Un neamţ român sută la sută

2:56 am, 13 noiembrie 2014 • de • cu 18 Comentarii

0000_KIVPPe Victor Ponta, dacă e să-l baţi într-o dezbatere televizată, poţi să-l baţi doar cu propriile lui arme. Între aceste arme se numără jumătăţile de adevăr, verbozitatea, tupeul, atacul continuu şi riposta promptă („Nu ezita, nu pune pauze în vorbire!” e unul dintre primele sfaturi ale consilierilor de imagine care lucrează pentru politicieni.)

Într-o dezbatere televizată clasică între doi competitori politici contează impresia, nu adevărul, nici adevărurile, spuse sau nespuse. Nu mă-njuraţi pentru cinism, el a fost documentat cu mult înaintea mea de psihologi, sociologi şi analişti ai fenomenului mass-media. Adevărul este evaluat post-factum de ziarişti, analişti, suporteri etc şi, în general, ajută cam cât o frecţie la un picior de lemn în stabilirea învingătorului şi învinsului. Impresia adevărului (sau minciunii) contează mult mai mult. La fel, impresia forţei, a siguranţei de sine etc.

Pe aceste criterii de analiză, Victor Ponta a câştigat cele două runde televizate în faţa lui Klaus Iohannis. Pe prima, cea de la Realitatea TV, a câştigat-o la un scor lejer. Pe a doua, de la B1, la un scor ceva mai strâns, dar a câştigat-o. Spre exemplu, ce mai contează, post-factum, că Ponta s-a folosit de o jumătate de adevăr (spuneţi-i minciună dacă doriţi, mie mi se pare că acest cuvânt s-a demonetizat) ca să se descarce de povara plagiatului şi să-l atace pe Iohannis pe tema presupusei incompatibilităţi?

Daţi un pic filmul înapoi:

Despre plagiat vreau să vă spun un lucru. M-am dus la ICCJ, care mi-a dat o hotărâre definitivă şi irevocabilă. Dumneavoastră aţi fugit de ICCJ, apropo de ANI. Eu nu aş fi candidat în locul dumneavoastră. E o diferenţă fundamentală între noi”, a spus Victor Ponta.

Frumos spus, nu? Cu un mic amendament: e neadevărat. ÎCCJ – sau Curtea Supremă – NU a ajuns NICIODATĂ să judece fondul speţei. Adică, mai pe româneşte, Curtea Supremă nu a judecat niciodată dacă lucrarea de doctorat a premierului este sau nu plagiată. ÎCCJ a decis să NU JUDECE şi să respingă o plângere penală pentru plagiat depusă la Parchetul General de reprezentanţi ai Opoziţiei politice. Fondul speţei a fost judecat – dar nu după Codul Penal, ci după normele academice – de două foruri universitare. Ambele au decis că a fost vorba de plagiat. Presa a semnalat prompt această situaţie – şi în primăvară, când justiţia a decis să nu judece, şi acum, după dezbatere (informaţiile relevante le găsiţi aici şi aici).

Dar, cum spuneam, ce mai contează, post factum?

De fapt, contează mult. Pentru următoarele argumente:

1) Cele două dezbateri televizate nu pot fi considerate clasice. Incertitudinea confruntării, păstrată până în ultimul moment, a generat un uriaş orizont de aşteptare. Cu mici excepţii din ambele tabere, toţi cei cu potenţial electoral – susţinători ai lui Ponta, nehotărâţi, susţinători ai lui Iohannis – voiau să vadă confruntarea pe viu, ultimii fiind pregătiţi şi pentru un dezastru.

2) Dacă grila clasică de evaluare a unei înfruntări electorale la TV nu mai funcţioneză aici, în virtutea argumentului de la punctul (1), atunci rămân evaluările strict emoţionale. Empatia, dacă doriţi să-i spuneţi aşa.

Îmi asum riscul de a fi înjurat de cititori şi spun că am rămas siderat (după care am râs cu hohote) citind pe reţelele sociale zeci de postări de tipul „Iohannis, 10 clase peste Ponta„, „Avem învingătorul – şi e Iohannis!„, „Neamţul l-a făcut praf” etc. Nu toate sunt postate de talibani electorali. Unele sunt postate de cunoscuţi de-ai mei, pentru care gajez următorul câştig la loto că nu sunt – şi nu vor fi vreodată – talibani de dreapta sau de stânga. Aş merge mai departe şi aş îndrăzni să spun că şi dumneavoastră, cititorii, aveţi cunoscuţi cu astfel de reacţii. Sau poate chiar dumneavoastră înşivă aţi postat astfel de texte.

Talibani au ba, oamenii au căutat un cât de mic element din dezbaterea TV care să le susţină un enunţ favorabil despre Klaus Iohannis. Au amplificat apoi cu 10 sau cu 100 acel element şi au generat postările respective. Asta e empatie pură – să vezi cum cineva pierde şi să rămâi de partea învinsului.

O explicaţie există, şi am să fac apel la memoria fiecăruia dintre noi. Cu toţii am văzut în viaţă un film sau am citit o carte cu eroi negativi şi anti-eroi în care, spre exemplu, mardeiaşul din cartier îl snopea pe tocilarul clasei. Sau în care, mânat de mândrie ori de altceva, un băiat de la ţară sau de la periferie primeşte lupta cu un escroc rutinat de la oraş. Băiatul de la ţară şi tocilarul pierd, de regulă, confruntarea pentru că avantajele luptei murdare sunt de partea escrocilor şi mardeiaşilor. Însă dacă anti-eroii noştri (băiatul, tocilarul) prezintă măcar o trăsătură care să faciliteze identificarea cu publicul cititor sau spectator, acesta e câştigat de partea lor.

Într-o confruntare dezechilibrată, publicul, în majoritate format din oameni normali la cap, va încerca instinctiv să echilibreze balanţa susţinând competitorul mai slab, cu care se identifică dacă găseşte un element comun sau o valoare pozitivă. Japiţele din public, minoritare şi în societate, şi la cinema, se vor identifica imediat cu eroii negativi.

Producătorii de soap-opera şi scriitorii de romane comerciale cunosc foarte bine reţeta, care vinde fără greş.

Două au fost valorile pozitive care i-au făcut pe mulţi români să-l declare învingător pe Iohannis după ce acesta a pierdut: imaginea de om cinstit este una dintre aceste valori. Poate părea paradoxal, pentru că destui concetăţeni tolerează corupţia mică, bacşişul, şpaga împinsă, de nevoie, în plic ca să-şi rezolve problemele. Semnificativ de mulţi dintre aceşti români mulţi admiră, deopotrivă, cinstea. Într-o lume mai bună, probabil că ar încerca să fie, şi ei, sută la sută cinstiţi.

Altoit perfect pe sărăcia majorităţii, compromisul micii şpăgi îşi are originea în hidoasa necinste a şmecherilor politici care nu seamănă cu Iohannis iar mare parte din public ştie sau intuieşte acest lucru.

Nepregătit, neştiutor de Constituţie, lent în reacţii, inconsistent în discurs, lipsit de experienţă politică – toate aceste păcate i se pot imputa (şi i s-au imputat) candidatului ACL în urma primului duel televizat. Păcatul necinstei, un viu rezonator în conştiinţa publică, nu i-a putut fi aruncat în spate de către premier. Şi nu se poate spune că acesta din urmă nu s-a străduit. Ba chiar, străduindu-se în exces, este posibil ca Ponta să-i fi creat lui Iohannis imaginea de om cinstit pe care altul, necinstit, îl „face” la buzunare. Ghiciţi cine stârneşte publicului empatie într-o astfel de scenă…

Al doilea element în favoarea lui Iohannis, apreciat de unii forumişti frenetici, a fost curajul. Curajul de a merge pe terenul confruntării televizate unde adversarul are experienţă şi deţine armele. La fel ca în cazul cinstei, curajul este o calitate îndelung aclamată – şi mai puţin practicată – la români.

Iohannis propune – e adevărat – un alt fel de politică în România dar, deocamdată, politica se face în România după modelul lui Ponta. Să ieşi la bătaie politică într-o confruntare politică în care etalonul politicii de vârf este Ponta iar tu nu ai armele lui Ponta presupune, cel puţin, curaj. (Alţii ar adauga nişte cuvinte care nu sună la fel de frumos, aşa că trec peste ele:-)

Cinstea şi curajul – atribuite pe merit ori printr-un consens în imaginarul colectiv – sunt elementele care au făcut o parte dintre românii martori la dezbaterile de la Realitatea şi B1 să şi-l asume 100% pe Klaus Iohannis, în ciuda faptului că a pierdut confruntările televizate.

Aş fi tare curios să aflu dacă strategii electorali ai PSD au prevăzut acest efect de „câştig prin pierdere”. Cât de mare va fi câştigul, vom vedea la vot.

PS: În tradiţa americană, în care unii jurnalişti şi unele companii media îşi declară public opţiunile înainte de scrutin, precizez că mă voi duce duminică la vot, în turul II, şi voi vota candidatul ACL. Motivele le-am precizat aici şi aici.

PPS: Regret să mă văd în situaţia de a-mi încălca promisiunea de a nu mai scrie nimic despre alegeri. Anticipez că dacă Iohannis se va duce şi la dezbaterea găzduită de Antena 3, o să-mi încalc promisiunea pentru a doua oară…

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 3,83 din 5)
Se încarcă...

Articole similare

18 Responses to Un neamţ român sută la sută

 1. Stef spune:

  Dle Iclozan, te rog eu sa te ții de promisiune, nu mai scrie despre alegeri. Și mai bine, nu mai scrie despre nimic, niciodată. Lasa-i pe altii care sunt si mai talentați și imparțiali. Mulțumesc.

 2. spitfire spune:

  Afirmație: Germanii sunt români încâ de la începuturi. Sau, mai în glumă, armâni.
  Argument: Hermann, eroul cu care cam începe istoria germanilor, se mai numea și Arminius (pe latinește, evident)… Sigur că nu e un argument, dar nu-i așa că sună interesant de apropiat Hermann și Arminius?

  Afirmație: Românii sunt germani încă de la începuturi.
  Argument: Nu-i așa că, dacă ne luăm după cum sună și cu se scrie, „german” pare că vine de la „geo ar uman” ceea ce s-ar traduce: om ce ară pământul? Adică plugar. Adică tăran. Adică „bă tărane!”… Desigur că nici ăsta nu e argument.

  Da’, ce!… Unde scrie că doar Mozart a avut dreptul să se joace?! 🙂

  Ce vreau să zic cu asta? Păi, vreau să zic că ce mișto e să gândești liber! 🙂 De fapt e chiar pasionant să gândești liber. Și mai vreau să spun că eu cred că dacă ești liber, și adevărul e pe-aproape.

  Herr Klaus! Te votăm, bre! Ești suficient de bun! Așa mai neortodox… Că doar nu te punem patriarh.

 3. Daniela Zamfir spune:

  Cinstea si curajul unui om care stirneste empatie ca sa nu spunem mila pentru ca este pierzator !
  Alegatorii au fost manipulati la greu pe ambele teme. Faptul ca Johannis a tras cu nemtii lui si cu el retrocedind prin abuz din patrimoniul locativ al Sibiului la greu (lasind familii pe drumuri ) este o mica gainarie de compromis ce poate fi ingaduita . Faptul ca Ponta , pentru o invinuire nedreapta de plagiat , nu a fost gasit vinovat de justitie, cu tot efortul detractorilor aserviti politic adversarilor PSD , nu conteaza , Asta in privinta cinstei evidente a lui Johannis . Cit despre curaj , daca nu trimitea PPEul d-nei Merkel ca emisar la Bucuresti pe d-l Daul , care sa-i ordone lui Johannis sa iasa la dezbateri, caci nu se poate cistiga presedintia unei tari prin neprezentare in batalia electorala ,nu l-ar fi vazut nimeni pe ecrane pe viteazul neamt . Recunoastem ca ne-a fost mila de el ca de un copil cu dezabilitati de vorbire si repetent la cunostinte generale . Asa e romanul empatizeaza , e milos . Dar al cui va fi cistigul prin pierdere ? Dvs . pentru cistigul cui combateti aici ? Inteleg ca va dispretuiti conationalii aplicindu-le astfel de manipulari mirsave in fata . Valentin iclozan ,nu aveti nici un pic de mindrie , nici un pic de dragoste pentru neamul dvs, , nici un pic de patriotism ? Dupa nume sunteti ardelean . Votati pe cine vreti dvs. dar decit sa scrieti astfel de articole care injosesc natia romana mai bine mergeti la pescuit . Si tiganii , asa cum sunt ei , tin cu neamul lor , numai dvs. si cei ca dvs. nu !

  • Leandru spune:

   justitia nu s-a pronuntat niciodata asupra plagiatului lui Ponta pentru ca nu au vrut neamurile lui Ponta (citeste ministrul justitiei), in schimb au facut-o academicienii tarii, care au dezavuat grotescul plagiat.
   iar imobilele au fost retrocedate de onor Guvernul Romaniei, prin directiile din subordine.
   ca si padurile.
   dar se pare ca minciuna iti vine ca o manusa. sa vedem ce vor spune copii tai peste ani!

  • Lili spune:

   Prostule, familia lui Ponta (defapt Bucur – cum iti suna in ureche numele asta?) se afla in Romania de 100 de ani, iar familia lui Iohanis de 800 de ani. Nu-i asa ca nu pricepi? Cum sa o faci daca tu nu ai creier?
   Iar cel mai mare rege roman a fost neamt, din Germania, dobitocule, si se chema Carol.
   Iar cei mai odiosi conducatori ai acestei tari au fost romani si se chemau Dej si Ceausescu, responsabili de milioane de crima.
   Cum iti suna? Nu ai auzit? Intreaba-i pe supravietuitorii de la „canal”, poate se trezeste si mintea ta.

  • Valentin Iclozan spune:

   Stimată doamnă Zamfir, nu-mi dispreţuiesc neamul. Am încercat într-un mod cât mai raţional cu putinţă şi mai detaşat de emoţii să explic(şi să îmi explic) de ce atâta lume îl susţine pe Klaus Iohannis, în special sub efectul produs de prima dezbatere la care a participat – cea de la Realitatea TV. La a doua s-a prezentat mult mai bine. Dacă impresiile primează în evaluarea unui candidat angajat într-o competiţie politică, daţi-mi voie să merg dincolo de aceste impresii atunci când îmi stabilesc opţiunea la vot. Şi îngăduiţi şi altor sute de mii şi milioane de români să dea la o parte impresiile şi să se lase ghidaţi de intuiţie şi empatie. Sunt destule exemple în istoria acestui popor şi în istoria altora care arată că intuiţia populară a fost decisivă şi salvatoare. Am să vă povestesc un mic fapt de viaţă care s-a petrecut acum doar doi ani – şi deja mi se pare că s-a scurs o eternitate de atunci. Lucram ca reporter pentru o televiziune centrală şi, prin natura meseriei, intram aproape zilnic în contact cu proaspătul – pe atunci – premier Ponta. În nebunia schimbărilor de conducători de instituţii şi de legi referitoare la instituţii care a urmat căderii Guvernului Ungureanu şi învestirii Guvernului Ponta, una dintre primele întrebări pe care i-am adresat-o noului prim-ministru a fost banală: ceva legat de regia Monitorului Oficial şi de trecerea ei sub directa autoritate a Executivului. Era o întrebare simplă, răspunsul putea fi dat prin „da” sau „nu”. Exact un astfel de răspuns am primit de la premier, care stătea la o jumătate de metru de mine şi pe care l-am privit în ochi. Cu răspunsul lui, am plecat fericit să-mi scriu ştirea. Am constatat ulterior, după doar câteva ore, că răspunsul premierului a fost unul mincinos. Guvernul lui Ponta adoptase între timp o Hotărâre care infirma spusele lui Ponta. Cum aş putea să votez un astfel de om?
   Şi o precizare pentru dumneavoastra: sunt, într-adevăr, ardelean după bunic, dar trăiesc în Bucureşti de 20 de ani. Cât priveşte pescuitul, nu sunt fan.

  • Instructor spune:

   @daniela zamfir ti-am spus la instructajul PSD de la Teleorman sa nu mai postezi texte lungi, ca votantii pe zahar si ulei nu au rabdare. Ti-am mai spus sa nu mai amesteci lucrurile ca nu impresionezi . Ai pus in aceeasi galeata electorala : retrocedari, plagiat, patriotism… Consideri ca diversiunea cu :”tigani” , „nemti” te face mai civilizata ?

 4. Ioan - Sibiu spune:

  Sunt sibian, am dovezi palpabile la tot pasul ale vredniciei de gospodar a dlui Iohannis(apropos, se scrie cu <> nu cu<>,inca o dovada a <> comuniste,care traduceau in romana numele mici ale altor nationalitati,adica Johannn sau Janos deveneau automat Ioan in certificatele de nastere !).Personal,sincer,am ramas si eu uimit de accentul neaos ardelenesc,care deranjeaza urechea! Inertia replicilor sale insa vine automat,involuntar,din traducerea in germana a frazei auzite,formularea mintala tot in germana a raspunsului si traducerea in romana …Pentru orice care a invatat limba germana este foarte clar,aceasta limba te <> sa si gandesti in acest fel..Ca sa putem compara echitabil,ar trebui ca dl.Ponta sa candideze in Germania,sa aiba dialog in germana cu dl.Iohannis,si ,pariez ca <> ar fi exact <> de azi! In rest, va asigur ca dl.Iohannis are numai de pierdut daca paraseste Sibiul,regret faptul ca a acceptat <> penala care-l inconjoara,insa,pentru a reusi echilibrarea democratiei,da, ar trebui sa-i acceptam sacrificiul..Si nu sunt doar vorbe goale,lozinci,daca va ajunge presedinte o sa vedem cu totii ce soarta va avea,din pacate! Daca nu va reusi, sper ca ne vom mai intalni pe aceste meleaguri cu oameni ca dansul, tara asta are mare nevoie de <> si,in special, de faptele lor….

  • Gelu spune:

   sibiene, vezi ca scrie si mai sus, dar si in presa gasesti rapoarte care atesta ca fam lui Ponta, acest gunoi impardonabil, se afla in Romania de 100 de ani iar familia lui Iohanis de 800 de ani.
   nu ti se pare ca din start esti tampit?
   in 800 de ani fam lui Iohanis a avut decenta sa se numeasca asa cum le e numele, nu au trisat furand alt nume.
   la Ponta nu se mai stie, cercetarile se opresc la tatal sau, pe nume Bucur, iar care o fi fost numele lor in Albania, familia tine secret.
   oricum, Bucur este mai degraba nume de tigan decat de roman (poate ca asta ii si justifica apucaturile) si nu pot sa nu ma intreb: ce ascunde familia asta daca fuge de propiul nume?
   a nu se intelege ca am ceva cu etnia domniei sale, au aceleasi drepturi ca si noi, dar minciuna tot minciuna ramane.
   ca si plagiatul.
   ca si hotia.
   ca si ura impotriva propiului popor.
   ca si prostia ta.

 5. Brinzila Carmen spune:

  Este normal ca publicul spectator sa aiba reactii de genul – nehotarare, cautarea unor puncte bune in favoarea viitorului ales Domnul Johannis ,^pentru ca noi suntem obisnuiti cu circul , minciunile frumoase si chiar daca avem stomacul gol , ne uitam la emisiunile de proasta calitate care le dau televiziunile romanesti si culmea ca ne-am obisnuit cu ele!!! Cu toate ca toti vorbim pe la colturi, si pe fb despre cinste, corectitudine si visam in continuare ca va fi bine la anul!!!! Caci speranta moare ultima!!!! Mi-am sunat aseara , in tara, o veche amica sa vad ce mai face si am avut asa o surpriza , neplacuta , pentru ca auzeam tv era dezbaterea intre cei doi! Am intrebat-o ce crede despre aceasta dezbatere si mi-a spus ca Johannis e un debil, ca noi romanii din dispora suntem prost informati!!!! Ca cine nu vrea sa munceasca in Romania e normal sa nu aibe nimic si sa se planga! Am incercat sa-i explic ca noi suntem la curent cu tot ce se intampla in tara si mi-a replicat , dupa o amicitie dezinteresata de peste 30 de ani, trist, ca ma stia fata desteapta dar e dezamagita de faptul ca il vreau pe Johannis ca presedinte! I-am raspuns ca Ponta intr-adevar merge la tinta , le da ceea ce vor, politica, educatie , cultura si toate de o foarte proasta calitate! Am inchis telefonul trista si gandidu-ma ca de multe ori ca sa ai un viitor mai bun , cu adevarat, trebuie sa tai totul si sa reincepi lucrul! Ponta a reusit doar sa ne dezbine dar sper ca dupa dezbatere , chiar si alegatorii devotai ai lui sa-si puna cateva intrebari si sa vada ca e mult mai simplu sa fii corect si sa ai curajul sa privesti un popor in ochi decat sa te incurci in minciuni ! Am avut impresia ca vad in Ponta un copil care vrand cu tot dinadinsul jucaria preferata , face tot ce i se cere, minte si vedeti voi , o stim cu totii , cand incepi sa minti trebuie sa nu uiti , pentru a nu te incurca in paienjenisul minciunii!!!! Johannis a dat dovada de maturitate, curaj si o sa-l votez!!!!!! Sau il votez daca reusesc sa ajung la urna!!!!!!!!

 6. dana spune:

  talibani e mata si tato……….

 7. w spune:

  Talibani au ba, oamenii au căutat un cât de mic….

  n-am inteles!

  • Valentin Iclozan spune:

   Vă ajut – sub rezerva că e doar o interpretare, şi nu neapărat adevărul absolut. Oamenii au căutat ceva bun în ce a spus şi a făcut Iohannis la TV ca să îşi justifice faţă de ei înşişi faptul că îl susţin în continuare. Este evaluarea făcută de mine pentru ceea ce văd de două zile pe reţelele sociale şi pe forumuri.

   • Maria spune:

    Justificare prin care oamenii îl susțin pe Iohannis este una singura: se vede de la mare distanță ca este un om cinstit si că încearcă sa nu se coboare la nivelul șmecheresc a unei marionete PSDiste.

   • Achim spune:

    Prietene, la tine pixul e conectat la creier s-au la buzunar? ca nu-mi e clar. De fapt in modul in care te justifici.. la buzunar.

    • s spune:

     of, of, ne dam okosi, treci la scoala, ai primit nota 4:

     la tine pixul e conectat la creier s-au la buzunar?

     sau

     sau

     sau

     sau

     mai scrie inca de 100 ori!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top