siegfried-muresanEuroparlamentarul PMP Siegfried Mureșan consideră că Parlamentul trebuie să aprobe rapid cererile de ridicare a imunității pentru aleșii cercetați de DNA și suspendarea celor declarați incompatibili pentru a ajuta România să îndeplinească obiectivele din Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) în domeniul Justiției.  

Mureșan crede că țara noastră nu ar trebui să se concentreze pe ridicarea MCV, ci pe îndeplinirea angajamentelor din monitorizarea pe Justiție.

Totodată, euroalesul român a subliniat într-un interviu pentru PaginadePolitica.ro că ar trebui să existe un mecanism de control al sistemelor judiciare din toate statele membre, pentru că nu avem corupție numai în România și Bulgaria.

PaginadePolitică.ro: Cum apreciați Raportul MCV pentru România? Parlamentul este, iată, și de această dată „oaia neagră” și este criticat, mai ales pentru unele decizii de a refuza ridicarea imunităţii unor parlamentari cu probleme în justiţie.

Siegfried Mureșan: Raportul MCV spune exact ce s-a întâmplat bun de la ultimul raport și unde mai trebuie înregistrate progrese. Activitatea unor instituții esențiale ale statului, precum Direcția Națională Anticorupție, Înalta Curte de Casație și Justiție, Agenția Națională Integritate, este apreciată în mod pozitiv. Trebuie să ne asigurăm că progresele de până, acum sunt ireversibile. Parlamentul trebuie să-și îndeplinească angajamentele, trebuie să nu mai respingă sau să mai amâne cererile DNA de ridicare a imunității parlamentare. Parlamentarii declarați incompatibili trebuie să fie suspendați. Până când aceste teme nu sunt îndeplinite, raportul se justifică.

PaginadePolitică.ro: La prima ședință CSM, președintele Iohannis susținea că raportul MCV trebuie ridicat, după care și-a nuanțat declarația. Mulți politicieni sunt de părere că MCV-ul trebuie ridicat; o asemenea precizare a avut și ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov. În opinia dumneavoastră, este România pregătită pentru ridicarea raportului MCV? 

Siegfried Mureșan: În mod cert nu, și îmi pare bine că președintele Iohannis și-a clarificat poziția. Cea de-a doua poziție exprimată de domnia sa, oarecum se suprapune și opiniei mele, că prioritatea trebuie să fie îndeplinirea angajamentului MCV și nu ridicarea MCV. Ultimul raport spune clar că progresăm, dar mai există riscuri, iar clasa politică, oamenii politici, Parlamentul se numără printre aceste riscuri. Până când progresul nu este ireversibil, până când independența justiției nu este ireversibilă, mecanismul trebuie să existe. De altfel, cred că și după aceea trebuie să existe o monitorizare a justiției, dar pentru toate statele membre fiindcă nu doar în România și Bulgaria există corupție. Poate o monitorizare mai puțin fermă decât cea de până acum, dar trebuie să existe un mecanism permanent la nivel european.

PaginadePolitică.ro: Deputatul Eugen Tomac va candida la șefia PMP și și-a depus moțiunea „România implicată – PMP partidul schimbării”. Dumneavoastră sunteți principalul susţinător al proiectului și propus pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al PMP. Veți milita pentru reînnoirea clasei politice? Cum vă propuneți să răspundeți așteptărilor electoratului român oriunde s-ar afla (Diaspora)?  

Siegfried Mureșan: Semnalul dat de oameni în 16 noiembrie 2014 este că vor un alt mod de a face politică, mai aproape de oameni. Eu îmi propun ca anul acesta să stau mai mult de vorbă cu oamenii și mai puțin cu politicienii. Vreau să fiu mai aproape de viața reală și de problemele oamenilor. În ceea ce privește clasa politică, vreau să văd mai multă competență, mai multă integritate și mai puțină corupție.

Acei politicieni care nu vor avea soluții la așteptările oamenilor, cred că vor dispărea. Vor avea de câștigat oamenii politici, care vor înțelege temele viitorului, temele politice majore ale următorilor 10 ani. Temele politice ale ultimilor 10 ani au fost esențiale – independența justiției, statul de drept – dar în momentul în care oamenii simt că instituțiile funcționează și buna lor funcționare este ireversibilă, trecem la o etapă superioară. După ce siguranța este asigurată, oamenii caută bunăstare și vor fi interesați mai mult de politicile economice, politicile de investiții, susținerea antreprenorilor și de domenii precum cercetarea și inovarea. Însă, pentru moment, cred că justiția și statul de drept vor rămâne teme încă relevante, iar acest lucru este bun.

 andreea-pocolMaterial realizat de Andreea POCOL.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Articole similare

3 Responses to Siegfried Mureșan, eurodeputat PMP: Parlamentul trebuie să aprobe ridicări de imunități și suspendarea incompatibililor

 1. anca spune:

  Da,corect sa se ridice imunitatile la toti,dar crede cineva ca asta depinde de noi?,intr-un fel da,dar
  noi suntem un popor blajin.
  Dl. Muresan,chiar mata nu sti cum e treaba cu „incopatibilitatea”?,pai am vazut si noi oamenii de rand,cand in campanie spui „ca ne luam tara inapoi”si cand ajungi la Cotroceni incepi cu acceptul a tot ce se cere de afara,esti deja COMPATIBIL.

 2. Liviu Iordache spune:

  Domnule Muresan, dar daca i se cere arestarea unui deputat care nu este urmarit penal trebuie aprobat? De pilda, daca se trezeste Zgonea, fara dosar penal, cu o cerere de arestare ii da drumul la comisia juridica asa, fara sa judece? Daca intrati in politica mare cu lozinci mai bine reveniti la postura de birocrat de virf, nu va sta bine scandind!

 3. malonegerald spune:

  Eu , la fel ca si toti cetățenii români cinstiți am propune să se ridice imunitățile la toti !! Ce e tâmpenia asta cu imunitatea? … si mai ales la români!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top