drona 2Banii au fost alocaţi unor firme de apărare din spaţiul comunitar deşi regulile UE interzic categoric finanţarea proiectelor militare.

Dezvăluirile au fost făcute de un raport al organizaţiei Statewatch, un ONG cu sediul în Londra, specializat în protecţia libertăţilor civile.

Libertăţile civile, ameninţate

Documentul a stârnit o adevărată furtună în anumite cancelarii europene care spun că proiectele UE s-au desfăşurat fără nicio verificare democratică din partea organizaţiilor internaţionale sau a altor autorităţi.

În pofida îngrijorărilor crescânde în ceea ce priveşte încălcarea libertăţilor civile şi a intimităţii în cazul utilizarii dronelor pentru supraveghere şi în misiunile poliţieneşti, nu a existat niciun fel de verificare democratică asupra activităilor UE din acest domeniu. Avem în faţă o reţetă sigură pentru inovaţii iresponsabile şi cred ar fi cazul să se înceapă o dezbatere publică privind direcţia în care se îndreaptă această tehnologie”, a declarat Ben Hayes, unul dintre autorii raportului.

În plus, documentul mai relevă şi un alt aspect îngrijorător : Numeroşi oficiali comunitari, care au legături cu industria apărării, au profitat financiar de pe urma acestor proiecte controversate. Ei au obţinut premii substanţiale din partea unor grupuri de lobby, pentru “implicarea şi contribuţia personală ” în acest domeniu.

Raportul mai precizează că UE şi-a majorat bugetul pentru cercetări legate de securitate de la 1,4 miliarde de euro în perioada 2007-2013, la 3,8 miliarde în intervalul 2014-2020.

UE, o birocraţie scăpată de sub control

Bernard-Jenkin_Aşa cum era de aşteptat, documentul a stârnit cea mai vehementă reacţie la Londra. Aici, demnitarii au primit dezvăluirile cu revoltă, mai ales că premierul David Cameron anunţase recent că se opune categoric dezvoltării de drone sau alte sisteme de supraveghere operate la nivel european. “Mai avem nevoie de alte dovezi care să ateste că Uniunea Europeană se află acum deasupra oricărei verificări democratice? Este o birocarţie scăpată de sub control, care cheltuie banii contribuabililor în industriile în care membrii săi au interese ” a declarat parlamentarul conservator Bernard Jenkin (foto alăturat), citat de Daily Telegraph.

 Tehnologie cu dublă utilitate

cropseUniunea Europeană susţine însă că toate cercetările sale în domeniul dronelor au scopuri civile şi nu încalcă în niciun fel regulile privind finananţarea. Ele ridică însă semne de întrebare deoarece implică tehnologie cu dublă utilitate – civilă şi militară. “E adevărat că aceste cercetări pot fi folosite atât în scop civil cât şi militar dar e important ca regulile pentru spaţiul aerian civil şi cele pentru cel militar să fie diferite. Ţinta noastră este, în mod evident, spaţiul aerian civil”, a declarat purtătorul de cuvânt al UE, Helen Kearns. Ea spune că dronele comunitare ar putea fi folosite pentru supravegherea recoltelor sau pentru evaluarea unor pericole ecologice şi nu pentru spionarea cetăţenilor.

Raportul Statewatch respinge însă aceste explicaţii şi spune că tot mai multe aparate de zbor fără pilot sunt utilizate la supravegherea graniţelor sau în misiuni ale poliţiei.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top