Yanis VaroufakisFostul ministru grec de finanțe Yanis Varoufakis – responsabil într-o mare măsură pentru condiţiile extrem de dure pe care premierul Tsipras a fost nevoit să le accepte la Bruxelles – a reacţionat pe blogul său într-o manieră previzibilă, criticând compromisul dar, surprinzător, fără să îndemne la respingerea lui.

Astfel, conform celor relatate de Agerpres, Varoufakis a scris marţi pe blogul său că acordul încheiat de Tsipras cu liderii zonei euro este „un tratat de capitulare”, ce are scopul de a transforma Grecia într-un „stat vasal” Eurogrupului.

Fostul ministru spune că este pentru prima dată în istoria Uniunii Europene când aceasta a luat o decizie care „subminează într-un mod atât de fundamental proiectul integrării europene”.

„Este, pur și simplu, o manifestare a unei politici umilitoare (..), o mostră a anulării complete a suveranității naționale”, concluzionează Varoufakis , care avertizează: „Europenii, inclusiv cei cărora nu le pasă deloc de Grecia, trebuie să fie atenți.”

El susţine că mai importată decât reacţia deputaţilor la votul de miercuri din Parlament ar fi o discuţie asupra efectului pe care l-ar avea aplicarea măsurilor cerute de Bruxelles: anume, dacă economia greacă are vreo șansă de a-și reveni prin aplicarea reformelor însoţite de austeritate sau dacă „predarea” Greciei nu va agrava și mai mult criza.

Fostul ministru este şi parlamentar al Syriza. El a absentat de la votul de săptămâna trecută, în care, în ciuda boicotului unor reprezentanţi ai facţiunii radicale din coaliţia de guvernământ, legislativul elen a acceptat unele reforme privind fiscalitatea, mediul de afaceri şi sistemul de pensii.

Parlamentul de la Atena trebuie să adopte cel târziu miercuri în regim de urgenţă legile cerute luni la Bruxelles în privinţa TVA, a pensiilor şi pieţei muncii, în caz contrar riscând să nu primească „finanţarea de urgenţă” pentru redeschiderea băncilor, închise din 29 iunie.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top