniţi au fost aruncaţi unii peste alţii în microbuze şi au murit în drum spre spitale, striviţi sub alte trupuri. În plus, armata a refuzat să le dezvăluie medicilor civili compoziţia gazului folosit în teatru pe motiv că era secretă. Astfel, doctorii au fost incapabili să-i ajute pe mulţi dintre pacienţi.

La final, 130 dintre ostatici şi-au pierdut viaţa alături de cei 50 de terorişti. Rudele victimelor acuză şi acum administraţia lui Putin de gestionare defectuoasă a crizei.

)

beslanCel de-al doiela episod tragic a avut loc pe 1 septembrie 2004, la o şcoală din oraşul Beslan, situat în Oseţia de Nord. Un grup de militanţi islamişti din Cecenia şi Inguşeţia a luat ostatici 1100 de oameni în instituţia de învăţământ, inclusiv 770 de copii.

Atacatorii au băgat captivii într-o sală de sport pe care au împânzit-o cu explozibil şi au cerut apoi recunoasşterea Ceceniei ca stat independent la ONU şi retragerea rupelor ruseşti din zonă.

După trei zile de asediu, armata rusă a intrat în forţă în şcoală cu tancuri, rachete incendiare şi alte armamente grele. Intervenţia a pus capăt crizei însă, din nou, cu un preţ greu de suportat: 334 de ostatici au murit în operaţiunea militară şi numeroase alte persoane au fost rănite sau au dispărut fără urmă.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

2 Responses to VIDEO. Beslan şi Dubrovka, două tragedii care au marcat mandatele lui Putin la Kremlin

  1. […] munții din regiune (pentru mai multe informații despre aceste atacuri dar și bonusuri acesați aici). Pe plan extern în 2001, Putin pune la dispoziția Americii spațiului aerian al Rusiei pentru […]

  2. […] Şi de câte ori nu s-a dovedit că lui Vladimir Putin nu-i pasă de oameni, nici măcar de ai lui (teatrul din Beslan sau submarinul nuclear […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top