stefan andrei si nicolae ceausescuFostul ministru de Externe Șefan Andrei, stăpânul secretelor lui Nicolae Ceaușescu, a murit duminică la vârsta de 83 de ani, potrivit Agerpres.

Ștefan Andrei s-a născut la 29 martie 1931, în satul Livezeni, comuna Podari, județul Dolj. A urmat cursurile Institutului de Construcții, Facultatea de Hidrotehnică din București. În 1957 a devenit membru al Partidului Comunist; membru supleant al Comitetului Central al PCR (1969-1972).

A fost numit în postul de ministru de Externe în 1978 (23 mart.) pe care l-a îndeplinit până în 1985 (8 nov.). Ulterior, a ocupat funcția de președinte al Consiliului Central de Control Muncitoresc al Activității Economice și Sociale (1985-1987), de unde a fost promovat viceprim-ministru al guvernului (1987-1989).

A deținut acest post până în 1989. Pentru că a făcut parte dintre demnitarii regimului comunist, Ștefan Andrei a fost arestat în 1990; a stat în închisoare timp de doi ani și cinci luni.

Ștefan Andrei a născut în jurul său o adevărată legendă în perioada regimului comunist. Ulterior, după 1989, el a început să facă anumite dezvăluiri despre perioada trăită în apropierea fostului dictator.

Astfel, fostul demnitar relatează în volumul de convorbiri cu Lavinia Betea, că Nicoale Ceaușescu mai avea de trăit maximum doi ani, potrivit unor informații primite în 1988 de la Şahnazarov (n.r. – consilier al lui Gorbaciov şi al lui Brejnev).

”Informaţii aveam de la sovietici.  (…) O chestiune ridicată de Şahnazarov: «Tovarăşul Ceauşescu are boala lui Andropov, respectiv a început diabetul să atace rinichii. (…) Bineînţeles că eu l-am contrazis. (…)  A venit iarăşi, a doua zi dimineaţa, Şahnazarov la mine: «(…) Tovarăşul Ceauşescu a mers la toaletă. Ai noştri i-au studiat urina. Analizele sunt clare»”, spunea fostul ministru de Externe.

„Şi încă ceva. Am aflat mai târziu că anali­ze de felul acesta i se făcuseră lui Ceauşescu şi în vizita din RDG. El, de obicei, la indicaţiile doctorului şi ale securiştilor noştri, întotdeauna lua cu el în Uniunea Sovietică şi un inginer chimist. După ce mergea la to­aletă, chimistul venea şi turna un lichid. Ei, acolo, la vila din afara Moscovei, n-a mai putut să-l care şi pe chimist. Când am venit de la Moscova i-am spus lui Ceauşescu”, susține fostul ministru de Externe.

Potrivit mărturiilor lui Ștefan Andrei, comuniștii se așteptau la schimbări abia în aprilie 1990.  „Tot atunci se prevedeau greve şi demonstraţii. Astfel că manifestaţiile din Timişoara i-au prins total nepregătiţi, nu doar pe Ceauşeşti, ci şi pe membrii CPEx”, declara Ștefan Andrei.

Într-un film postat în marte 2011, fostul ministru de Externe povestește despre privilegiile de care s-a bucurat familia lui Petre Roman, sub regimul comunist.

”Petre Roman a spus că Ceaușescu l-a omorât pe tatăl meu, care este una dintre cele mai grosolane minciuni care s-au aruncat după decembrie 1989. (…) Frecvent, mergea (n.r. – Walter Roman) cu soția la Karlovy Vary la tratament, pe banii partidului, avea la Snagov o vilă pe malul lacului. (…) La mare, întotdeauna stătea la casa de oaspeți, la hotelul în care erau cazați străinii, așa-zisul Hotel Astoria din Eforie Nord”, spunea Ștefan Andrei în acel film.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

One Response to Ștefan Andrei A MURIT. Ce povestiri picante avea despre perioada trăită lângă Ceaușescu

  1. mariusmioc spune:

    Despre rolul său în aprobarea reprimării cu sînge a revoluţiei de la Timişoara nu se mai pomeneşte. Chipurile ar fi fost băgat la închisoare strict pentru funcţia deţinută. Istoria e curăţată de aspectele nefavorabile comuniştilor. http://mariusmioc.wordpress.com/2014/09/02/a-murit-stefan-andrei-ministrul-de-externe-a-lui-ceausescu/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top