TARICEANUȘeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, anunță că respinge raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), deoarece ar conține „multe erori și omisiuni”, iar documentul ar recomanda autorităților române să-și încalce propria Constituție și o serie de libertăți proprii democrațiilor parlamentare.

„Propun începerea unei proceduri diplomatice pentru încetarea activității Mecanismului de Cooperare și de Verificare și pentru ca România să se bucure de același tratament aplicat tuturor țărilor membre ale UE”, a spus șeful ALDE, potrivit unui comunicat.

Tăriceanu a criticat și tonul din raportul pe monitorizare al justiției, despre care spune că este „paternalist”.

Politicianul a reacționat și la comentariile critice din interiorul raportului referitor la activitatea Parlamentului.

„Evaluarea parlamentară a cererii de încuviințare a arestării unui senator sau deputat este o evaluare din punct de vedere politic și nu o analiză judiciară, care are criterii obiective. Senatul nu s-a opus cercetării și urmăririi penale în nicio speță în care a fost parte a procedurii, cu o singură excepție: atunci când DNA a depășit linia roșie, încercând să ancheteze oportunitatea unei decizii politice luată de un fost membru al Guvernului în exercitarea atribuțiilor sale, prin încălcarea principiului constituțional al separației puterilor în stat. În baza atribuțiilor și drepturilor sale,

Senatul s-a opus în câteva împrejurări arestării preventive a unor parlamentari, fără ca aceste refuzuri să-i împiedice pe procurori să-și continue urmărirea penală și să finalizeze rechizitoriul.

Cât despre cerința din Raport privind motivarea de către Parlament a deciziilor sale, ea nu doar că nu are suport constituțional sau legal, dar nici nu ar putea fi realizată tehnic. Ar însemna să fie redactate sute de motivări pentru o singură decizie a Parlamentului. Fiecare parlamentar votează conform propriilor convingeri și dă socoteală pentru votul său doar în fața alegătorilor și nu în fața DNA, a Ministerului Public sau a Ministerului de Justiție”, a spus Tăriceanu.

Șeful Senatului a arătat că raportul MCV are anumite lacune.

„Raportul nu abordează cel mai important subiect care a preocupat Justiţia în ultimul an: prezenţa într-un fel sau altul a unor ofiţeri sau acoperiţi între magistraţi, prezență confirmată de fostul președinte al României.
Raportul nu face referire la „scurgerea” premeditată de la DNA către presă a unor informaţii din dosare aflate în faza de anchetă și nici la încălcarea flagrantă a prezumției de nevinovăție și a dreptului la propria imagine de către aceiași procurori.

În timp ce Parlamentul, fostul prim-ministru și președintele Senatului ”sunt puși la colț”, pentru că ar fi afectat independența Justiției prin declarații și nu manifestă respect pentru hotărâri judecătorești, în Raport nu se face nicio referire la atitudinea inacceptabilă a procurorului-șef al DNA din Raportul de activitate al Direcției Naționale Anticorupție prezentat public în 2015. Raportul DNA critică instanțele de judecată, inclusiv ÎCCJ, pentru achitarea definitivă și irevocabilă, dar nelegală și netemeinică după părerea DNA, a 128 de inculpați trimiși în judecată de DNA. Nici afirmația președintelui României, potrivit căreia ”Judecătorii din Brașov nu îndeplinesc condiţia de independenţă şi imparţialitate”, nu apare în Raportul Comisiei Europene, după ce aceștia i-au dat o decizie neconvenabilă.

Sper ca opiniile exprimate în acest comunicat să reprezinte punctul de pornire pentru o mai largă dezbatere publică la obiect și nepartizană”, a spus Tăriceanu.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 1,00 din 5)
Se încarcă...

Articole similare

3 Responses to Tăriceanu: Resping raportul MCV și cer Guvernului să-l returneze la Comisia Europeană

 1. Florin spune:

  Dupa cum vad, fiecare parlamentar vrea sa impresioneze cu niste idei tampite care le scot , presupun, la baie cand ii doare burta.. Suntem noi poporul care trebuie sa avem grija de tara noastra..ca pe baza lor o sa ajungem mai sclavi decat sclavii din Africa..deja romanii sunt sclavii Europei.. si nu o sa mai avem nici macar dreptul detinem ceva pe numele nostru…o sa platim chirie si pe viata care o avem…

 2. […] pe acelaşi subiect, după ce a anunţat că respinge concluziile Raportului şi a cerut Guvernului să-l returneze la Comisia […]

 3. yehudy spune:

  dragi cititori, tariceanu a fost cel care a initiat contractul de retehnologizare portile de fier II. in urma acestui contract Romania a platit cu 500 de milioane de dolari mai mult decat ar fi trtebuit sa plateasca 🙂
  si tariceanu se teme atat de DNA cat si de statul de dret 🙂
  tariceanu este numai un mascul expirat mirosind a naftalina 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top