al-BaghdadiRevista TIME anunță miercuri numele care fi recompensat cu titlul „Omul anului” dintr-o listă scurtă care a fost deja publicată de presa internațională. Lista scurtă, prezentată de postul NBC, reprezintă alegerea redactorilor publicației și conține opt nume, prezentate în continuare, alături de motivația nominalizării.

Unele dintre aceste nume sunt de natură să dea fiori reci cititorilor.

Primul pe listă, în ordine alfabetică, este Abu Bakr Al-Baghdadi, liderul așa-numitului „Califat Islamic”, declarat anul trecut în teritoriile controlate de jihadiști în Siria și Irak. Al-Baghdadi a fost vizat în mai multe rânduri de forțele coaliției conduse de SUA. Informații care nu au putut fi ulterior confirmate au anunțat chiar moartea sau rănirea gravă a acestuia în urma unui tir de rachete asupra convoiului său.

Motivația TIME este că Al-Baghdadi i-a convins pe mulți să se alăture grupării sale. Informații recente arată că aproximativ 27 de mii de combatanți străini luptă în prezent de partea ISIS în Siria și Irak. Practic, propaganda ISIS a reușit să dubleze într-un an și jumătate numărul combatanților străini în cadrul grupării teroriste. De asemenea, ISIS este inspiratorul, dacă nu chiar organizatorul atentatelor teroriste din Tunisia și Franța, soldate cu sute de morți și răniți.

Următorii pe lista TIME sunt activiștii Black Lives Matter (Viețile celor de culoare contează). Protestele acestora în orașe precum Ferguson și Baltimore, în urma uciderii unor suspecți de culoare de către polițiști albi în circumstanțe controversate, arată acutizarea problemei rasiale în SUA în ultimii ani.

Caitlyn Jennifer, un transsexual care a reuscitat chestiunea egalității în drepturi pentru membrii comunității LGBT (Lesbiene, gay, bisexuali și transsexuali) și Travis Kalanick, președintele Uber, sunt, de asemenea, printre cei incluși de publicația americană pe „lista scurtă”.

Ultimii patru candidați cu șanse la titlul „Omul anului 2015” sunt:

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, aflată în centrul controverselor majore de pe continentul european, fie că a fost vorba de criza greacă sau de cea a refugiaților;

Vladimir Putin, președintele rus, a sfidat și sfidează în continuare sancțiunile occidentale pentru criza din Ucraina și încearcă să revină în calitate de lider global printr-o intervenție riscantă în Siria, în favoarea regimului Assad și, în mai mică măsură, împotriva ISIS;

Hassan Rouhani, președintele iranian; acordul nuclear cu marile puteri este menit să ușureze regimul sancțiunilor internaționale impuse Teheranului și să readucă țara în rândul statelor ‘frecventabile’;

Donald Trump, cel mai bine plasat în sondaje pentru a obține nominalizarea Partidului Republican la prezidențialele care se vor desfășura în SUA în 2016. Retorica sa scandaloasă i-a atras mulți adepți în special din rândul celor cu educație scăzută dar a declanșat o aprigă dezbatere în legătură viitorul formațiunii sale.

8nominees

download: proiect

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

One Response to TIME: Liderul ISIS, între „finaliștii” pentru „Omul anului 2015”

  1. […] Pe aceeași listă mai figurau liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, președintele rus Vladimir Putin și cel iranian Hassan Rouhani. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top