Românii şi bulgarii fug din Germania

11:51 am, 25 februarie 2014 • de • cu 1 Comentariu

imigrantiÎn plus, documentul arată că trendul se menţine şi în prezent. Mii de cetăţeni din ţara noastră şi de la sud de Dunăre pleacă din Germania în fiecare lună ca să se întoară acasă.

 Experţii spun că fenomenul nu e unul neobişnuit. Cei mai mulţi români şi bulgari vin în Germania pentru perioade scurte. Ei sunt fie studenţi, care stau la şcolă un semestru sau două fie angajaţi care petrec câţiva ani în Germania, pentru a-şi îmbogăţi experienţa profesională. În cazul migraţiei, un lucru este întotdeauna constant: cu cât fluxurile care intră într-o ţară sunt mai mari, cu atât va creşte şi numărul celor care părăsesc statula declarat Jochen Oltmer profesor la Institutul pentru Cercetarea Migraţiei din cadrul Universităţii Osnabrück.

Astfel, migraţia dinspre Berlin spre Bucureşti a crescut cu 20% din 2012 până în 2013. Asta în vreme ce fluxul invers –dinspre România spre Germania a înregistrat o majorare de doar nouă procente. În cazul Bulgariei, cifrele sunt şi mai clare. Potrivit statisticilor, migraţia dinspre ţara vecină spre Germania a scăzut cu 10% în ultimul an.

granitaÎn aceste condiţii e destul de clar că isteria occidentalilor cu privire la o posibilă invazie de români şi bulgari după ridicarea restricţiilor de muncă la 1 ianurie 2014, a fost total nefondată.

 Statisticile arată că imigraţia din Italia spre Germania a fost cea care a crescut cel mai mult în ultima perioadă. Ea a cunoscut un salt de 62% pe fondul crizei economice acute care a lovit Peninsula. Totuşi, ea nu a atras atenţia ziarelor şi a politicienilor deoarece e considerată normală. Italienii se mută în Germania de decenii întregi fără ca localnicii să-i perceapă ca pe o ameninţare.

În aceste condiţii, Oltmer crede că cea mai dificilă sarcină a Guvernului va fi aceea de a-i convinge pe cetăţeni că migraţia dinspre ţările estice “aduce cu ea mai mult mai multe oportunităţi benefice decât pericole” 

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

One Response to Românii şi bulgarii fug din Germania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top