În timp ce președintele american Donald Trump s-a lăudat cu rezultatele dim primele 100 de zile de mandat, mass-media a răspuns cu promisiunile din campanie care încă nu au devenit realitate printre care anularea Obamacare, renegocierea Acordului Nord-American de Comerț Liber (NAFTA) și construirea zidului de la granița cu Mexic.

Jurnaliștii de la publicația americană Axios au făcut un top al promisiunilor făcute de-a lungul timpului de către liderii SUA care nu au fost respectate.

1. Woodrow Wilson a recâștigat alegerile din 1916 cu sloganul „Ne-a ținut departe de război”, însă SUA au intrat în Primul Război Mondial un an mai târziu.

2. Lyndon B. Johnson a promis în 1964: „Nu vom trimite băieți americani la 9 sau 10 mii de mile depărtare de casă pentru a face ceea ce băieții asiatici ar trebui să facă pentru ei înșiși”. În timpul președinției sale, SUA au intrat în Războiul din Vietnam, iar el nu a mai candidat pentru un al doilea mandat.

3. Richard Nixon spunea în 1968 că „avem un plan secret pentru a termina războiul” și a promis că va căuta să obțină „pacea cu onoare” în Vietnam, dar trupele americane nu au fost retrase până în 1973 – cu circa un an înainte de demisia lui Nixon.

4. Gerald Ford a fost singurul președinte care nu a fost ales, așa că nu a făcut nicio promisiune care să fie respectată sau respinsă.

5. Jimmy Carter și-a făcut campania pe tema rezolvării crizei energetice, dar discursurile sale erau despre conservare, iar tentativele de a adăugat panouri solare pe acoperișul Casei Albe nu au fost suficiente. Nu a reușit să obțină sprijin pentru taxarea combustibililor, iar problema energiei s-a înrăutățit în mandatul său.

6. Ronald Reagan a promis amendarea Constituției pentru a permite rugăciunile la școală în timpul campaniei sale, însă deși a făcut amendamentul în 1982, acesta nu a fost adoptat.

7. George H. W. Bush a promis în 1988: „Să îmi citiți pe buze: Nicio taxă nouă”, însă a semnat o lege prin care taxele au crescut în primul și singurul său mandat.

8. Bill Clinton a promis în campanie că va renova sistemul medical înainte de a deveni președinte în 1993. Deși a încercat să reformeze sistemul medical – „Hillarycare” – a eșuat.

9. George W. Bush a promis să „schimbe tonul” în D.C., să privatizeze sistemul de asigurări sociale și să reducă cheltuielile publice – a eșuat cu toate aceste proiecte.

10. Barack Obama: Politifact a centralizat 533 dintre promisiunile lui Barack Obama și a conclizionat căă acesta a respectat 48% dintre ele și a încălcat alte 24%.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top