Flag_LiberlandVit Jedlicka, un ceh de 31 de ani, a profitat de existența unei palme de teren împădurit și nerevendicat, situat între Serbia și Croația, și a proclamat recent un nou stat, Liberland, al cărui preşedinte s-a autonumit, relatează AFP citată de Agerpres.

Republica liberă Liberland are deviza „Zit a nechat zit”, ceea ce în limba cehă înseamnă „Trăiește și lasă-i și pe alții să trăiască”. Fondatorul său își propune crearea unei societăți în care cetățenii onești pot prospera „fără legi, reglementări și impozite la stat ineficiente și obligatorii”.

Jedlicka, membru al unui mic partid de dreapta din Cehia, spune că „ideea de bază este ca impozitele să fie facultative, pentru a reduce rolul statului la minimum, pentru a face presiunea statului cât mai mică posibil”.

El susţine că a primit deja 250 de mii de cereri de cetățenie din lumea întreagă și speră să ajungă rapid la un milion. Pagina sa de Facebook are 100 de mii de like-uri. Un site dedicat proiectului este accesibil la adresa liberland.org.

Liberland, a cărui „înfiinţare” nu a provocat, deocamdată, reacţii internaţionale, se întinde pe 7 kilometri pătraţi pe malul Dunării. Wikipedia menţionează că terenul are „graniţă” comună cu Croaţia şi este cunoscut drept Gornja Siga (aprox. „Varniţa de Sus”) printre localnici.

Un jurnalist ceh care a fost în zonă luna aceasta a găsit în Liberland o casă în ruină, abandonată de zeci de ani, şi niciun locuitor. Drumul de acces ar fi într-o condiţie proastă, conform relatărilor acestuia.

În ciuda începutului modest, Liberland a atras atenţia hoţilor: conform Agerpres/AFP, drapelul noului stat a fost furat iar fondatorul a făcut apel la donaţii pe internet.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

One Response to Utopia unui ceh: statul fără impozite obligatorii, întins pe 7 kilometri pătrați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top