JTiroleEconomistul francez Jean Tirole a fost recompensat cu premiul Nobel pentru analiza sa pe tema puterii de piaţă şi a reglementărilor.

Tirole, care lucrează la Universitatea din Toulouse, a tratat în studiile sale reglementările care ar trebui aplicate marilor companii. El are 61 de ani şi este considerat unul dintre cei mai influenţi economişti contemporani.

Conform Comitetului Nobel, munca lui s-a concretizat într-o operă cu un rol major în analizarea competiţiei şi a regulilor care trebuie impuse firmelor mari pentru a împiedica prejudicierea consumatorilor prin comportament monopolist.

Multe industrii sunt dominate de un număr mic de companii mari sau chiar de un monopol. Lăsate nereglementate, astfel de pieţe produc efecte nedorite în plan social, cum ar fi impunerea unor preţuri mai mari decât cele motivate de costuri sau supravieţuirea firmelor cu productivitate scăzută pe seama blocării accesului companiilor noi, competitive.

Regulile simple – cum ar fi plafonarea preţurilor pentru monopoluri – pot determina firmele să reducă din costurile de producţie dar, pe de altă parte, încurajează profiturile excesive, ceea ce pe ansamblu este un lucru rău (…) Cooperarea între un producător şi un furnizor poate fi benefică pentru inovaţie dar poate distorsiona competiţia.

Tirole a arătat că reglementările cele mai bune trebuie adaptate cu grijă la condiţiile specifice fiecărei industrii. El a elaborat un cadru general pentru domenii care se întind de la telecomunicaţii la bănci şi care ar putea fi folosit de guverne pentru a încuraja firmele să devină mai productive şi, pe de altă parte, să împiedice denaturarea competiţiei şi prejudicierea consumatorilor”, se spune în motivarea Academiei Regale de Ştiinţe din Suedia.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

One Response to Un francez ia Nobelul pentru Economie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top