ceausescu_revolutieAproape o treime dintre români consideră că evenimentele din decembrie din 1989 au fost o lovitură de stat, iar peste 70% cred că procesul Ceaușeștilor a fost incorect, potrivit unui sondaj INSCOP-Adevărul.

Potrivit sondajului, 78,3% dintre români nu cred că știu adevărul despre ce s-a întâmplat în decembrie 1989, în timp ce 16,8% consideră că știu adevărul.

Segmentul peste 50 de ani crede în măsură mai mare decât celelalte că știe adevărul despre evenimente, potrivit Agerpres.

Rugați să se pronunțe cu privire la evenimentele din decembrie 1989, 33,5% dintre români cred că acestea au reprezentat voința poporului român, care s-a revoltat împotriva sistemului comunist. 33,4% cred că mai degrabă a fost o lovitură de stat dată de persoane care au încercat să îl îndepărteze pe Ceaușescu, în timp ce 20,9% consideră că evenimentele au fost consecința deciziei marilor puteri de a desființa sistemul comunist în Europa de Est.

Legat de rolul jucat de diferite personalități la evenimentele din decembrie 1989: cea mai bună imagine o are Sergiu Nicolaescu (45,3% apreciază un rol mai degrabă pozitiv), urmat de Petre Roman (44,8% pozitiv), Ion Iliescu (41,2%) și Mircea Dinescu (39,9%).

Totodată, 70,7% dintre români cred că verdictul în procesul Ceaușeștilor a fost unul incorect, iar 10,7% consideră că a fost corect. Alți 9,1% nu cunosc evenimentul. 9,5% reprezintă non-răspunsuri.

Persoanele peste 30 de ani cred în mult mai mare măsură decât cele sub 30 de ani că a fost vorba de un proces incorect. Cele mai multe non-răspunsuri apar la segmentul 18-31 de ani.

Volumul eșantionului a fost de 1.076 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de +- 3%.

Sursă foto: bbc.co.uk

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

One Response to Sondaj: 10,7% dintre români cred că procesul soților Ceaușescu a fost CORECT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top