korea borderO întâlnire între oficiali de rang înalt din cele două Corei, desfășurată sâmbătă în satul Panmunjom, pare să fi reuşit să dezamorseze, cel puţin temporar, tensiunile din peninsulă generate de schimbul de focuri de artilerie petrecut joi, relatează New York Times în pagina electronică, citat de Mediafax.

Întâlnirea a avut loc în satul de frontieră Panmunjom, a declarat Kim Kyou-hyun, un consilier de rang înalt al preşedintei sud-coreene Park Geun-hye. El a precizat că la discuţii au participat decidenţi de ambele părţi, şi anume Kim Kwan-jin, consilierul preşedintei sud-coreene pentru Securitate Naţională şi vice-mareşalul Hwang Pyong-so, ofiţerul nord-coreean cu cel mai înalt grad după Kim Jong-un, comandatul suprem al forţelor armate, care deţine gradul de mareşal.

Coreea de Nord a confirmat într-un scurt comunicat că cele două părţi au fost de acord să se întâlnească. Agenţia oficială de ştiri nord-coreeană KCNA, într-un gest pe care nu l-a mai făcut de mulţi ani, a folosit numele oficial al Coreea de Sud – Republica Coreea, în loc de expresia jignitoare „marionetele sud-coreene”, subliniază NYT.

Anunţul a fost făcut cu doar câteva ore înainte de expirarea termenului-limită al unui ultimatum pe care Phenianul l-a dat Seulului să oprească difuzarea de mesaje de propagandă prin difuzoare plasate de-a lungul liniei de demarcaţie puternic militarizate, iar reuniunea a început imediat după expirarea ultimatumului. Nord-coreenii au ameninţat cu o „acţiune militară puternică” dacă sud-coreenii nu opresc difuzoarele.

Reuniunea a început la ora locală 18.30 (12.30, ora României) şi a continuat până sâmbătă seara târziu, potrivit unor oficiali sud-coreeni. Aceștia au declarat că ministrul sud-coreean al Unificării Hong Yong-pyo şi Kim Yang-gon, un secretar nord-coreean de rang înalt din cadrul Partidului Muncitorilor însărcinat cu relaţiile intercoreene, au luat de asemenea parte la discuţii. Discuţiile s-ar fi concentrat asupra problemei difuzoarelor.

Cele două Corei au fost implicate joi într-un schimb de focuri de artilerie, la linia de demarcaţie. Nicio victimă nu a fost raportată, dar acesta a fost cel mai grav incident militar din ultimii cinci ani.

Oficiali sud-coreeni au declarat că ei cred că nord-coreenii au deschis focul ca avertisment în vederea opririi difuzoarelor. Sudul a reluat luna aceasta – după 11 ani – transmisiile, o tactică de propagandă care datează de pe vremea Războiului Rece, ca răspuns faţă de mutilarea a doi grăniceri sud-coreeni de către nişte mine de teren instalate de către Phenian, a acuzat Seulul.

Consilierul prezidenţial sud-coreean Kim Kyou-hyun a declarat că negocierile cu privire la întâlnirea de la Panmunjom au început vineri, când Kim Yang-gon a sugerat organizarea reuniunii într-un mesaj adresat Seulului.

Acesta a fost prima reuniune la nivel înalt între cele două Corei din februarie 2014 încoace, cu excepţia unei întâlniri informale, în octombrie, după ce vicemareşalul Hwang şi alţi oficiali nord-coreeni au asistat, spre surprinderea generală, la Jocurile Asiatice, în Coreea de Sud.

La Washington, un oficial de la Casa Albă a anunţat că preşedintele Barack Obama a fost informat în legătură cu reuniunea.

Seulul anunţa, săptămâna aceasta, că nu va înceta să difuzeze mesaje de propagandă dacă Phenianul nu va prezenta scuze pentru amplasarea minelor de teren care i-au mutilat pe militarii sud-coreeni şi dacă nu-i va pedepsi pe vinovaţi. Regimul stalinist a negat însă că ar fi amplasat minele şi a dezminţit că a declanşat schimbul de focuri de joi, acuzând Seulul că a „fabricat” ambele episoade pentru a atrage atenţia de la scandalurile care au afectat Guvernul lui Park Geun-hye.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top