rublaProdusul intern brut al Rusiei s-a contractat în 2015 cu 3,7%, anunţă presa internaţională pe baza datelor oficiale de la Moscova. Vânzările în retail au scăzut anul trecut cu 10% iar investiţiile de capital s-au redus cu 8,4%, valori care definesc cel mai prost rezultat economic al ţării din 2009 încoace.

Cu un an în urmă, economie Rusiei înregistrase o creştere firavă, de 0,6%.

Efectul cumulat indus de sancţiunile occidentale impuse după anexarea peninsulei Crimeea şi de prăbuşirea preţului la petrol cu 70% în ultimele 15 luni au dus la acestă cădere care, foarte probabil, nu se va opri în 2016.

Premierul Dmitri Medvedev a avertizat în cursul acestei luni că bugetul pe 2016 ar putea fi ajustat pe baza ultimelor evoluţii. Iar preşedintele Vladimir Putin a afirmat în decembrie că bugetul de stat a fost calculat pentru un preţ internaţional al petrolului de 50 de dolari pe baril. În prezent, preţul barilului de petrol oscilează în jurul nivelului de 30 de dolari.

BBC notează că presiunea declinului economic asupra vieţii ruşilor de rând a ajuns suficient de puternică – prin inflaţie şi şomaj – pentru ca presa de stat să admită criza, ba chiar să relateze cu prioritate în jurnalele de ştiri despre acest subiect.

Dacă mass-media controlată de Kremlin invocă declinul preţului la ţiţei şi sancţiunile Vestului, responsabilitatea conducerii politice şi, în special, a lui Vladimir Putin este puţin sau deloc adusă în discuţie.

BBC arată că în decada şi jumătate în care a Putin a condus Rusia ca preşedinte şi ca prim-ministru, acesta nu a reuşit să diversifice economia şi să reducă dependenţa ţării exporturile energetice.

Mai multe detalii, aici.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top