2706_PoroshenkoSemnarea acordului este, fără îndoială, dreptul suveran al fiecărui stat. Dar consecinţele pentru Moldova şi Ucraina vor fi serioase„, a declarat ministrul adjunct de Externe de la Moscova, Grigori Karasin.

Anterior, consilierul prezidenţial rus Serghei Glaziev l-a numit pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko „nazist” şi a comentat că mandatul prezidenţial al acestuia este nelegitim, întrucât cetăţenii din unele regiuni ale Ucrainei nu au votat la alegerile prezidenţiale din luna mai.

Preşedinţia rusă s-a delimitat de comentariile lui Glaziev, precizând că punctul de vedere exprimat de acesta nu este unul oficial.

Fostul preşedinte ucrainean Victor Ianukovici a refuzat, la presiunile Moscovei, semnarea acordului cu UE, ceea ce a generat o amplă mişcare de protest care, în cele din urmă, a dus la demiterea sa de către Parlament, în luna februarie.

Succesorul său ales în scrutinul de la 25 mai, Petro Poroşenko (foto stânga), a calificat acordul semnat vineri de ţara sa drept cel mai important eveniment de la dobândirea independeţei de Uniunea Sovietică, în 1991.

Înainte de a semna documentul la Bruxelles, Petro Poroşenko a arătat asistenţei un stilou, acelaşi cu care se presupune că Victor Iakukovici ar fi trebuit să semneze acordul de asociere al Ucrainei toamna trecută, la Vilnius.

„Evenimentele istorice sunt inevitabile”, a apreciat preşedintele ucrainean.

Actul semnat de cele trei state ex-sovietice va permite Moldovei, Ucrainei şi Georgiei să îşi vândă liber produsele în spaţiul comunitar, fără restricţii cantitative sau bariere tarifare. De asemenea, mărfurile de pe piaţa UE vor ajunge mai uşor şi la preţuri mai mici în cele trei ţări.

Poate cel mai important aspect este acela că acordul de comerţ liber este însoţit de un plan pe 10 ani, interval în care Ucraina va trebui să adopte reglementările europene în materie de producţie a bunurilor. De asemenea, statul semnatar trebuie să implementeze legislaţia europeană în materie de atribuire a contractelor guvernamentale, în materie de concurenţă şi protecţie a drepturilor de autor.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

One Response to Rusia lansează ameninţări după semnarea acordului dintre UE şi Ucraina

  1. […] Chiar în dimineaţa în care Petro Poroşenko se afla la Bruxelles pentru a semna acordul cu UE, adjunctul ministrului rus de Externe declara că ţările care au ales să intre în asociere cu blocul comunitar – Moldova, Ucraina şi Georgia – vor avea “probleme serioase” (detalii aici). […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top