Jurnalistul Dan Tăpălagă compară discursul secretarului de stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Wess Mitchell pe tema combaterii corupției, cu cel al Victoriei Nuland, adjunctul secretarului de stat american pentru Europa și Eurasia pe timpul administrației Obama
„A treia mare noutate este absența unor cuvinte-cheie în discursul despre justiție și lupta anticorupție. Pe lângă clasicele încurajări, asigurări de sprijin și lăudarea progreselor, au lipsit avertismentele dure adresate celor care doresc să slăbească instituțiile-cheie și legislația anticorupție. În toate discursurile Victoriei Nuland (adjunctul secretarului de stat american pentru Europa și Eurasia pe timpul administrației Obama) veți găsi critici foarte dure adresate inamicilor statului de drept.
În octombrie 2014, de pildă, Nuland a lansat un atac frontal la adresa unor lideri politici din Europa Centrală. Fără a-i numi, oficialul american i-a acuzat că, în timp ce noaptea dorm liniștiți sub pătura NATO, ziua oprimă presa și societatea civilă, protejează parlamentarii corupți de anchete și nu țin cont de Parlament când interesul cere sau vorbesc de democrație neliberală. Deși nu i-a numit, indicațiile date de Nuland au condus către Victor Orban și Victor Ponta.
Vedeți și această abordare a Victoriei Nuland pe tema corupției: ”Corupția rămâne o problemă în această regiune. Slăbește democrațiile, crește șomajul și tulburările civile. Deschide vulnerabilități pe care autocrații, statele petrolifere și extremiștii violenți le exploatează, deschizând uși prin care cumpără politicieni, subminează guvernarea democratică și statul de drept. Pentru a limita acțiunea forțelor anti-democratice, SUA parteneriază cu Europa Centrală și de Est în Emerging Donor Challenge Fund. (Nuland, 2015)
Accentele dure lipsesc din discursul lui Wess Mitchell, degetul întins către inamicii statului de drept nu l-a mai văzut nimeni în discursul său ținut la Facultatea de Drept din București și nici clasicele îngrijorări, cu toate că ar fi avut toate motivele din lume să le exprime în aceste momente grele. Chiar azi trec prin Parlament modificările la Codul de Procedură Penală, criticate de magistrați. Nici o aluzie la mutilarea legislației penale”, a scris Tăpălagă.
Continuă pe g4media.ro
Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.