campaign_posterPartidele politice din Spania se confruntă cu dificultățile formării unui nou guvern stabil după alegerile de duminică, în care au fost confirmate predicțiile privind sfârșitul dominației celor două partide mari – popularii și socialiștii.

Partidul Popular (PP) al premierului în exercițiu, Mariano Rajoy (posterul din stânga), a luat cele mai multe voturi – 28,72%. Însă ascensiunea – prevăzută de sondaje – a formațiunilor Podemos (anti-austeritate) și Ciudadanos (centru) a dus la pierderea majorității de către populari. Socialiștii (PSOE), cu circa 22%, s-au clasat pe locul 2. Podemos a strâns opțiunile a 20,7% dintre cei prezenți la urne iar Cidudadanos, 14%.

Aceasă configurație împarte astfel mandatele din Parlamentul spaniol cu 350 de locuri.

– PP, 123 de locuri;

– PSOE, 90 de locuri;

– Podemos, 69 de locuri;

– Ciudadanos, 40 de locuri;

– alte formațiuni au câștigat în total 28 de mandate.

chart

Distribuția mandatelor dă popularilor dreptul de a face prima încercare pentru formarea unui nou guvern iar liderul socialist Pedro Sanchez a înțeles acest lucru, însă socialiștii au indicat clar că nu vor susține un guvern condus de actualul premier Rajoy.

Situația este dificilă și inedită și pentru conservatorii populari, și pentru socialiști. În ultimii 32 de ani, PP și PSOE au alternat la putere dispunând de propriile majorități.

Ce situații sunt matematic excluse sau imposibil/inutil de realizat: o alianță PP – Ciudadanos și una între PSOE și Podemos. Niciuna dintre variante nu asigură suficiente mandate parlamentare pentru o majoritate.

Liderul Podemos, Pablo Iglesias, a declarat luni că partidul său „nu va permite popularilor să guverneze”.

O mare coaliție, niciodată experimentată de Spania, ar putea să-i aducă doar teoretic pe populari și pe socialiști să guverneze împreună iar socialiștii au spus, luni, că nu vor face parte dintr-o mare coaliție.

O coaliție a perdanților ar fi, de asemenea posibilă teoretic, asta însemnând un total de 199 de mandate (PSOE, Podemos și Ciudadanos), semnificativ de mult peste jumătate din total.

O alta variantă evocată de presă este cea în care socialiștii s-ar alia cu Podemos și cu câteva formațiuni regionale care au câștigat câteva mandate, până la strângerea numărului necesar unei majorități, eliminând nevoia cooptării formațiunii Ciudadanos.

PodemosBBC notează că, dincolo de faptul că nu-i ajută prea mult pe populari (123 de mandate), cele 28 de voturi ale micilor partide regionale nu se vor putea duce către susținerea unei formule a conservatorilor, în contextul în care liderul popular Mariano Rajoy a numit separatismul regional drept cea mai mare amenințare la adresa unității Spaniei în timp de decenii.

Regele Felipe al VI-lea va nominaliza candidatul la funcția de prim-ministru după discuții cu toate formațiunile intrate în Parlament. Asta oricum nu se va putea întâmpla până la reuniunea inaugurală a noului legislativ, prevăzută pentru 13 ianuarie.

Candidatul desemnat trebuie să treacă de votul de încredre al Parlamentului. În caz de eșec, regele desemnează un alt candidat și procedura se reia. Dacă un nou guvern nu poate fi format în termen de două luni de la alegeri atunci se vor declanșa alegeri anticipate.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

One Response to Spania. Dominația partidelor tradiționale s-a încheiat după alegeri | Marea Coaliție sau coaliția perdanților ? Nu e clar cu cine merge Podemos

  1. abas spune:

    Interesant este ca socialistii au suficienta incredere sa mearga la anticipate. Fata de alegerile din 2011, popularii (centru dreapta) au pierdut 63 de locuri si socialistii numai 20 de locuri. Pacat ca nu avem informatii despre participarea la vot, la anticipate o participare mai mare poate aduce surprize.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top