tariceanuPreședintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a lansat vineri seară în spațiul public o propunere privind suspendarea președintelui Traian Băsescu. Într-un lung comunicat de presă început cu formula „Stimați concetățeni”, Tăriceanu propune un calendar al suspendării care demonstrează că nu cunoaște prevederi elementare din legea fundamentală!

Astfel, Tăriceanu lansează ideea ca suspendarea lui Băsescu, „având ca bază probatorie nenumăratele încălcări ale prevederilor constituționale puse în operă de președintele României în anii 2013 și 2014”, să aibă loc „în preajma datei de 23 septembrie”, urmând ca referendumul de demitere să fie organizat pe data de 2 noiembrie, aceeași zi în care se organizează primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

Greu de spus ce calcule l-au determinat pe Tăriceanu să propună aceste date pentru suspendarea respectiv demiterea președintelui, dar e cert că ele nu se „pupă” cu ceea ce scrie în Constituție. Articolul 95 din legea fundamentală, cel care reglementează suspendarea din funcție a președintelui României, prevede la alineatul 3 că „dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată de Parlament, în cel mult 30 de zile (subl.n.) se organizează un referendum pentru demiterea preşedintelui”. Cum o fi ajuns Tăriceanu la concluzia că din „preajma datei de 23 septembrie” și până pe 2 noiembrie sunt „cel mult 30 de zile”?

De remarcat și felul ridicol în care fostul premier se contrazice de la un paragraf la altul. Astfel, dacă inițial spune că avansează ideea suspendării „independent de calendarul alegerilor prezidențiale”, câteva rânduri mai jos el propune organizarea referendumului de demitere în aceeași zi cu primul tur de scrutin al prezidențialelor pentru „a crea premise favorabile îndeplinirii cvorumului legal de 50%+1”. Așadar, „independent de calendarul prezidențialelor”, dar în strânsă dependență de acesta!

Mai jos, lungul comunicat semnat de Călin Popescu Tăriceanu, care se încheie cu promisiunea că „Cererea de suspendare” (deci argumentele legale propriu-zise) vor fi date publicității abia zilele următoare:

Stimați concetățeni, Mă adresez Dumneavoastră în calitate de om politic cu experiență. Am văzut compromisuri în luarea unor decizii bazate pe calcule politicianiste, în care tema principală nu era binele general, nu era respectul față de Lege, puse adesea între paranteze, ci calculul meschin al unor grupuri politice: „Noi ce avem de câștigat din asta?”.

Cred că nu există multe discursuri politice la noi în care să nu se facă referire la statul de drept sau la lupta cu corupția. Neurmate de fapte, toate aceste discursuri se transformă în vorbe goale, în propagandă ieftină și populistă. Mergând pe această idee, a respectului față de Lege și Constituție, independent de calendarul alegerilor sau de conjunctura politică, avansez astăzi o propunere publică extrem de concretă, la îndeplinirea căreia vă chem pe Dumneavoastră, îi chem pe toți parlamentarii și politicienii din toate partidele să se alăture și să contribuie, ca să o ducem împreună la bun sfârșit.

Având ca bază probatorie nenumăratele încălcări ale prevederilor constituționale puse în operă de Președintele României în anii 2013 și 2014, propun inițierea procedurii constituționale de suspendare și demitere a Președintelui României, având următorul calendar: suspendarea de către Parlament a Președintelui României în preajma datei de 23 septembrie și organizarea Referendumului de demitere a Președintelui României pe data de 2 noiembrie, aceeași zi în care se organizează primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Coincidența datei primului tur al alegerilor prezidențiale cu Referendumul de demitere al Președintelui României va crea premise favorabile îndeplinirii cvorumului legal de 50%+1.

Doresc să subliniez că această inițiativă vine ca urmare a unor evenimente politice recente și de notorietate, care s-au constituit în avertismente oficiale fără echivoc la adresa comportamentului anti-constituțional al Președintelui României.

1. În acest sens, pe data de 25 iunie a.c., Parlamentul României a adoptat cu 344 de voturi pentru și niciun vot împotrivă următoarea

Declarație

„În temeiul prevederilor art. 13 pct. 23 din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 4/1992, republicată, Parlamentul României adoptă prezenta declarație.

Având în vedere atingerea gravă și iremediabilă adusă prestigiului funcției prezidențiale prin implicarea fratelui Președintelui României în fapte de corupție extrem de grave, precum și relațiile acestuia cu persoane care aparțin unor grupuri de crimă organizată foarte periculoase, grupuri care au fost folosite în interes electoral și de Președintele României,

luând în considerare împiedicarea aflării adevărului și înfăptuirii actului de justiție prin invocarea imunității Președintelui României în mai multe cazuri aflate în cercetare, în scopul garantării prestigiului și independenței justiției în fața cetățenilor români, prin eliminarea oricăror suspiciuni de influențare sau favorizare a apropiaților de către Președintele țării — persoana care are ca atribuție constituțională numirea, promovarea sau revocarea din funcție a magistraților, precum și a conducătorilor Parchetelor și Instanțelor de judecată, ținând cont de realitatea politică la nivel regional și european și îngrijorați de impactul masiv pe care scandalul legat de implicarea familiei Președintelui României îl are în planul credibilității statului român, a capacității de a fi un partener solid în formule de dezbatere, negociere și decizie a participării României în acțiuni menite să contribuie la stabilitatea și securitatea țării noastre în regiune, caz în care este imperios necesar ca reprezentarea statului român să se bazeze pe instituții puternice, asupra cărora să nu planeze suspiciuni circumscrise criminalității organizate, Parlamentul României, instituția fundamentală a democrației, care are ca principală atribuție constituțională reprezentarea supremă și legitimă a intereselor tuturor cetățenilor României, în conformitate cu Constituția României, adoptă prezenta declarație:

Președintele României, domnul Traian Băsescu, nu mai este îndreptățit să asigure prestigiul, integritatea morală și legitimitatea funcției prezidențiale, motiv pentru care trebuie să își asume de îndată demisia din funcția de Președinte al României”.

2. Pe data de 21 august a.c., în calitate de Președinte al Senatului am dat publicității următorul comunicat:

„Acțiunea electorală fățișă desfășurată ieri în sediul Administrației Prezidențiale alături de delegația PMP și declarațiile făcute de Președintele României la postul de televiziune B1 mă obligă să adopt o poziție de protest privind încălcarea repetată de către domnia sa a prevederilor constituționale.

Domnul Băsescu a abandonat în aceste ultime zile ale mandatului său până și aparențele ipocrite în spatele cărora a încălcat aproape zilnic Constituția Țării. Asta, în condițiile în care victoria statului de drept este prezentată ca marele succes al regimului său și cu care încearcă din nou să amăgească electoratul. Dacă într-o simplă intervenție televizată dl. Băsescu nu s-a sfiit să ne demonstreze cum conduce direct Ministerul Public și care sunt preocupările sale total în afara atribuțiilor constituționale, atunci ne putem imagina ce se petrece în spatele ușilor închise, în laboratoarele oculte de la Cotroceni.

Președintele țării a dat ieri dispoziție Parchetului General, în direct la B1, să înființeze o comisie rogatorie într-o afacere în care ar putea fi implicat unul dintre numeroșii săi adversari politici, a mai anunțat în numele Administrației Prezidențiale că a cerut o serie de dosare unui ziarist, ca și cum Președinția s-a transformat în organ de anchetă, l-a atacat indirect pe ziaristul Cătălin Tolontan, cel care se ocupă cu investigarea jurnalistică a ‘Galei Bute’, în care Elena Udrea e suspectată de fapte de corupție grave. Pe lângă toate acestea, implicarea sa activă în înființarea Fundației Mișcarea Populară, mărturisită tot la B1, și propaganda electorală fățișă și susținută pentru PMP și candidatura Elenei Udrea nici nu mai par încălcări ale Constituției atât de grave.

În calitatea mea de Președinte al Senatului României și al doilea om în stat, în calitatea mea de președinte al PLR și de candidat la Președinție, am obligația să protestez împotriva practicilor prezidențiale anticonstituționale, dar mai ales să atrag atenția, să trag un semnal de alarmă, privitor la posibile și chiar probabile escaladări ale acestor practici.

În calitatea sa de Președinte al României, Traian Băsescu are la dispoziție până în ultima zi de mandat o serie de pârghii de control asupra unor instituții de forță ale Statului. Practicile sale anticonstituționale ar putea escalada în campania electorală o dată cu apropierea datei alegerilor, mai ales prin atacuri în diverse planuri ale adversarilor domniei sale și ale planurilor de perpetuare a regimului Băsescu. Când a fost redactată și adoptată de Parlament și validată prin Referendum, Constituția țării a fost concepută pentru uzul unor oameni politici responsabili. Nimeni nu a anticipat că Președinția țării ar putea încăpea pe mâinile unui astfel de individ. Chiar dacă timpul rămas până la data primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale nu permite fizic derularea întregii proceduri pentru demiterea lui Traian Băsescu, cred că forțele politice care țin la respectarea Constituției trebuie să fie pregătite în orice moment pentru inițierea suspendării de către Parlament a Președintelui României. Noi nu apărăm Constituția și Legea facultativ, în funcție de calendarul alegerilor, ci permanent. Inițierea suspendării Președintelui României, fie și în preajma alegerilor, va arăta o atitudine sănătoasă și corectă față de statul de drept. În acest sens, eu lansez un avertisment foarte serios domnului Președinte. Declanșarea sau nu a suspendării Președintelui României va depinde de măsura în care Traian Băsescu va respecta sau nu Constituția până la încheierea procesului electoral și a mandatului său”.

Aceste avertismente oficiale au fost ignorate în aceste zile de o manieră publică și sfidătoare de Președintele României. Intervenția directă și instituțională a domnului Traian Băsescu la Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în problema portofoliului și candidatului României la funcția de comisar european și în scopul susținerii pe această temă a poziției președinților de partid, Vasile Blaga și Klaus Iohannis, reprezintă o nouă escaladare a practicilor prezidențiale neconstituționale și o dublă încălcare a Constituției de către Președintele României.

În primul rând, acțiunea directă, desfășurată sub egida instituției prezidențiale pe lângă Președintele Comisiei Europene, constituie o încercare de a înfrânge și de a anula decizia Guvernului privitoare la reprezentarea României în Comisia Europeană și, prin aceasta, o gravă încălcare a Constituției prin depășirea atribuțiilor Președintelui. Guvernul României este, conform legislației în vigoare, singura autoritate publică având dreptul să negocieze portofoliul ce revine României și să propună persoana care să ocupe funcția de comisar european, așa cum s-au petrecut lucrurile în trecut și la desemnarea domnilor Leonard Orban și Dacian Cioloș în calitate de propuneri ale României pentru a fi numiți comisari europeni.

În al doilea rând, prin susținerea publică și fără echivoc a scrisorilor adresate Președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și Președintelui grupului PPE, Joseph Daul, de către președinții de partid, Vasile Blaga și Klaus Iohannis, Președintele României și-a abandonat rolul de mediator și s-a situat din nou pe o poziție profund partizană, în afara prevederilor constituționale.

Ca urmare a acestor fapte recente ale Președintelui României și ca urmare a unor dezbateri și consultări în exclusivitate cu colegii liberali din PLR, am decis să inițiem procedura de suspendare și demitere a Președintelui României.

Cu siguranță, partide și parlamentari se vor împotrivi acestei inițiative. Încerc să anticipez din motivația lor și să vin cu o serie de contra-argumente:

1. Suspendarea îi va permite lui Traian Băsescu să participe nestingherit la campania electorală.

După cum s-a văzut și la europarlamentare, Traian Băsescu participă, oricum, nestingherit și fără să-i pese de Constituție la campania electorală, ba se mai folosește în această activitate neconstituțională și de logistica Administrației Prezidențiale, ceea ce nu ar mai fi posibil după suspendarea sa de către Parlament și plecarea sa de la Cotroceni.

2. Îl reinventăm pe Băsescu.

Nici măcar suspendarea și Referendumul de demitere nu-l mai pot reinventa pe Băsescu. Acum nu ne aflăm în 2007. Acum suntem în 2014, când Justiția îl așteaptă cu o serie de dosare penale de care a fost scutit temporar, datorită imunității.

3. Nu avem nevoie de o criză politică.

Posibilitatea să ne afundăm într-o criză politică este egală cu zero. Majoritatea parlamentară e stabilă, substanțială și susține Guvernul fără echivoc, iar alegerile la termen vor da un nou președinte al României. Invocarea unei posibile crize politice este în opinia mea un simplu pretext, care ascunde alte planuri și temeri ale unor actori politici.

4. Electoratul nu mai este atât de vehement împotriva lui Băsescu, așa cum era în 2012.

Inițiativa mea de lansare a procedurii de demitere a Președintelui României are la bază un singur principiu, pe care, altfel, îl clamează permanent toți politicienii și toate partidele: respectarea statului de drept. Respectarea statului de drept, a Constituției și a Legii nu se face în funcție de calendarul electoral sau de sondaje sociologice și am convingerea că a venit vremea ca acest principiu să fie respectat, nu doar enunțat.

Din considerente de fair play la competiția la care particip în numele PLR, pentru a nu-mi crea un avantaj nemeritat față de ceilalți competitori și pentru a nu da loc speculațiilor, declar de pe acum că, după suspendarea Președintelui în funcție, nu voi accepta să preiau funcția de Președinte interimar al României, așa cum prevede Constituția, urmând ca această poziție să fie ocupată de Președintele Camerei Deputaților.

Pe lângă obiectivul principal al acestui demers, respectul față de Constituție și Lege, acțiunea pe care o propun azi partidelor parlamentare are și alte virtuți. Vor ieși la iveală o serie de aspecte legate de mentalitatea unor politicieni și de propaganda ipocrită promovată în campania pentru alegerile prezidențiale, abil camuflată de partidele și candidații care lucrează pentru perpetuarea regimului Băsescu, se vor contura limpede cele două tabere. Cei care ni se vor alătura sunt cei care vor regimul Băsescu ‘îngropat’, cei care nu vor semna alături de noi sunt cei care doresc perpetuarea regimului Băsescu.

Am declarat în repetate rânduri că, în vederea supraviețuirii politice, a conservării influenței sale și în încercarea de a scăpa de o dreaptă judecată pentru faptele penale comise, Traian Băsescu a imaginat în laboratoarele oculte de la Cotroceni un întreg plan de intoxicare și manipulare a electoratului pentru alegerile prezidențiale. În acest plan au fost incluși pe post de marionete: Klaus Iohannis, Monica Macovei și Elena Udrea. Dacă Elena Udrea își face un titlu de glorie din proiectele de perpetuare a regimului Băsescu și se va poziționa fără echivoc împotriva demiterii Președintelui României, atitudinea doamnei Macovei și a domnului Iohannis, transformat de ‘redactorul-șef’, dl. Blaga, în cititor de prompter, va demonstra ceea ce am mai spus: ei sunt simple marionete ale ‘păpușarului’ Traian Băsescu, sunt instrumente electorale inventate pentru derutarea românilor și, prin urmare, se vor împotrivi demiterii Președintelui României. Se va vedea că pentru acești candidați Constituția și statul de drept există facultativ, doar în măsura în care le aduce voturi la prezidențiale.

Inițierea procedurii de demitere a Președintelui României va avea același efect asupra unor partide parlamentare și asupra unor cunoscuți politicieni ale căror dosare penale se află încă sub controlul și amenințarea cu șantajul din partea lui Băsescu. Îmi permit să anticipez că „marele partid”, rezultat în urma fuziunii PDL+PNL, se va pronunța sub diverse pretexte lipsite de credibilitate împotriva demiterii actualului său patron spiritual. La fel va proceda și o serie de parlamentari șantajabili.

Așadar, stimați concetățeni, dacă la votul din 2 noiembrie printre criteriile Dumneavoastră se va afla și „pro sau anti-Băsescu”, veți afla din timp cine vrea să continue regimul Băsescu și cine vrea o schimbare a acestui regim.

Propunerea cu care mă prezint azi în fața Dumneavoastră va avea un efect favorabil și catalizator în lupta cu corupția la nivel înalt. Până în prezent, DNA s-a preocupat cu precădere de adversari politici ai lui Traian Băsescu, mulți dintre ei trimiși în judecată și condamnați definitiv. Pe de altă parte, inexplicabil, o serie de dosare și sesizări privindu-i pe cei care fac parte din anturajul Președintelui României stau în nelucrare sau sunt instrumentate cu indulgență, pentru a-i face uitați, scăpați și pentru a nu implica numele Traian Băsescu în afaceri făcute în afara Legii. Stau dovadă cele peste 100 de dosare întocmite pe numele clanului Bercea în care s-a dat soluția NUP, din câte se pare, la intervenția celor doi frați Băsescu. Mircea Băsescu, fratele Președintelui României, nu este arestat și inculpat într-un caz oarecare de încălcare a Codului Penal, ci pentru activități la care sunt suspiciuni întemeiate că însuși Președintele României a participat direct sau în calitate de complice.

Ce fapte de corupție și trafic de influență mai grave, ce încălcări mai grave ale Constituției ar mai putea fi citate pentru argumentarea suspendării și demiterii Președintelui? Spre cinstea, onoarea sa și pentru îndeplinirea rolului său în cadrul Puterii Judecătorești, CSM s-a autosesizat și a dispus o amplă anchetă a Inspecției sale Judiciare. Nu doar o dată, o majoritate semnificativă a românilor a rămas cu convingerea că Justiția este sub influența malefică a Președintelui României, executându-i ordinele și dorințele. Sunt sigur că inițierea procedurii constituționale de demitere a Președintelui României va elimina și ultimele reticențe sau temeri inoculate în rândul magistraților de clanul Băsescu și intermediarii lor.

În ultimul rând, dar nu și cel mai lipsit de importanță argument al demersului meu, este caracterul simbolic și moral-punitiv pe care l-ar avea demiterea lui Traian Băsescu, fie și în ultimele zile ale mandatului său. Batjocorind atâția ani un întreg popor, aducând numai vrajbă între diverse categorii socio-profesionale de români, subordonându-și o parte a Puterii Judecătorești, favorizând infracțiunea și crima organizată din anturajul și familia sa, el însuși fiind subiectul mai multor dosare penale, făcând de râs România pe plan internațional în nenumărate ocazii, dintre care menționăm cum instituția Prezidențială a batjocorit cu ecouri internaționale instituția Guvernului, când Președintele ‘l-a păcălit’ pe premier la semnarea Pactului de coabitare, Traian Băsescu a nesocotit Constituția în litera și spiritul ei.

Demiterea lui Traian Băsescu în 2014 ar fi un act necesar și moral de justiție și respect pentru Lege și Constituție împlinit de voința poporului român prin Referendum. Demiterea sa de către popor s-ar constitui și într-o garanție că regimul Băsescu s-a sfârșit și nu mai e posibilă perpetuarea sa prin discipoli sau intermediari. Referendumul din 2012 a fost invalidat în mod nejustificat și voința populară clar exprimată de 7,4 milioane de români a fost înfrântă. Azi trebuie să învingem. Altfel, vom rămâne cu gustul amar dat de faptul că un personaj care a făcut atât de mult rău României și românilor își duce nestingherit și nepedepsit mandatul până la finalul constituțional.

Zilele următoare vom da publicității „Cererea de suspendare”, textul pe baza căruia îi vom invita pe toți parlamentarii să ni se alăture pentru inițierea procedurii de demitere a Președintelui României. În cazul în care cel puțin o treime din numărul total al parlamentarilor va semna inițiativa, textul urmează a fi înaintat de Parlament Curții Constituționale pentru obținerea avizului consultativ. Parlamentarii PLR vor fi primii care vor semna acest demers.

Călin Popescu Tăriceanu,

Președintele Senatului României,

Președintele Partidului Liberal Reformator,

Candidat la Președinția României

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

32 Responses to Tăriceanu,PENIBIL: Propune suspendarea lui Băsescu dar nu știe Constituția!

 1. mariana spune:

  moliceanu un idiot ordinar, asta este un rateu si cu curvele si cu politica, mars acasa hidra imputita.

 2. Birg spune:

  Acest individ jalnic, cu coloana vertebrala arcuita pana la pamant vrea sa-si razbune neputinta pe seama poporului.Nu-mi mai amintesc cine a scris, Alexandri sau Ghica: „Cu iaurt cu gogosele te facusi vornic misele!”
  Vad ca ultima sotie i-a mai facut un mostenitor. Sa-i traiasca si sa speram ca este al lui! Ca el, saracul, este IMPOTENT din toate punctele de vedere!

 3. MIHAIL spune:

  Modul cum au abordat in ultimele zile presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta temele de politica interna si externa subliniaza diferenta dintre un sef de stat capabil sa se ridice la inaltimea marilor momente si un politician ridicol si slab, dispus sa calce peste cadavre pentru a se mentine la putere. Oricat ne displac optiunile sale de politica interna, oricat de dubios si trist arata finalul de mandat, iti trebuie maxima rea credinta sa nu admiti ca presedintele gesticuleaza in politica externa ca un conducator interesat de soarta tarii sale, in timp ce premierul reduce totul la imagine personala. Comparati rezultatele summint-ului NATO din perspectiva intereselor noastre cu tristetea de comisar european sustinut de Romania la Bruxelles. D. TAPALAGA

 4. Robert schengen turcescu basescu spune:

  Eu sunt pt suspendarea in streang a lui Basescu!

 5. Alex spune:

  La asa imbecilitati, nimeni nu se astepta..Dovada ,toate,dar absolut toate comentariile de mai sus. Si cine s-a gasit sa scrie??un imoral cu sapta femei (legitim ) ,un tradator de partide si de tara. Vedeti nu ies in fata marii aranjori de dupa 89 Iliesciano-securisto-comunista. Nu, gasesc cite un GIGA ofticos ca n-a putut ajunge la virful puterii pina acum sa darime pe acel ce a indraznit sa scormone la MUSUROIUL construit cu perseverenta de clica care l-a eliminat pe Ceausescu ,pentru a se infrupta ei cit au putut din averea statului strinsa cu truda si migala de truditorii acestei tari. A-ti vazut cumva pe vreunul sa critice sau sa ia atitudine fata de vreun raufacator descoperit de justitia romina ?? NU,Si pentruca nu pot sa se manifeste pe fata impotriva justitiei,care a inceput sa functioneze si cu ajutorul presedintelui, i-l ataca pe presedinte, Daca vor reusi sa ia din nou puterea,ceia ce nu cred, va dati seama ce vor face din justitie si citi citi netrebnici de prin puscarii vor mai ramine acolo?? Acesti ANTENISTI au nevoie de LINISTE ca de aer. Adica dupa ce au furat tot ce s-a putut, sa mai sufle nimeni vreo vorba, Sa nu se mai rascoleasca trecutul,care pute rau, sa se aseze liniste mormintala peste toate faradelegile lor . De aia striga ei impotriva lui Basescu ,care nu s-a lasat invins ca Constantinescu de catre securitate ci VREA SA SCOATA LA IVEALA ADEVARATII HOTOMANI. Doar dintr-o slujba cinstita ,nu-ti poti face bogatii la nivelul lui Voiculescu,si toata gloata de derbedei parveniti cu ajutorul partiduluicondus dela Iliescu ,la Ponta. Aceste averi fabuloase sau acumulat din jefuirea din avutia nationala . Ei zic sa scape poporul de Basism . Cu cita nerusinare amesteca majoritatea populatiei muritoare de foame cu acesti imbuibati care se plimba cu cele mai luxoase masini,cu avioane si iahturi personale cu concedii in toata lumea (pe banii statului) adica pe banii strinsi tot de la necajitii care patesc impozite din putinii bani pe care cu greu i-i cistiga. Si au obraznicia si nesimtirea sa se identifice cu +NOI POPORUL ROMIN+ Care popor mai nesimtitilor,poporul romin traeste la nivelul vostru?? POPOR ROMIN, nu va lasati inselati de vorbele dulci ale primarilor P.S.D.-isti ,sau de amenintarile ce vi le adreseaza ca nu-ti mai vedea niciun act dela Primarie daca nu-i votati pe ei . NU_I VOTATI< si numai asa vom scapa tara de netrebnici.

 6. stegar spune:

  O reparatie morala normala pentru toti cei batjocoriti in 2012. In nicio democratie normala din lume nu exista un impostor in fruntea tarii, dupa ce a luat la misto votul popular liber exprimat.

 7. […] preşedintelui apare în contextul în care preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a propus o nouă tentativă de suspendare din funcţie a lui Traian […]

 8. radu spune:

  Tariceanu nu mai judeca normal.Ura ce i-o poarta lui Basescu i-a intunecat mintea.Se face de rasul natiunii. Senilitate,sclerozare…

 9. […] astăzi al doilea om în stat, ca președinte al Senatului României. Dacă aveți răbdare citiți aici textul […]

 10. Mimi spune:

  Mascricii politicii romanesti.
  NOI suntem de vina ……..noi astia care votam si-i credem si uitam si ii votam iar….
  Pentru ce ?! De aceea au tupeu si ne sfideaza…..
  Tariceanu un produs al epocii ceausiste – imbuibat si crescut in spirit comunist.
  Impuscarea lui Ceausescu i-a ajutatat pe acesti mascarici sa faca jocurile politice si sa-l atace pe Basescu care le-a stat in gat. Nu l-au luat in calcul. De unde o fi aparut?!
  Ei isi facusera altfel planurile. Multe le-au iesit
  Presedintele Basescu, asa cum e, calatorind afara in perioada comunista a vazut ca se poate si altfel si a incercat sa-si aduca tara pe un drum la care priveam cu invidie – occidentul.
  Mascaricii nu – incompetenti si hoti, lingai si imbuibati fara valoari profesionale nu faceau fata in occident.
  Ei cu spagile si democratia originala iliesciana o duc foarte bine. – Ca in Rusia .
  unii tot, altii ……umiliti si mainipulati …..din pacate cu voia lor – asta e foarte important.
  Pur si simplu mi-e greata de acest personaj – Tariceanu si nu mai putin de Ponta sau Iohannis.
  Ponta este la butoane datorita liberlilor
  Tariceanu si Iohannis oamenii de paie ai psd-ului.
  Ciorbea este un alt exemplu de om de paie. Prim ministru taranist… S-ar cruicii Coposu……
  Oare ce fel de electorat are tara asta ?! O adunatura de …….?!
  Cum naiba sa fi uitat toti istoria traita de 25 de ani, nu scrisa de altii traita de noi.
  Tariceanu a tradat cu alinata DA acum a tradat din nou e adevarat un tardator mai mare ca altul .
  A avut atunci sansa enorma sa fie prim ministru – a pacalit lume acu staiful – era staiful personal nu pentru noi – ne-am pacalit……Nici Antonescu nu a fost mai bun. PNL a adus din pou puterea PSD-ista la butoane – aproape TOTAL

  De aceea voi vota ELENA UDREA.
  PMP insemna viziunea si doctrina BASISTA care a dovedit fler politic, evolutie politica, independenta in justitie si servicii, politica externa competenta , negocieri de pe picior de egalitatae si opozitie reala la mascaricii politici care au furat cat au putut. Marturie stau averile lor si saracirea populatiei. O societatate bolnava si saraca este rezultataul prostei gestionari politice mai ales cand politicienii au privilegii , sunt mai presus de lege, au masini scumpe, haine scumpe , case scumpe, concedii pe gratis, yachturi…..si deciziile in ograda lor, iar popilatia trudeste , nu are canalizari in sate, nu are pensii decente desi a muncit si cate 40 de ani la stat, nu sunt locuri de munca, tineretul este dezorientat si cumparat cu pomeni politice, oamenii nu si-a recuperat oamanturile sau casele……..
  Imaginati-va tara acum cu Geoana presedinte si Iohannis prim ministru…….
  Imaginati-va cum ar fi aratat guvernul daca Ponta ii dadea functia lui Iohannis – sau a fost doar o miscare temporara ?!

  Si in toata aceasta perioada Basescu a fost presedinte , i-a incurcat ii inteleg ca ei au avut alte planuri Nastase presedinte, Geoana presedinte…….
  Oare cum eram acum , inghitit de Rusia cu totul……?!

  Lectia la vot cred ca trebuie sa fie ELENA UDREA….
  Ponta, Tariceanu sau Iohannis acelasi lucru – si nu e greu de vazut asta.

  Mascaricii politicii romanesti fac ce vor ei nu ce cere poporul -a fost referendum pentru unicameral si 300 de parlamentari ei au decis sa fie aproape 600 si doua camere ii doare in fund de votrul nostru…..
  Acum au gasit alta mizerie suspendare presedintelui – nu ar fi mai bine sa plece ei – mascaricii din parlament?!.
  Eu am decis nu voi vota decat – UDREA – cel putin in acest moment.
  Vom vedea ce se mai intampla

 11. mariana spune:

  taricene mosule eu cred ca viagra ti-a ddeturnat creerul din cap direct in turul pantalonilor mosule, esti penibil si gretos mosu moliceanu de ce dracu nu te suspenzi tu din politica, ca si asa esti marioneta infractorului securist varanul si marioneta iresponsabilul plagiator mincinos ponta, dute mosule acasa la amanta si vezi ca a ramas suspendata.

 12. daniel spune:

  niste nemernici lacomi si avizi de putere
  RIP Romania dupa 2 noiembrie daca ajunge ponta presedinte
  Romani iesiti la vote si dati-le in „pumn” peste not acestor nenorociti comunisti produse ale tovarasului Ilici si a turnatorului Felix Moran Voiculescu.

 13. Tiberiu spune:

  Cine se aseamana se aduna:Michasen[Ponta],si totiPSD-isti,plus slugile lor,care au acelas ADN.

 14. s spune:

  Niciodata, dar niciodata tariceanu NU a dat explicatii cu privire la destinatia banilor disparuti din
  Fondul National de Dezvoltare.
  In anul de gratie 2008 au disparut cca 3 miliarde Euro din acest fond.
  unde s-au dus banii?
  era la finele anului 2008.

  poate ne spune acum, ca nu-i suma mica
  🙂

  • G spune:

   Si de ce nu-l intreaba organele de justitie ?Sa-l mai intrebe de ce a cedat fundatia Godju ,de ce a incalcat legea cedind portiunea din Marea Neagra inainte de pronuntarea sentintei de la Haga.De aceea tot striga ei impotriva justiei ,pentru ca au prea multe bube gata sa explodeze ?
   Penibilul penibililor;astia isi bat joc de tara .Sa li se impute c/v celor doua referendumuri facute de ei in colaborare cu Voiculescu.Si sa termine cu bataia de joc;rabda omul cit poate dar cind deja forteaza nota si te sfideaza,te mint zi de zi nu mai poti.

 15. costel spune:

  Acest om cu experienta politica cum se autointituleaza Tariceanu,a incercat sa intervina in actul de justitie,a adus Romania la faliment impreuna cu PNL,UDMR si PSD,a jefuit bugetul statului de 3 miliarde de euro,pretul primit de Romania pentru BCR,a tradat PNL-ul de 2 ori,odata cind a infiintat cu Patriciu PNL-aripa tinara si acum cind a infiintat PLR.Eu cred ca acest individ ar fi trebuit sa fie in puscarie pentru faptele sale,nu sa fie senator.Poate romanii, carora li se adreseaza, vor realiza ca ne paste un dezastru daca vom mai fi guvernati de PSD,UDMR,PC,UNPR,PLR.

 16. Violeta spune:

  Cred ca fostele neveste si multele amante l-au stors de tot…omul nu mai gandeste decat probabil la a 6-7 nevasta…Ce rost are sa te gandesti la cati bani ne-ar mai costa inca o suspendare ce nu isi are rostul oricum??? Dar ce conteaza pentru el si dottore…doar nu dau de la ei. Obsesia lor bolnava pt Basescu cred ca le vor aduce voturi – ca si cand, noi romanii de rand suntem toti niste prosti care nu le vedem incompetenta si impotenta politica. Trebuie sa iesim toti la vot pe 2 noiembrie si sa le demonstram ca nu suntem turma lor de prosti.

  • Silviu spune:

   Si nu au dreptate ? Au, ca popor chiar suntem niste prosti …
   Cine i-a adus la putere pe alde Ponta si Antonescu ?
   Ati uitat asa de repede ?
   Unde ati fost acum doi ani si jumatate toti astia indignatii ?
   Luati Tariceni si Ponti pana v-o iesi pe nas pentru ca n-ati ascultat pe cei ce incercau sa va spuna … Lipsa de minte si calicia i-au adus pe romani in halul in care sunt azi.
   In campaniile electorale e da la jocul lui Stoica de tip CARITAS: ala de crede c-o sa puna un lei si o sa primeasca opt lei fara sa faca nimic altceva, merita cu prisosinta sa i se ia si leul ala cu care voia sa se imbogateasca …

 17. Mierla spune:

  Da’ ce vreti doamna sa va fac hotel?”. Bagate-as in pizda matii de cretin!

 18. nadia nitov spune:

  constitutia o face el dupa cum vrea muschiul lui, la ce bun s-o stie! 🙁 e tragic cine ne sunt guvernantii si tot atat de tragic cine reprezinta asa zisa opozitie. n-ai cu cine, dom’le, n-ai cu cine s-o pui de un stat de drept! oricum ii asezi tot hoti si comunisti ies! 🙁

 19. Nae spune:

  Constient fiind de aspectul fizic favorabil dar inconstient de nivelul coborit al IQ-ului, l-au facut pe Tariceanu sa adopte in public o morga care, la o privire superficiala, poate impresiona. La o privire mai atenta iti poti da seama ca individul e lipsit de continut, inteligenta lui nedepasind nivelul ghidonlui motocicletelor cu care ii place sa se joace. In ultimul timp la putinatatea mintii a inceput sa se adauge un vizibil process de scleroza datorat virstei. Cu alte cuvinte tipul e prost si pe deasupra e si gaga.
  .

 20. Ciprian spune:

  Marioneta Tradiceanu devenit Comisar al Poporului Antenist se face de akako ca la circ.

  Pentru popor: paine si circ pentru ca asta merita!

  Treziti-va fraierilor ca uite cine va conduce!

 21. s spune:

  absolut penibil;
  o varza totala

 22. Sergiu Sr. spune:

  Dupa cum se vede :Tariceanu crede ca Viagra are effect si asupra mintii, nu numai la ce o foloseste El !!. Cred ca si tampeste ori deja este senil ???

 23. silviu spune:

  La cat de imbecil esti mai bine te suspenzi singur.

 24. qsfdfgfbh spune:

  incep sa cred ca citesc un roman de kafka

  nu ii mai opreste nimeni pe flamanzii astia????

 25. cornell spune:

  Un rahat bolnav!

 26. profesor spune:

  Un idiot 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top