serban nicolae_colectivSenatorul PSD Șerban Nicolae îi cere președintelui Klaus Iohannis, într-o scrisoare deschisă, să nu anuleze tradiționala recepție oferită de Președintele României pe 1 Decembrie, cu ocazia Zilei Naționale.

„Recepţia oferită de Preşedintele României cu ocazia Zilei Naţionale este o manifestare oficială, sobră şi protocolară, ce nu intră în conflict și nici nu contrastează cu compasiunea şi solidaritatea arătată de români la momentul tragediei din 30 octombrie. Nu cred că există vreo raţiune acceptabilă pentru a face vreo legătură între cele două evenimente. Nu cunosc şi nu cred că vreunul dintre supravieţuitorii de la clubul „Colectiv” ori vreo rudă a celor decedaţi v-a solicitat anularea recepţiei, ori s-a gândit măcar să vă solicite aşa ceva. Nu cunosc şi nu cred că vreo personalitate sau vreun grup ori autoritate reprezentativă a poporului român a făcut gestul de a vă solicita anularea recepţiei. Chiar dacă este oferită de Preşedintele României, recepţia care celebrează Ziua Naţională nu aparţine acestuia şi nu poate fi contramandată printr-un act de voinţă personală„, a subliniat senatorul în scrisoarea publicată și pe contul său de facebook.

Nicolae a mai spus că în cazuri „excepționale” și în „situații absolut extraordinare” se poate amîna sau anula oricare dintre componentele modului în care România își celebrează propria Zi Națională.

Dar tragedia din 30 octombrie 2015 din București, cu toată compasiunea și solidaritatea reflectate în societatea românească, nu reprezintă un asemenea caz ori o asemenea situație„, a mai scris Nicolae.

În urma incendiului din clubul Colectiv și-au pierdut viața 60 de oameni. Au fost decretate trei zile de doliu național după tragedie.

Consilierul prezidențial Andrei Muraru declarase marți, într-un interviu pentru Digi24, că recepția a fost anulată în urma evenimentul din perioada recentă.

„În primul rând tragedia de la clubul Colectiv, dar și atentatele care s-au produs în Europa în această lună”, a spus Muraru.

Iată scrisoarea completă semnată de Șerban Nicolae:

SCRISOARE DESCHISĂ adresată domnului Klaus Werner Iohannis – preşedintele României.

„Am ţinut să învederez (principelui Ferdinand, viitorul rege n.n.) ce nu i se spusese lui Carol I: că aici nu e o mână de barbari, care să trebuiască a fi ridicaţi de o dinastie energică şi inteligentă la rangul naţiunilor civilizate, ci un vechi şi nobil popor, care-şi are locul, deşi pe nedrept necunoscut, în istoria lumii.” – Nicolae Iorga

Domnule Președinte,

Cu neplăcută surprindere am luat cunoștință de decizia dumneavoastră de a anula, în acest an, tradiționala recepție oferită de Președintele României cu ocazia Zilei Naționale.
Manifestările publice anuale, consacrate Zilei Naționale, au un rost firesc și unanim acceptat. Defilarea componentelor reprezentative ale sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională cinstește participarea oștilor române la luptele pentru eliberare, independență, suveranitate și unitate națională. Depunerea de coroane la monumentele reprezentative omagiază jertfa celor căzuți pentru cel mai scump ideal național al românilor. Recepția oferită de Președintele României celebrează consensul elitelor țării în împlinirea unei dorințe bimilenare de unitate și libertate, ca act de voință națională. Serbările populare și manifestările culturale, onorează rolul participativ determinant al românilor în făurirea propriului destin, mândria apartenenței la o națiune și la o Istorie de demnitate și unitate. Ziua Națională a României aparține tuturor cetățenilor săi.
Sunt de acord că, într-un an, în cazuri excepționale și în situații absolut extraordinare, oricare dintre componentele modului în care România își celebrează propria Zi Națională, poate fi amânată, sau chiar anulată. Dar tragedia din 30 octombrie 2015 din București, cu toată compasiunea și solidaritatea reflectate în societatea românească, nu reprezintă un asemenea caz ori o asemenea situație.

Domnule Președinte,
Alături de Imnul Național și Drapelul Tricolor, 1 Decembrie reprezintă un simbol național, o parte esențială a identității poporului român. Nu există eveniment comparabil și, cu atât mai puțin unul care să restrângă importanța Zilei Unirii. Amânarea ori chiar anularea oricăreia dintre manifestărilele prin care se celebrează, anual, 1 Decembrie ca Zi Națională a României, ofensează nepermis istoria românilor, jertfa atâtor generații și demnitatea națiunii noastre. Nu există un clasament al acestor acțiuni publice și nici nu pot fi împărțite în obligatorii și facultative. Parte integrantă a identității noastre este și tradiția. Asigurarea continuității unor acțiuni ale autorităților, intrate deja în conștiința publică, reprezintă o obligație a tuturor celor care depun jurământul de credință față de țară.
Recepţia oferită de Preşedintele României cu ocazia Zilei Naţionale este o manifestare oficială, sobră şi protocolară, ce nu intră în conflict și nici nu contrastează cu compasiunea şi solidaritatea arătată de români la momentul tragediei din 30 octombrie. Nu cred că există vreo raţiune acceptabilă pentru a face vreo legătură între cele două evenimente. Nu cunosc şi nu cred că vreunul dintre supravieţuitorii de la clubul „Colectiv” ori vreo rudă a celor decedaţi v-a solicitat anularea recepţiei, ori s-a gândit măcar să vă solicite aşa ceva. Nu cunosc şi nu cred că vreo personalitate sau vreun grup ori autoritate reprezentativă a poporului român a făcut gestul de a vă solicita anularea recepţiei. Chiar dacă este oferită de Preşedintele României, recepţia care celebrează Ziua Naţională nu aparţine acestuia şi nu poate fi contramandată printr-un act de voinţă personală.

Domnule Preşedinte,
Vă solicit public să reveniţi asupra propriei decizii şi să dispuneţi luarea măsurilor necesare organizării recepţiei oferite de Preşedintele României cu ocazia Zilei Naţionale a României. Eroii neamului românesc, veteranii de război, marile personalități ale României, întregul popor, merită, odată pe an, o zi a mândriei, identității și unității, o Zi Națională demnă și, mai ales, întreagă!

Șerban Nicolae

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

3 Responses to Șerban Nicolae (PSD): Nu se poate anula celebrarea Zilei Naționale în urma tragediei din Club Colectiv | Scrisoare pentru Iohannis

 1. yehudy spune:

  Ce probleme mai are si Serban asta. Il doare pe el capul ca Presedintele nu vrea sa bea sampanie cu toti mascaricii politici, de Ziua Nationala. Serban ar fi vrut sa se fataie si el pe-acolo cu paharelul in mana si sa faca pe desteptul.
  Pune tu corturi PSD-iste la Kisselef, baga manele la maxim, umple oalele si gratarele cu sarmale si mititei, desfa butoaiele cu bere si n-ai decat sa areti tu intregii lumi cum stie PSD-ul sa sarbatoreasca ziua nationala! Da-i drea.. pe amaratii aia de la „Colectiv”. Ce treaba aveti voi cu ei….?

  • Jo spune:

   Nesimțire yehudy așa se cheamă intervenția ta de neica nimeni.

   • yehudy spune:

    Bine ba Serbane, asa sa fie, cum zici matale!
    In primul rand, Johannis nu anuleaza ziua nationala a Romaniei ci a considerat ca pur si simplu nu e cazul sa bea sampanie la Cotroceni cu toata sleahta de politicieni care se aduna pe acolo.
    In rest, asa cum am zis, n-ai decat sa pui corturi PSD-iste peste tot, sa ascultati manele si sa sarbatoriti cum va taie capul. Poate inchiriati si Arena Nationala, numai ca nu mai prea aveti pe cine sa sarbatoriti, pe criminalul Iliescu, pe puscariasul Nastase, pe penalul Ponta sau pe condamnatul Dragnea?
    Nicicum nu va ies socotelile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top