ranititi colectiv_avionJurnalistul Cătălin Tolontan a postat pe blog un interviu cu un medic de la Spitalul de Arși, care face dezvăluri  despre condițiile în care au fost tratați aici răniții din clubul Colectiv.

Medicul, cu aproape 17 ani de experiență, a spus că oamenii au fost salvați dintr-o „bombă de foc” și au murit „într-o bombă cu microbi” în spitalele din România.

Acest medic a confirmat că nu există un protocol pentru tratarea marilor arși în România.

„1. „Tinerii au murit într-o bombă biologică, din cauza infecțiilor intraspitalicești”
„– Care este lucrul pe care-l considerați cel mai important de spus publicului din tot ce s-a întîmplat cu oamenii răniți la Colectiv?
Că mulți dintre răniți au murit cu zile. La noi, la Spitalul de Arși, majoritatea au murit cu infecție cu diverși germeni, dintre care cel mai agresiv este piocianicul. Vorbesc cu certitudine despre Spitalul de Arși, dar știu de la colegi de la alte spitale că situația este asemănătoare.

tolontan

Cătălin Tolontan

– Nu așa mor, de regulă, oamenii cu arsuri grave?
– În lumea civilizată, nu. Nu vreau să invoc acum studii din SUA și nici să intrăm în cifre, dar acolo rata de supraviețuire este mult mai mare.

„La noi, cei care au scăpat din foc au fost omorîți de bacteriile care infectează spitalele și nimeni dintre șefii sistemului sanitar n-a avut curajul să spună asta”
Medic de la Spitalul de Arși
– Dar bacteria piocianic exista înainte de Colectiv.
Sigur că exista. Tocmai asta e problema! La Spitalul de Arși oamenii mor pe capete de ani de zile din cauza septicemiei dezvoltate din bacterii. De ce n-au fost anunțate familiile din primele zile, ca să aibă opțiunea de a-i transporta în străinătate?!

– Puteau fi transportați?
Unii dintre ei, da. Infecțiile cu bacterii apar, din experiența noastră, cam din ziua a cincea. Ar fi fost timp. Intubați, ei puteau fi transportați.

– Și s-au infectat.
– Da, iar din acel moment șansa de a scăpa este foarte, foarte mică. Oamenii mor pentru că acești germeni intraspitalicești sînt foarte agresivi și rezistenți. Iar bacteriile devin imune pentru că, în spitale, se folosesc în exces antibiotice. Dar asta e altă discuție. Revenind, piocianicul este rezistent la orice antibiotic, mai puțin la colistin. Numai că dacă folosești colistin în exces atragi insuficiența renală.

– Unde intră pacienții în contact cu germenii?
– Oriunde! Noi nu sîntem, nici la terapie intensivă și nici pe secții, un spital de arși adecvat. Deși sîntem singurii medici specializați din țară. Restul spitalelor dacă au cîteva cazuri pe an, la Militar sînt cîteva zeci, noi avem sute de mari arși în fiecare an.

150-200
de cazuri de „mari arși” sînt tratate pe an la Spitalul de Arși din București
– Ce ar însemna condiții normale?
– Fiecare bolnav ar trebui izolat. Circuitele de acces, la fel. Aerul lui trebuie supravegheat. La noi, toți bolnavii sînt spălați într-o singură cadă. Se dezinfectează cada, e adevărat, dar întrebați-i pe șefii spitalului dacă e suficient! Germenii selectați în spital sînt extrem de rezistenți.

– Dacă la Spitalul de Arși nu sînt condiții pentru arși, atunci unde?
– Nicăieri în țară. Există doar Unitatea modernă de la „Floreasca”, despre care ați scris chiar voi, că a fost inaugurată și nu e folosită. Un mister. L-au întrebat și francezii despre ea pe profesorul Lascăr”, spune medicul în interviul publicat pe tolo.ro.

Amintim că în urma incediului din clubul Colectiv au murit 60 de oameni.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

3 Responses to Un medic rupe tăcerea: Răniții din Colectiv au murit „într-o bombă cu microbi” | Dezvăluirea lui Tolontan

  1. […] PSD • Gorghiu: „Mi-ar plăcea să văd o femeie la Primăria Capitalei” • Un medic rupe tăcerea: Răniții din Colectiv au murit „într-o bombă cu microbi” | De… • Parlamentul britanic autorizează loviturile anti-ISIS în Siria. Prima misiune a avut loc […]

  2. […] PSD • Gorghiu: „Mi-ar plăcea să văd o femeie la Primăria Capitalei” • Un medic rupe tăcerea: Răniții din Colectiv au murit „într-o bombă cu microbi” | De… • Parlamentul britanic autorizează loviturile anti-ISIS în Siria. Prima misiune a avut loc […]

  3. andia spune:

    Cu totii stiam aceste lucruri dar bineneteles ca mai marii de atunci Banicioiu si Arafat tineau mortis sa repete ca spitalele din Romania au tot ce le trebuie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top