Reacțiile vin în valuri după ce șeful PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la 3 ani și șase luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu.

Decizia dată de judecătorii de la Înalta Curte poate fi atacată cu apel.

În timp ce anumiți miniștri din actualul Guvern PSD-ALDE au spus deja că Dragnea este nevinovat, liderii opoziției au cerut demisia lui Dragnea de la șefia Camerei Deputaților.

„Am fost şi voi fi alături de preşedintele partidului, Liviu Dragnea, şi sunt convinsă că, până la final, îşi va demonstra nevinovăţia. Nu este o decizie definitivă! Este evident că această sentinţă este una politizată”, a spus ministrul de Interne, Carmen Dan.

Și premierul Viorica Dăncilă a spus că Dragnea este nevinovat.

„Decizia instanţei de judecată în cazul preşedintelui PSD ne arată că modul în care în România se aplică legea este încă sub influenţa arbitrariului”, a spus Dăncilă.

„Cred cu tărie în nevinovăţia preşedintelui PSD şi îl asigur de toată susţinerea mea la conducerea partidului şi a Camerei Deputaţilor – aceasta este singura atitudine corectă pentru respectarea prezumţiei de nevinovăţie, aşa cum ne cere Comisia Europeană, prin Directiva 2016/343. Consider că cei care cer demisia preşedintelui PSD înainte de pronunţarea unei decizii finale încalcă grav Constituţia României, Directivele Europene şi standardele Comisiei de la Veneţia, care garantează toate prezumţia de nevinovăţie. Guvernarea PSD -ALDE rămâne unită, obiectivele noastre, angajamentele noastre, determinarea noastră rămân aceleaşi”, a mai spus șefa Guvernului.

Pe de altă parte, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a spus că este „șocat” de decizie.

„În condiţiile de azi, şocat de decizie, nu pot să spun decât că trebuie ca eu şi toţi colegii mei să avem o poziţie de solidaritate”, a declarat pentru MEDIAFAX Ştefănescu.

Și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că trebuie acceptată decizia finală în acest caz.

„Trebuie spus faptul că este o decizie în primă instanță, ceea ce înseamnă că Liviu Dragnea se bucură în continuare de prezumția de nevinovăție, valabilă până în momentul unei decizii definitive a instanței.

Indiferent de sentința definitivă, vreau să subliniez importanța continuării dezbaterii și adoptării reformelor necesare pentru stoparea abuzurilor și a încălcării drepturilor și libertăților cetățenilor”, a scris Tăriceanu, aliatul PSD la guvernare.

Din opoziție, a curs cu cereri de demisie.

„Domnul Dragnea trebuie să părăsească viața publică. Un politician cu două condamnări în Justiție nu poate să mai stea în fruntea României și să dicteze politica penală a statului.

Pentru binele acestei țări, pentru a rămâne într-o ordine legală și morală, șeful Camerei Deputaților trebuie să renunțe la orice pârghie de putere”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

Și Traian Băsescu, fost lider PMP, sugerează că Dragnea ar trebui să plece de la conducerea Camerei Deputaților.

„Pricepi că nu mai poţi administra discreţionar ţara şi că trebuie să demisionezi din funcţia de Preşedinte al Camerei Deputaţilor (al treilea om în stat) ? Acum !
La PSD n-aveţi decât să faceţi ce vreţi, dar, din a treia funcţie în stat, trebuie să pleci acum !”, a scris Băsescu pe Facebook.

Liderul PNL Ludovic Orban a spus: „În cazul în care Liviu Dragnea nu-și dă demisia îi invit pe toți parlamentarii majorității să se delimiteze de acest rău absolut pentru România și să se alăture moțiunii de cenzură inițiată de PNL”.

USR a cerut, de asemenea, demisia lui Dragnea.

„Este inacceptabil ca un infractor cu două condamnări penale să rămână în una din cele mai importante funcţii de conducere ale statului şi să reprezinte România. Decizia ÎCCJ de astăzi este o dovadă că justiţia este independentă şi a rămas imparţială în ciuda presiunilor teribile exercitate de Liviu Dragnea şi de PSD în ultimul an şi jumătate. Decizia judecătorilor în acest dosar pune capăt unor ani în care Liviu Dragnea a teleormanizat România şi şi-a subordonat oamenii prin ilegalităţi şi plătindu-i din banii statului”, se arată în comunicatul USR

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top