EU5Dublu-gânditul lui Orwell presupunea ca un cetățean al Oceaniei să accepte simultan o idee și contrariul acesteia. Dublu-gânditul era parte din mecanismul de supunere socială bazat pe spălarea intensivă, on a daily basis, a creierelor, imaginat de autorul britanic în cartea sa, „1984„.

„1984” le este românilor hrăniți intelectual pe bază de televizor tot atât de familiar pe cât îi era subiectul „Marian Munteanu” fătuței de la Digi24.

Totuși, „1984” sau, mai bine spus, dublu-gânditul este azi, în România, mai prezent în cugetul și-n fapta contemporanilor decât ne-ar plăcea să credem. 

Parlamentul, spre exemplu, este „forumul democratic în care e reprezentată voința politică a electoratului.” Ce bine sună, nu? Indiferent de partid, orice politruc cu carnet de deputat sau senator, abonat la sesiunile de isterie televizată din prime-time, va recita conștiincios această platitudine ipocrită.

În timp ce enunță cuvintele înălțătoare, respectivul este, desigur, perfect conștient, alături de milioane de cetățeni neparlamentari, că forul invocat are de-a face cu democrația cam tot atât cât are de-a face prestația unei veterane de bordel cu predica preoțească de duminică dimineață.

EU1Cu un procentaj scris cu două cifre de urmăriți penal, trimiși în judecată sau condamnați în actuala legistură, Parlamentul a furnizat tribuna de la care urmărita penal și trimisa în judecată Udrea Elena a rostit discursul motivațional dinaintea circului cu urne și bile de miercuri, 28 octombrie.

Biruitoarea arestului preventiv dotat cu un closet pe unde năvălesc șobolanii (dacă n-ai un pet la îndemână, să obturezi gaura) a mai enunțat miercuri, în auzul întregii țări, teza că se încearcă schimbarea premierului Ponta cu ajutorul procurorilor. Și că lui C.C.A.P. Tăriceanu i s-ar pregăti o ‘figură’ similară.

Ce a urmat provoacă silă și revoltă. La votul pentru aprobarea urmăririi penale s-au aflat în sală 382 de parlamentari, impunând un minim de 192 de voturi pentru încuviințare. S-a obținut. La votul pentru reținere și arestare, mai rămăseseră în sală, cu treabă, 242 de deputați. S-a întrunit, după un episod halucinant, minimul pentru reținere. Nu și pentru arestarea preventivă. 

Unii au spus că parlamentarii au vrut să împace și capra și varza. Capra, pentru că au încuviințat o reținere limitată la 24 de ore, întru satisfacția procurorilor DNA. Varza, pentru că au scăpat-o pe Udrea de întoarcerea la celula cu closet obturat cu pet.

EU2Eu cred că, dimpotrivă, parlamentarii, prin votul lor de miercuri, și-au desfăcut, virtualmente, cureaua de la pantaloni, și-au dat pantalonii jos și și-au arătat dosurile către procurorii DNA. În semn de mare respect, desigur.

PSD, prin Liviu Dragnea, a promis încă de săptămâna trecută vot cu bilele la vedere, în favoarea solicitărilor formulate de procurori. Cât a valorat promisiunea, s-a văzut miercuri, 28 octombrie.

În treacăt, merită menționat că Dragnea este cel care i-a succedat la șefia PSD lui Victor Ponta după un scrutin de esență nord-coreeană. Ponta, după cum am aflat, este premierul prezentat de Udrea în discursul său drept victimă a procurorilor DNA. 

De asemenea, Ponta este premierul care i-a venit, în trecut, mânușă fostului președinte Traian Băsescu, pentru că acesta, cunoscându-i vulnerabilitățile, l-a dominat net și l-a ținut la respect.

Iar Traian Băsescu însuși a fost ales recent în mod unanim, prin ridicare de mână, președinte de partid fără să aibă contracandidat. Exact ca Liviu Dragnea.

EU3În fine…

După ce s-a sfârșit reprezentația grotescă din Parlament, Elena Udrea, superstar în dosarul „Gala Bute” și care își clamează nevinovăția în fața oricărui microfon la îndemână atunci când ia o pauză de Facebook, a mai făcut o declarație întru completarea tabloului dantesc: a spus că, dacă se apucă să scrie denunțuri, vor rezulta multe dosare penale pentru foștii membri ai PDL.

Este, îndrăznesc să spun, o superbă mostră de dublu-gândit: să-ți susții consecvent inocența și, în același timp, să proferezi avertismente la limita șantajului. Sau chiar dincolo de această limită, după cum apreciază unii, mai pricepuți la legi decât sus-semnatul.

Cât de mari sunt șansele să ne bată un Morpheus pe umăr și să ne dea o pilulă cu ajutorul căreia să ne trezim din halucinația colectivă edificată pe minciunile împrăștiate oral în disprețul adevărurilor crunte, comise faptic? Mici de tot. Rămânem, deocamdată, în Matrix pentru restul intervalului. Pardon, în Udrealand.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 3,00 din 5)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top