BenghalemLa puţin timp după atacurile din 13 noiembrie de la Paris, belgiano-marocanul Abdelhamid Abaaoud a fost nominalizat de autorităţile poliţieneşti drept coordonatorul atentatelor de la sala Bataclan, de la Stade de France şi din zona unor cafenele şi restaurante.

Relatări documentate l-au plasat pe acesta în spaţiile respective iar unii martori au afirmat că l-au văzut vorbind la telefon vreme îndelungată chiar în intervalul masacrului din sala de concerte Bataclan.

Informaţia a fost insistent circulată în mass-media internaţională, care a scos la lumină alte activităţi teroriste în care ar fi fost implicat Abaaoud, anterior celor din 13 noiembrie.

Totuşi, concomitent cu răspândirea acestei versiuni, au apărut şi sceptici, care au spus că Abaaoud a fost mai degrabă un coordonator local participant la atacuri decât adevăratul „creier”.

Belgiano-marocanul a fost ucis de poliţie într-un raid la Saint-Denis, pe 18 noiembrie. Acum, organizaţia americană de studiu asupra activităţilor teroriste TRAC l-a identificat pe Salim Benghalem (foto stânga), francez, condamnat în contumacie în Franţa, aflat probabil în Siria, drept adevăratul conducător al comandourilor jihadiste care au acţionat pe 13 noiembrie.

Benghalem a fugit în Siria în 2013. O instanţă pariziană l-a condamnat la 15 ani de închisoare la începutul lunii ianuarie. Activitatea sa teroristă pe teritoriul Franţei este una consistentă. În Siria, individul ar fi fost implicat în execuţii pentru ISIS. Dar, conform sursei citate, poziţia sa în cadrul Statului Islamic este una mai înaltă decât a defunctului Abaaoud. În septembrie 2014 Benghalem a fost inclus pe o listă a celor 10 desemnaţi de SUA drept „terorişti globali”.

La câteva săptămâni după atacurile din ianuarie 2015 de la redacţia Charlie Hebdo şi de la magazinul evreiesc din Paris, Benghalem a apărut într-un film de propagandă ISIS lăudând trio-ul ucigaş Said Kouachi – Cherif Kouachi – Amedy Coulibaly. El a cerut şi altor susţinători ISIS din Franţa să urmeze exemplul celor trei şi să efectueze atacuri individuale, greu de depistat şi contracarat.

abaaoudDe fapt, Benghalem s-a implicat în 2010 alături de unul dintre fraţii Kouachi şi de Coulibaly într-o tentativă ratată de a înlesni evadarea unui lider islamist aflat în închisoare la Paris. Ulterior, ar fi călătorit alături de Cherif Kouachi în Yemen, unde şi-ar fi desăvârşit radicalizarea sub influenţa lui Anwar al-Awalki, liderul de atunci al grupării Al Qaida în Peninsula Arabică.

Recentul material video distribuit de ISIS şi dedicat executanţilor din Paris conţine o secvenţă cu declamaţii ale lui Abaaoud (foto dreapta), aspect care-i reconfirmă acestuia rolul proeminent în operaţiunea din 13 noiembrie.

La fel ca şi TRAC însă, anchetatorii francezi tind acum să considere că atacurile au fost puse la cale în Siria, acolo unde, aparent, se află şi Benghalem.

„Abaaoud a fost coordonatorul de la faţa locului dar, conform surselor noastre, el singur nu dispunea de capacitatea de a desfăşura un atac executat atât de profesionist, la o scară atât de mare”, a declarat directorul TRAC, Veryan Khan pentru publicaţia belgiană De Morgen.

Mai multe detalii aici.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top