Join_Strelkov's_armyInsurgenţii şi-au propus, şi au şi reuşit, să strângă fonduri şi echipament pentru cei pe care Kievul îi consideră „terorişti”.

Biroul din Moscova nu are adresă dar şi-a postat datele de contact pe reţeaua Vkontakte (un Facebook local), unde Miliţia din „Republica populară Donbass” are propria pagină. Alte site-uri ruseşti au afişat anunţuri de recrutare încă din luna mai.

La numărul de telefon de pe Vkontakte nu răspunde nimeni dar adresa de mail pare să funcţioneze, menţionează USA Today.

Artur Gasparian, un luptător din Armenia, a declarat pentru radio Svoboda că, după a doua tentativă de a lua legătura cu Miliţia din Donbass, mai mulţi bărbaţi neidentificaţi i-au fixat o întâlnire în Moscova, la care au venit alţi 10 potenţiali recruţi. Gasparian a fost trimis să lupte în estul Ucrainei.

În afara popularizării recrutărilor pe internet, la mitingurile din capitala rusă se împart fluturaşi cu mesajul „Alăturaţi-vă armatei lui Strelkov”.

Igor Strelkov, un rus despre care s-a scris că este ofiţer GRU (serviciul de informaţii al armatei ruse), conduce în prezent insurgenţii din Donbass.

Fie că se finalizează sau nu cu voluntariat, sprijinul ruşilor pentru insurgenţii ucraineni este larg răspândit în Federaţie. Mulţi văd revolta ca fiind justificată, deoarece regimul pro-occidental de la Kiev ar fi ostil vorbitorilor de rusă din Ucraina.

Dacă armele şi alte ajutoare ajung în Ucraina de est, asta nu se poate întâmpla fără  aprobarea Kremlinului. Grupuri diferite de la Kremlin pot avea propriile lor politici dar un sigur om – Putin – aprobă asta”, spune Alexander Konovalov, preşedintele think-tankului moscovit „Institutul de Evaluări Strategice”.

Populaţia rusă contribuie la rândul său cu ce poate. Şi se pare că poate destul de mult.

La un miting recent desfăşurat la Moscova, grupul „Ajutor pentru Novorusia şi Donbass” a umplut un camion de 5 tone cu alimente, haine şi echipament militar.

De asemenea, grupul a strâns din donaţii 6,2 milioane de ruble (circa 180 de mii de dolari) în aproximativ o lună, din iunie până în iulie.

Toate aceste evoluţii au loc în timp ce presa internaţională notează că trupele Kievului se apropie tot mai mult de Doneţk, cel mai mare bastion separatist, iar Moscova a trimis, din nou zeci de mii de soldaţi la graniţa cu Ucraina.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top