liciko cu min extPentru a doua zi consecutiv, capitala Ucrainei, Kiev s-a transformat astăzi într-o adevărată zonă de război. Peste 10.000 de protestatari s-au bătut cu forţele de ordine şi 200 de persoane au fost rănite.

Unul dintre liderii opoziţiei, fostul boxer Vitaly Klitschko, s-a întâlnit cu preşedintele Victor Yanukovich la el acasă, pentru a negocia o soluţie paşnică la aceatstă criză. Şeful statului a fost iniţal de acord cu o rundă de tratative în încercarea de a dezamorsa situaţia. Ulterior însă, el s-a răzgândit şi şi-a trimis un subaltern la discuţii. Gestul său i-a enervat la culme pe reprezentanţii opoziţiei şi pe protestatari, care spun că preşedintele îi tratează fără respect.

În faţa furiei mulţimii, Vitaly Klitschko l-a avertizat pe Yanuhovich că repetă greşelile făcute de Nicolae Ceauşescu şi de Muammar Gaddafi şi ar putea avea soarta lor.

Manifestaţiile din ţara vecină au izbucnit în urmă cu două luni după ce preşedintele Victor Yanucovici a suspendat negocierile pentru un acord de asociere cu Uniunea Europeană, în favoarea unei relaţii mai strânse cu Moscova. Gestul său a determinat sute de mii de oameni să iasă pe străzi şi să ceară o apropiere faţă de Ooccident. Deşi masive, demonstraţiile au fost până acum, preponderent paşnice. În ultimele zile, ele s-au transformat însă în adevărate lupte de stradă, după ce autorităţile de la Kiev au promovat o serie de legi controversate ce restrâng drastic dreptul la manifestaţii de stradă şi îngrădesc libertatea de exprimare.

Detalii pe:

http://www.theguardian.com/world/2014/jan/20/ukraine-police-protesters-clash-kiev

http://www.channelnewsasia.com/news/world/ukraine-s-anti-protest/961888.html

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top