Presa internațională a publicat vineri informații provenind de la fostul contractor NSA și CIA, Edward Snowden (foto), în prezent refugiat în Federația Rusă, iar noile dezvăluiri spun că SUA și Marea Britanie au monitorizat în secret misiunile și comunicațiile forțelor aeriene ale Israelului.

Operațiunea respectivă, cu numele de cod „Anarhistul”, a început în 1998 și a fost condusă dintr-o bază de pe teritoriul Ciprului. Acțiunea s-a extins și asupra altor state din Orientul Mijlociu.

Conform cotidianului Yedioth Ahronoth, agenția americană NSA, specializată în supraveghere electronică, și GCHQ, instituția similară a britanicilor, au spionat misiuni ale aviației israeliene derulate în Gaza, dar și operațiuni ale statului evreu care au vizat Siria și Iranul.

O mențiune dintr-un dosar GCHQ justifică această amplă operațiune de spionaj afirmând că ea este „indispensabilă pentru o înțelegere a antrenamentelor și operațiunilor militare israeliene și, astfel, a posibilelor evoluții viitoare în regiune”.

Dezvăluirile din Yedioth Ahronoth sunt completate de relatări apărute în Der Spigel, în Germania, și în publicația online The Intercept, pe a cărei listă de asociați se află și omul de încredere al lui Snowden, Glenn Greenwald, notează Agerpres.

Autoritățile din SUA și din Marea Britanie s-au abținut de la comentarii după aceste dezvăluiri dar Israelul și-a exprimat „dezamăgirea”, în contextul în care guvernul statului evreu și executivul american au opțiuni divergente vizavi de Iran și problema palestiniană.

Ministrul israelian al energiei, Yuval Steinitz, a încercat să minimalizeze scandalul afirmând, totuși, că trebuie trase învățăminte.

„Știm că americanii spionează pe toată lumea, inclusiv pe noi (…). Cu toate acestea este dezamăgitor, între altele pentru că, deja de decenii, noi nu am spionat, nu am cules informații și nu am decriptat comunicații ale SUA”, a declarat ministrul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top