Președintele TSD, Gabriel Petrea, avertizează că PSD riscă să piardă guvernarea, sugerând că ar trebui să existe o definire mai clară a relației dintre conducerea partidului și Guvern.

Petrea este ministrul Consultării Publice și Dialogului Social în actualul Guvern.

„Mecanismele de dialog, de evaluare şi control trebuie să fie instituţionalizate, să nu fie ad-hoc, ci cunoscute de toţi membri. Numirile în funcţii publice trebuie făcute cu responsabilitate, ţinând cont nu doar de loialitate, de prietenie, ci şi de competenţă. Atunci când greşim, trebuie să acţionăm rapid şi să facem schimbările care se impun. Un mecanism transparent de promovare şi de gestionare a resursei umane trebuie să devină realitate – nu se mai poate sări peste rând, nu se mai poate promova atât timp cât competenţa administrativă şi politică nu au fost probate. Numirile în funcţiile publice nu mai pot fi surprize pregătite de lideri pentru că, aşa cum am văzut, lipsa de autonomie a celor cărora le încredinţăm funcţii publice generează crize. Un Consiliu Naţional sau chiar un Congres al PSD, dedicat refondării organizării partidului, nu vendetelor politice, va asigura modernizarea şi clarificările de care avem atâta nevoie”, spune Petrea.

Potrivit liderului TSD, PSD este „mai puţin de stânga” decât are nevoie România.

„Este un adevăr pe care trebuie să-l spunem şi pe care trebuie să ni-l asumăm şi să-l schimbăm. De prea mulţi ani nu am avut o competiţie de proiecte care să conţină repere ideologice clare, ci doar măsuri cu caracter de stânga a căror valoare a fost deseori legată de derive spre dreapta sau spre ‘pragmatism’. Am căzut în capcana marketingului politic fără să realizăm că un partid care nu se modernizează ideologic riscă să rămână anacronic şi să-şi sacrifice identitatea. România este în continuare săracă, divizată şi polarizată economic şi social. Dar sărăcia, divizarea şi polarizarea anului 2018 sunt diferite faţă de cele ale anilor 2010, 2012 şi chiar 2016”, declară Petrea.

Acesta mai spune că social-democrații riscă să piardă guvernarea „fiind mai preocupaţi de oameni decât de idei, dacă suntem mai atenţi la comunicare decât la fondul măsurilor, dacă suntem insuficient de atenţi la consecinţele măsurilor adoptate”.

„Am fost nepermis de mult prinşi în diferite crize având în vedere că avem o majoritate parlamentară solidă. Am fost insuficient de disciplinaţi în raport cu programul de guvernare şi am fost, paradoxal, în acelaşi timp, insuficient de flexibili la schimbările economice şi sociale. Trebuie să ne readucem aminte de ce şi pentru cine guvernăm. Trebuie să măsurăm de zece ori înainte de a anunţa o măsură publică, iar cei care devin stindardul măsurilor noastre trebuie să fie credibili. Trebuie să gestionăm mult mai bine responsabilitatea partidului pentru actul de guvernare cu responsabilitatea celor pe care îi trimitem în Guvern”, arată social-democratul.

În opinia sa, deciziile în partid trebuie validate de către membri la partid, în forurile statutare ale acestuia, „nu în afară, în alte entităţi paralele partidului”.

Acesta mai propune competiții interne pentru funcții, adăugând că „Nu ne permitem să facem schimbări o dată la şase luni, pentru că părem neserioşi şi amatori”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top