Un sondaj realizat de publicaţia Reader’s Digest pe un eşantion masiv de clienţi europeni plasează România pe primul loc în topul ţărilor ai căror cetăţeni nu prezintă încredere.

Metodologia sondajului a impus ca la această rubrică – neîncrederea altora în noi – răspunsurile despre concetăţeni să fie excluse, pentru a nu altera rezultatul (de pildă, nu au fost contabilizate încrederea românilor în români sau a germanilor în cetăţenii din Germania. Sondajul conţine însă un rezultat separat care evaluează încrederea unei naţiuni în ea însăşi.)

leastRezultatele arată că 74% dintre cei care au răspuns chestionarelor Reader’s Digest au declarat că au puțină și foarte puțină încredere în locuitorii României. (click pe foto pentru mărire.)

Cu acest procentaj, românii îi depășesc pe iranieni (72%), ruși (70%), greci (68%), turci (65%), chinezi (64%) și indieni (62%) în materie de neîncredere.

Surprinzător sau nu, nici românii nu prea au încredere în propriii conaționali.  Nivelul de neîncredere al românilor în români este de 52%. Până și rușii au mai puțină neîncredere (43%) în noi.

Cu foarte multă neîncredere (81%) ne „creditează” austriecii şi elveţienii, precum şi germanii (79%).

mostLa polul opus, al cetăţenilor din ţări care capitalizează cel mai mare nivel de încredere, primul loc în top revine Elveţiei şi Suediei, cu acelaşi scor: 68%. Pe locul 3 se situează Germania, în ai cărei cetăţeni au încredere 65% dintre participanţii la studiul Reader’s Digest.

Urmează în ordine Finlanda, Austria, Olanda, Belgia, Marea Britanie, Franţa şi SUA cu procentaje de încredere care scad de la 62% la 40%.

Reader’s Digest precizează că metodologia acestui studiu a presupus ca persoane din 10 ţări europene să fie chestionate asupra încrederii pe care o acordă cetăţenilor din 24 de ţări, 20 dintre ele fiind de pe continentul european.

Astfel, grupul respondenţilor este format din (persoane din) Austria, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Polonia, Portugalia, România, Rusia şi Slovenia.

BA64179Grupul de 24 ţări este format din Austria,  Belgia, Republica Cehă, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Ungaria, China, India, Iran şi SUA.

Studiul s-a desfăşurat în perioada septembrie – noiembrie 2013. Peste 780 de mii de chestionare au fost expediate în cele 10 ţări participante clienţilor din baza de date Reader’s Digest. În România au fost trimise 50 de mii de chestionare dintre care au fost completate mai puţin de 10%.

Comparativ cu o cercetare similară derulată în anul 2008, patru ţări au suferit o scădere a gradului de încredere de peste 20%: Portugalia (-21%), România (-29%), Spania (-30%) şi Italia (-33%).

Verdictul sociologilor: românii, needucaţi, săraci şi nespălaţi, nu sunt demni de încredere

Conform Reader’s Digest, sociologul Bogdan Voicu (foto) de la Institutul pentru Calitatea Vieţii al Academiei Române explică rezultatele acestui studiu prin faptul că românii se prezintă deplorabil în faţa altor cetăţeni europeni atât în cazul interacţiunii directe cât şi în cazul aşa-numitei interacţiuni mediate (prin intermediul relatărilor, cum ar fi cele din mass-media).

BVExistă tendinţa naturală de a da mai multă încredere celor care arată mai bine, sunt mai bine îmbrăcaţi, se spală, au maniere alese, sunt mai bine educaţi. România stă rău la toate aceste aspecte: avem mai puţini indivizi cu educaţie superioară decât aproape oriunde în UE, abandonul şcolar prematur este enorm în comparaţie cu media UE, avem mai puţin acces la apă curentă decât oriunde în UE, suntem mai săraci decât oricine cu excepţia bulgarilor. Asta face ca românul mediu de care se izbesc alţi europeni să fie unul care nu are portretul-tip al omului de încredere. Cât priveşte ştirile cu şi despre români, hai să le ignorăm pe cele despre isprăvile romilor din România comise prin Italia sau Franţa. Rămân disputele dintre preşedinte şi premier, plagiatul premierului, cazurile perpetue de corupţie şi delapidare”, explică sociologul Bogdan Voicu.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 1,00 din 5)
Se încarcă...

Articole similare

9 Responses to Nespălaţi, săraci şi needucaţi. Românii, priviți în Europa cu cea mai mare NEÎNCREDERE

 1. liv spune:

  Educatia sociala este o chestie profund culturala si subiectiva. De exemplu felul cum te porti cu persoanele de sexul opus, ce comanzi la masa de restaurant (nu numai felul de a manca), stilul de haine preferat (nu numai nivelul de curatenie) sant repere folosite pentru a marca persoane ce nu fac parte din cultura. La fel sant si abilitatea de a sustine un argument fara a folosi jigniri ad hominem, preferintele muzicale, amenajarile interiorare si exterioare ale unei locuinte, grija cu care sant ingrijiti dintii, lipsa viciilor (in special fumatul) – toate acestea sant masuri culturale si puncte de judecata pentru cei exteriori culturii romanesti.

 2. razvan spune:

  Toate jegurile de sondaje care promoveaza xenofobia. daca includeau evreii sau negrii era antisemitism sau rasism.

 3. Kistruiata spune:

  „disputele dintre preşedinte şi premier, plagiatul premierului, cazurile perpetue de corupţie şi delapidare”. Asta este un aspect foarte pozitiv, faptul ca media prezinta asa ceva! E mult mai normal sa expui lucruri in media si romanii sa invete sa judece singuri decat sa nu dai nimic ca vai de mine ne pierdem increderea. Eu locuiesc in Olanda si nu ai unde sa vezi asa ceva, sunt si la ei destule dar niciodata nu se expun public cazurile negative. Deci toti au senzatia ca e tara perfecta, pe cand nu e chiar asa, e plina de turci, marocani si surinamezi chiar nespalati si needucati. Sondajul asta nu spune absolut nimic despre inteligenta romanilor, despre „exportul” oamenilor nostri valorosi, multi plecati de jos, despre copiii nespalati cu IQ de 120, despre profitul pe care marile companii il fac in tara asta de „nespalati”, despre potentialul agricultural etc. Hai sa mai prezentam si asta, nu numai sa facem sondaje subiective.

  • Câinle Calu spune:

   Nu, nu-i normal sa te lasi pacalit de faptul ca mass-media din România e bipartizana si sa tragi, pe baza acestui lucru, concluzia ca românii sunt invitaţi să judece faptele cu creierul lor. La noi, preşedintele se scuipă cu premierul şi reciproc pentru că ştiu că joacă pentru „publicul lor” iar presa LOR reflectă acest război. Presa e a lor, adică a forţelor antagoniste X şi Y. În spatele fiecăruia dintre X şi Y găseşti corupţie, şantaj, mizerie. Daca presa n-ar fi afiliată lui X şi lui Y ar crăpa de foame. Iată, deci, că aparenţa unui joc democratic ascunde o hazna urât mirositoare. Publicul care nu gustă presa lui X şi lui Y de regulă nu votează şi este ignorat. E acel public care a renuţat sa mai deschidă televizorul de ani de zile şi încă mai speră – e vorba de cei de vârstă mai tânără – s-o taie din ţară. Cât priveşte IQ-ul, hai s-o lăsăm aşa. Cam peste tot în lume IQ-ul respectă distribuţia dată de curba lui Gauss, adică ăia cu IQ peste 130 reprezinta 2-3% din polpulatie, ăia cu IQ peste 120 sunt circa 6-7% etc.

 4. Mattia Corvin spune:

  D-l sociolog Voicu greseste undeva, omitand cateva aspecte esentiale: si anume la faptul ca in Occident nu numai rromii comit infractiuni. Probail ca rromii sunt implicati in infractiuni mai marunte, in gainarii, dar infractiunile care cer o anumita pregatire, structura de organizare etc, acelea sunt comise de romani. Banuiesc ca intr-un procentaj mare. In alta ordine de idei: Romania si romanul a promis si promiote multe, dar rareori se tine/tin de cuvant. Acesta esta un motiv permanent de neincredere si sursa criticilor internationale de tot felul si de la toate nivelele la adressa Romaniei. Iar coruptia generalizata, respingerea pe fata a valorilor europene in favoarea mentinerii celor oriental-balcanice etc. sunt alti factori importanti de respingere a romanilor, mult mai grave decat, sa zicem, consumul de sapun sau pasta de dinti pe cap de locuitor din Romania.
  Atata timp insa, cat clasa politica, biserica si alti factori de decizie si manipulare din Romania mai vad surse de exploatare in propriul folos al banului public, si pt care vor fi determinati in continuare sa renunte la toate valorile si angajamentele de tip occidenta, romanul nu se va schimba, ca atare, va fi considerat oriunde ca unul demn de dispret. Pacat.

 5. nadia nitov spune:

  trist. o fi si adevarat? chiar toti nespalatii, needucatii si prost imbracatii au ajuns peste hotare? toti oamenii cu care vorbesc eu sunt curati, educati, spalati. saracia este o stare impusa de guverne prin salarii de rahat nu una nascuta din lene. multi romani educati si spalati sunt saraci in comparatie cu altii din alte state UE aflati la acelasi iivel de educatie si cultura. n-au incredere in noi? pai, cu sa aiba? ne-am lasat calcati in picioare si dupa ce reusiseram sa dam jos un guvern comunist. am lasat ca petre roman sa ne transforme din romani in rromi. 🙁 ce rautate diabolica! si cand mergi in mijloacele de transport in comum, da, constati ca multi romani nu se spala. si n-au dinti in gura de la 20 de ani. 🙁 dar nu toti sunt asa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top