Iasi-UngheniRepublica Moldova aniversează miercuri 23 de ani de la proclamarea independenţei iar autorităţile de la Bucureşti şi Chişinău marchează momentul prin lansarea gazoductului Iaşi-Ungheni, care va asigura legătura cu sistemul de transport al gazelor naturale din România.

Inaugurarea gazoductului este pe agenda vizitei premierului român Victor Ponta în Republica Moldova. Ponta participă la ceremonie alături de premierul moldovean Iurie Leancă, în localitatea Zagarancea.

Construcţia proiectului a costat 26 de milioane de euro, din care 7 milioane de euro reprezintă un grant din partea Uniunii Europene. Procesul a durat un an.

Preţul natural al gazelor româneşti nu a fost dezvăluit însă premierul moldovean Iurie Leancă a declarat că speră să fie „mai mic decât preţul

Gazpromului rusesc”. Potrivt acestuia, Republica Moldova negociază cu holdingul rusesc o reducere a preţului gazelor naturale ruseşti, pe care fosta republică sovietică le importă cu aproximativ 370 de dolari mia de metri cubi.

Un acord semnat la începutul lunii august de către compania românească Transgaz şi compania moldoveană de stat Vestmoldtransgaz prevede că, din cauza capacităţii reduse a conductei, livrările româneşti de gaze naturale nu vor depăşi 50 de milioane de metri cubi pe an, reprezentând aproximativ 4% din cererea anuală la nivel naţional.

În vederea eficientizării economice a proiectului este necesară construirea unei conducte suplimentare Ungheni-Chişinău, cu staţii de compresare şi alte infrastructuri de transport, o investiţie estimată de către Itar-Tass la suma de 50 de milioane de euro, relatează Mediafax.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top