klaus iohannis_ziua europeiO serie de publicații și organizații ale românilor din Statele Unite ale Americii i-au transmis președintelui Klaus Iohanis o scrisoare în care îi cer să reconsidere nominalizarea lui George Maior ca ambasador în America.

Argumentele pentru reconsiderare s-au bazat pe faptul că poziția de fost șef SRI a lui George Maior va ține comunitatea de români departe de Ambasadă, precum și pe faptul că, sub George Maior, SRI și-a depășit atribuțiile legale, influențând justiția și implicându-se în politică. Românii-americani i-au solicitat, în schimb, președintelui Iohannis să desemneze în poziția de ambasador in SUA “o altă persoană care să aibă credibilitatea necesară pentru a putea conlucra cu comunitățile românești de aici”, potrivit Asociației române de presă din America de Nord (NARPA)

“Avand in vedere istoricul relatiei tensionate dintre comunitatea romano-americana si fosta Securitate, precum si actiunile si atributiile actualului SRI, numirea unui fost director al acestui serviciu in pozitia de ambasador in SUA va crea automat un zid care va face aproape imposibila o conlucrare intre Ambasada si comunitate”, se arata in scrisoarea catre Presedintele Iohannis. Dat fiind faptul ca SRI si-a asumat trecutul fostei Securitati, prin asocierea cu Generalul de Securitate Iulian Vlad, “nominalizarea Domnului Maior ar redeschide rani adanci in comunitatea romaneasca din SUA, rani care abia s-au cicatrizat dupa 25 de ani”, susțin românii din America.

Textul scrisorii adresate lui Klaus Iohannis:

Stimate Domnule Preşedinte,

Ca urmare a reacţiilor venite din comunitatea românilor din Statele Unite ale Americii vă solicităm să reconsideraţi decizia de a-l numi pe Domnul George Cristian Maior, fost director SRI, în poziţia de ambasador al României la Washington D.C. şi să desemnaţi în această poziţie o altă persoană care să aibă credibilitatea necesară pentru a putea conlucra cu comunităţile româneşti de aici.

Având în vedere istoricul relaţiei tensionate dintre comunitatea româno-americană şi fosta Securitate, precum şi acţiunile şi atribuţiile actualului SRI, numirea unui fost director al acestui serviciu în poziţia de ambasador în SUA va crea automat un zid care va face aproape imposibilă o conlucrare între Ambasadă şi comunitate.

Mai mult, dat fiind faptul că SRI şi-a asumat trecutul fostei Securităţi, nominalizarea Domnului Maior ar redeschide răni adânci în comunitatea românească din SUA, răni care abia s-au cicatrizat după 25 de ani.

În două ipostaze din ultimele luni, ultima la lansarea Monografiei SRI, actual şi foşti directori SRI l-au avut alături pe Generalul de Securitate Iulian Vlad. Acesta a avut un rol activ în suprimarea Revoluţiei din 1989 şi, prin activitatea opresivă a Securităţii pe care a condus-o, a persecutat familiile românilor care au reuşit să scape din România înainte de 1989.

De asemenea, două situaţii recente ne arată că SRI, sub Domnul Maior, s-a îndepărtat de la standardele unui serviciu secret dintr-o democraţie, făcând enormi paşi înapoi în procesul de reformare.

Prima acţiune este legată de implicarea SRI în actul de justiţie, care deja a stârnit reacţii fără precedent ale magistraţilor din România. Ultimele dezvăluiri ale Domnului General SRI Dumitru Dumbravă, întărite şi de actualul Director SRI, Domnul Eduard Hellvig, confirmă că, pe timpul Domnului Maior, SRI s-a implicat în justiţie dincolo de limitele legii.

O implicare a SRI în justiţie este nesănătoasă pentru o democraţie, vulnerabilizează România şi discreditează întreaga luptă anticorupţie, generând îndoiala că nu s-ar face profesionist şi imparţial. Afirmaţia că SRI monitorizează toate cazurile din instanţe şi aplică scheme analitice, asemenea celor de identificare a potenţialilor terorişti, la judecători, pe care-i categorizează apriori după “pattern-uri” infracţionale, arată o operaţiune de controlare a justiţiei care ar trebui să înspăimânte orice român ce îşi caută dreptatea în instanţă.ponta-maior

A doua acţiune care ne-a îngrijorat profund este implicarea SRI, pe timpul Domnului Maior, în politică. Într-un recent interviu Domnul Maior a afirmat că în campania electorală pentru preşedinţie a vorbit cu Doamna Elena Udrea la sediul SRI, informându-o că vor apărea pozele compromiţătoare de la Paris. Dânsul şi-a motivat aceasta decizie spunând: “Pot să discut cu oricine şi e normal să fac acest lucru în calitate de director dacă eu consider că există un interes al serviciului”. Întrebat de reporter care e acest “interes”, Domnul Maior a spus că nu comentează mai mult, însă “întotdeauna există un interes al serviciului”.

Pentru un serviciu de informaţii care se prezintă ca partener al serviciilor americane, un astfel de comportament al SRI sfidează regulile de bază dintr-o democraţie care interzic categoric unui serviciu să se implice în politică, cu atât mai mult într-o campanie electorală.

La cele spuse mai sus se adaugă afirmaţia recentă a Domnului Maior că SRI este “un fel de creier al statului, de ochi, de urechi ale statului”. Este înspăimântător că după 25 de ani de la căderea regimului comunist, SRI dă impresia că a ajuns sub conducerea Domnului Maior ce era Securitatea înainte 1989 sub Generalul Iulian Vlad. În nici o democraţie din lume un serviciu secret nu este “creierul” statului.

Comunitatea românească din SUA s-a implicat activ în multe acţiuni în favoarea României, însă nu poate legitima necondiţionat pe cineva care a creat un astfel de sistem de control a societăţii româneşti, ce aduce aminte de fosta Securitate. După 25 de ani de la căderea regimului comunist, cel mai mare pericol pentru societatea românească este existenţa unei instituţii necontrolabile care “mişcă”, “vede” şi “aude” tot.

Presa a relatat că în cadrul audierii de către Comisia comună parlamentară de politică externă, Domnul Maior a declarat că “o preocupare constantă a proiectului său de ambasador va fi consolidarea relaţiei cu comunitatea românească”.

Din păcate, numirea Domnului Maior ca ambasador al României în SUA nu doar că nu va consolida, dar va şubrezi relaţia Ambasadei cu comunitatea românească. Relaţia comunităţii cu Ambasada României la Washington D.C., chiar dacă s-a ameliorat în ultima perioadă, păstrează o doză de neîncredere datorită atitudinii din trecut a statului Român faţă de românii din SUA. Este de notorietate faptul că în perioada comunistă agenţi români, coordonaţi de securişti aflaţi sub acoperire diplomatică în cadrul Ambasadei României la Washington D.C., au întreprins acţiuni de dezbinare a comunităţii româneşti din SUA cu efecte negative care se văd şi azi.

0905_SUA_FlagO eventuală numire a Domnului Maior ca ambasador în SUA va readuce în discuţie eterna poveste a “agenţilor sub acoperire”, ceea ce va face ca orice contact al Ambasadei cu cineva din comunitatea românească să creeze suspiciunea rezonabilă că acea persoană este un agent de influenţă român. Acest lucru va face greoaie, dacă nu imposibilă susţinerea de către comunitate a unor acţiuni comune cu Ambasada.

Potenţialul enorm pe care comunitatea din SUA îl are pentru a sprijini România va putea fi fructificat la maxim numai dacă în poziţia de ambasador va exista o persoană necontroversată. Dat fiind faptul că avizul Comisiei comune de politică externă din Parlament este doar consultativ, decizia ultimă a nominalizării Domnului Maior ca ambasador în Statele Unite vă aparţine în exclusivitate.

Vă solicităm, de aceea, stimate Domnule Preşedinte, să luaţi serios în considerare nominalizarea unei alte persoane în poziţia de ambasador al României în SUA, o persoană care să ne inspire încredere şi cu care să putem conlucra pentru a ajuta România în continuare.

Cu stimă şi consideraţie,

Viorel Nicula – Director “Mioriţa” USA Newspaper, Sacramento, California

Marian Petruţa – Preşedinte North American Romanian Press Association

Lucian Oprea – Director Gândacul de Colorado Newspaper, Colorado
Sorin Pintiliuc – Romanian Portal Chicago, Illinois
Dwight Luchian Patton – Director Clipa Magazine, Anaheim, California
Ioan Ciorbă – Director Romanian Times Newspaper, Portland, Oregon
Ştefan Străjeri – Director Curentul Internaţional, Detroit, Michigan
Grigore Culian – Director New York Magazin, New York
Cristian Terheş – Romanian Community Coalition
Daniel Feraru – Romanian Cultural Center Chicago
Simona Botezan – “Mioriţa USA” Cultural Association, Washington D.C.
Ady Simion – Români în Los Angeles
Costin Movilă – Admin grup “Senatul Românilor Chicago”
Adrian Bogdan – Admin grup “Români în USA – East Coast”
Daniel Suciu – Admin grup “Comunitatea românilor din Los Angeles”
Cristina Sirca – Admin grup “Diaspora română unită americană şi canadiană”
Vasile Cosofreţ – Illinois
Viore Vintilă – California
Ana Stănuţ – Illinois
Anastasia Bud – Illinois
Carmen Samson – Illinois
Claudia Luca – Illinois
Raluca Usery – Illinois
Mihaela Lomora – Texas
Lucian Lintean – Illinois
Radu Bulgaru- Illinois
Bianca Rusu – Illinois
Mihai Jurcău – Colorado
Diana Camara – Illinois
Mihaela Matei – California
Larisa Coman – Illinois
Nicolai Tomici- Arizona
Delia Gheţie – Washington
Ioana Stoica-Arizona
Aghata Porfir- Illinois
Marcel Ciscai – Washington, DC
Amalia Ardelean – California
Florin Mocanu – California
Ioana Ciupe – California
Petru Stinea – Cleveland, Ohio
Cristian Laslo – Michigan
Carmen Popescu – New Jersey
Ionela Kloes – California

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 4,67 din 5)
Se încarcă...

Articole similare

5 Responses to Românii din SUA, scrisoare pentru Iohannis: Nu-l vrem pe George Maior (ex-SRI) ambasador în America

 1. […] bine că există o asemenea „vibrație” în Diaspora de peste Ocean, referindu-se la scrisoarea în care o serie de publicații și organizații ale românilor din Statele Unite ale Americii i-au […]

 2. […] ce mai multe organizații ale românilor din Statele Unite ale Americii au criticat numirea ex-directorului SRI, George Maior, în funcția de ambasador peste Ocean, se pare că nici […]

 3. monty21 spune:

  Citind ce a scris aceasta Gica, ma gandesc ca este cineva care
  chiar lucreaza sub acoperire. Numirea unui fost Sef SRI in postul
  de Ambasador in USA, poate avea doua motive sau cauze.
  G. Maior a fost un agreat al autoritatilor Americane si atunci nu
  exista nici o problema
  Sau este o numire care sa pregateasca terenul votului parlamentar
  din 2016, astfel ca sa faciliteze PSD sa primeasca cat mai multe
  voturi de peste Ocean, unde a fost mereu o problema.
  Sau poate amandoua si atunci jocurile vor fi facute, iar actualul
  Premier chiar daca a PLAGIAT si a fost nepedepsit, a mintit si minte
  in continuare va fi in continuare Premier, astfel viitorul Romaniei
  ramane in Ceata.

 4. Gica spune:

  Pe cine reprezinta astia de nu am auzit de ei , ca pe mine si prietenii mei nu , si locuim de foarte multi ani pe aici…. Se reprezinta pe ei insisi, dar nu pe noi. Tot felul de maimutzoi care vorbesc in numele nostru al tuturor. Au strans 20 de semnaturi intr-o vineri seara la slujaba bisericii pocaitilor si dintr-o data sunt voacea tuturor romanilor din USA. Eh, uite ca nu sunt vocea noastra, habar nu avem cine dracului sunt astia…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top