coada vot munchenTitlul, în ciuda primei impresii, nu e o greşeală. „Scrisoarea unei tinere” a fost un fenomen social care a contribuit anul trecut la eşecul candidatului prezidenţial Victor Ponta, spre uluirea generală a multor români.

„Scrisoarea unei tinere” a devenit model pentru alţii – tineri sau nu – care au scris, la rândul lor, scrisori deschise pline de miez (un miez amar) despre traiul sub guvernarea Ponta şi despre coşmarul potenţial al unei ţări la cheremul unui PSD atotputernic, cu preşedintele, Guvernul şi Parlamentul în buzunar. Un PSD căruia doar scaunul de la Cotroceni îi mai lipsea pentru a deveni virtualmente imposibil de clintit din structurile de putere pentru o perioadă nedefinită.

Adăugate la scrisoarea originală, aceste demersuri rostogolite pe internet au făcut posibil rezultatul de la 16 noiembrie. Coşmarul multor cetăţeni, rezidenţi în patrie sau români în Diaspora, a fost evitat. Coşmarul câtorva politicieni avea să înceapă. Dar mărirea şi decăderea politicienilor penali este în materialul de faţă doar un subiect colateral.

Dintre multele scrisori de după „Scrisoarea unei tinere”, Pagina de Politică şi Reporter Virtual au publicat pe 18 noiembrie una destinată lui Klaus Iohannis.

sectie vot padovaTextul a fost trimis pe adresa redacţiei în seara zilei 16 noiembrie; el a trecut neobservat în nebunia avalanşei informaţionale care a însoţit ultimele ore ale scrutinului şi a ajuns online o zi şi jumătate mai târziu, când câştigătorul şi învinsul erau definiţi dincolo de orice dubiu şi nicio scrisoare – oricât de bine închegată – n-ar mai fi înclinat balanţa într-o parte sau alta.

Dacă doriţi, îl puteţi reciti aici. Unii dintre cei cârtesc că odată cu alegerea lui Iohannis nu s-a instaurat Nirvana în România îşi vor putea aminti, eventual, sub impresia lecturii, că a fost ratat la mustaţă Infernul lui Dante.

În sfârşit, pentru a nu lungi introducerea, să mai spunem că mesajul cel mai important adresat preşedintelui proaspăt ales – mesaj care a şi dat titlul materialului publicat – era „Faceţi România bine!”

Identitatea autoarei a fost şi va fi, probabil, subiect de controverse. O verificare nu foarte laborioasă pe internet a relevat că există o persoană cu numele, datele biografice şi curiculare indicate de semnatară (detalii găsiţi în preambulul materialului de pe 18 noiembrie). Câtă vreme nu apare proba contrară, n-avem decât să mergem pe prezumţia de bună credinţă.

Ceea ce justifică acest lung remember introductiv este faptul că la exact şase luni de scrisoarea de pe 16 noiembrie am primit pe adresa redacţiei un al doilea text, de pe acelaşi cont de mail (captura foto următoare.)

cbd2

Ce s-a petrecut între timp:

Victor Ponta1) Premierul Victor Ponta a evitat rebeliunea în partid, a scăpat de cei care-l deranjau (GeoanăVanghelie), a traversat aparent neafectat scandalul a doi miniştri penali (Vâlcov, urmărit penal şi arestat preventiv, Dragnea, condamnat cu suspendare), şi-a bătut joc cu sârg de populaţie în scandalul cardurilor de sănătate şi se află într-o ofensivă de creştere a influenţei mediatice, ultima piatră semi-preţioasă între „nestematele” coroanei (RTV şi A3) fiind B1TV.

2) Opoziţia noului PNL: nu a reuşit să coaguleze o nouă majoritate şi nici nu pare prea dornică să testeze cu o moţiune de cenzură soliditatea arcului guvernamental. Dacă se va legăna în continuare pe iluzia – pierzătoare – că este suficient să-l lase pe Ponta să guverneze cum ştie el mai bine pentru a câştiga anul viitor alegerile parlamentare, noul PNL nu va face decât să-i dea dreptate premierului. „Nu există Opoziţie„, a decretat acesta recent. Şi cum să-l infirmi?

klaus iohannis_ziua europei3) Preşedintele Iohannis a întreprins mai multe vizite externe specifice începutului de mandat, a demonstrat că poate susţine conferinţe de presă (deşi probabil că nu se omoară după ele), a trimis la CCR o lege menită să-i scape pe primari de incompatibilităţi, a anunţat că va bloca (probabil în ultimă instanţă tot prin trimitere la CCR) modificările nesimţite iniţiate de parlamentari pentru a îngreuna arestul preventiv. De asemenea, Iohannis, pus în defensivă de un Ponta mai versat în bătăliile mediatice, s-a văzut în situaţia de a se disculpa în cazul Holzindustrie-Schweighofer.

Cam aşa arată tabloul politic la momentul în care o persoană ce îşi asumă identitatea unei eleve de liceu din Germania a simţit nevoia să se exprime, din nou, printr-un text trimis redacţiei. Precizare importantă: Reporter Virtual şi Pagina de Politică NU îşi asumă, prin publicare, cele ce urmează ci doar încearcă să ofere imaginea cât mai completă a unui fenomen început anul trecut şi care, iată, are o continuare în prezent.

Textul primit pe adresa redacţiei este redat fragmentar în continuare (selecţia pasajelor ne aparţine iar cu unele afirmaţii suntem ferm în dezacord:)

Îmi permit să încep în acelaşi mod ca data trecută: numele meu este Iordache Maria-Magdalena şi am 16 ani (…) Este o scrisoare prin care, mult spus, îl “apăr” pe preşedintele României, Klaus Iohannis, un om pe care eu îl apreciez nespus de mult. De ce? Nu ştiu. Îmi inspira siguranţă si iubesc asta la un om. Aş vrea să vă întreb, pe voi, marionetele nu-ştiu-cui, de ce vă mai băgaţi in chestia asta? Tinerii l-au votat pe acest om şi am avut un procent enorm de prezenţă la vot faţă de ceilalţi ani.
Cum de aveţi curajul şi nesimţirea să spuneţi după doar 100 de zile (31 martie) că preşedintele nu face nimic? VOI CARE AŢI ACCEPTAT 25 DE ANI CA TINERII ROMÂNI SĂ FIE UMILIŢI!!!
(…)
De ce sta pe Facebook şi postează toată ziua? Are o echipă care face aceste lucruri, geniilor. Şi chiar de ar fi el cel care ar posta, ar fi un lucru excepţional! Să se duca la televizor, de acord! La ce televiziune? Toate sunt depravate si corupte. Si pana la urma si-a făcut campania pe Facebook, tocmai pentru tineri! Tineri care ştiu să folosească Facebook-ul fără să trimită trilioane de cereri la jocuri şi ştiu sa scrie un comentariu fără să apese pe caps lock la jumătatea propoziţiei şi să nu ştie de ce se scrie cu litere mari. Tineri care s-au mobilizat fără să ştiţi voi şi v-au surprins în ultima clipă cu rezultatul: Klaus Iohannis preşedintele României. Frumos cadou de Crăciun, nu-i aşa? Şi văd asta zi de zi în comentariile voastre pe pagina oficială a domnului Iohannis. Pur şi simplu îmi zgârie retina frustrarea voastră.
(…)
Eram mici acum 10 ani, acum 12, acum 25 unii nici nu eram născuţi. Si ne-aţi făcut de ras aşa cum aţi vrut voi, ascultând la televizor minciunile celor ce VĂ FURAU PE FAŢĂ (…) Era frumos când aveaţi toate televiziunile pline de politicieni ce veneau încărcaţi cu hârtii după ei şi vă arătau că în grafice ţara merge ca pe roate? Acum e un alt stil de politică. Asta încearcă “her” Iohannis să introducă în România. Ca într-o ţara civilizată. Şi apropo, cei ce scriu aşa prin comentarii: “Herr” se scrie cu 2 de r şi cu literă mare. Îl luaţi la rost ca vine cu “fiţuici”. Vreau să vă văd pe voi cum vorbiţi coerent în faţa atâtor jurnalişti gata să atace. În faţa atâtor camere de luat vederi. Dar voi nu, voi sunteţi obişnuiţi cu oameni deştepţi care ştiu să vorbească fără un plan de idei în faţa. Hai să vă anunţ ceva, purtători de discursuri ce sunteţi, “fiţuica” are ideile ce urmează să fie atinse in discurs cu scopul de a nu fi uitate de la emoţii sau tot felul de alte cauze. Este uman sa uiţi. Si haideţi să vă mai anunţ ceva: lipsa de „fiţuica” nu te face mai deştept, ci mai prost organizat. Asta am învăţat şi eu la şcoală în Germania.
(…)
Ne cereţi, noua din diasporă, să venim acasă pentru că a ieşit Iohannis preşedinte. Pentru că l-am votat şi credem în el. L-am votat ca să aibă grijă să nu mai plece alţii ca noi, că prin străini e greu să ajungi cineva şi să ai grijă de tine. Dar mare parte din cei plecaţi au reuşit. De ce s-ar mai întoarce? Renunţaţi la premisele bolnave si gândiţi. Că dacă aţi gândi, nu aţi mai scoate pe gura aberaţiile alea. Şi în niciun caz nu le-aţi mai scrie pe Facebook şi nu v-aţi susţine unii pe alţii ca să vă faceţi de ras.
(…)
Păduri? Cum de aveţi curajul să luaţi la rost pe cineva pentru problema pădurilor din România? 25 de ani, oameni buni!!! Atât v-a luat să vă daţi seama? E ok, mai bine mai târziu decât niciodată. Dar bat pariu că 98% dintre cei ce comentează (ca să fiu drăguţă când spun 98) doar comentează! (…) Câţi copaci aţi plantat de când l-aţi luat la rost pe domnul preşedinte? Câţi dintre voi pot ieşi în faţă şi să spună: „Eu am cumpărat, plantat şi îngrijit 500 de copaci împreună cu sotia/fiul/tatal meu!”? Cultura, despre care vorbeam mai sus, ar împinge un om să ia atitudine în a face ceva, nu în a critica ce nu îi convine! Români, înţelegeţi că noua generaţie vrea să schimbe, nu să se complacă sau să se plângă de situaţiile prezente
(…)
Frustraţilor ce au citit, le cer să nu se răzbune pe generaţia următoare pentru că şi-au bătut joc de propriul viitor. Studenţilor si tinerilor culţi ce au citit, vă mulţumesc că aţi rămas în România. Vă mulţumesc că nu v-aţi lăsat. Vă mulţumesc că vreţi să faceţi împreună România bine. Celor ce ne judecă pe noi, cei plecaţi, să ştiţi că mare parte din noi încă ne iubim ţara. Vrem să vă ajutăm pentru viitorul ţării. Contaţi pe noi!

Foto: Arhivă

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top