Trump2Numeroși politicieni din Partidul Republican s-au grăbit să dezavueze spusele miliardarului Donald Trump, cel mai bine plasat în cursa pentru nominalizarea prezidențială din partea acestei formațiuni.

Profitând de șocul atacului de la San Bernardino, Trump a îndemnat luni la o interdicție totală a musulmanilor în SUA, fie că e vorba de turiști sau imigranți, până când „America reușește să înțeleagă ce se întâmplă”.

Singura excepție: musulmanii înrolați în armată. Aceștia „se pot întoarce acasă”, în opinia miliardarului. De asemenea, interdicția se referă la cei care încearcă să intre în țară, fără să implice expulzarea musulmanilor care trăiesc deja în SUA.

Aceste nuanțări nu au știrbit din agresivitatea mesajului lui Trump, care se justifică spunând că mulți musulmani „urăsc America”.

Retorica lui Trump a invocat un sondaj efectuat de un think-tank conservator, conform căruia 25% dintre musulmanii americani au răspuns că violența împotriva SUA a fost justificată.

„Chiar și fără să ne uităm la diversele sondaje, este evident că ura este dincolo de toleranță. De unde vine și de ce apare această ură, rămâne să stabilim. Dar până atunci, țara noastră nu poate accepta să cadă victimă cumplitelor atacuri din partea celor care cred doar în Jihad”, susține Trump.

Câteva dintre reacțiile din tabăra republicană, consemnate de BBC, în continuare:

* Încă un exemplu de segregare scandaloasă care caracterizează fiecare respirație a lui Trump” (John Kasich, candidat la nominalizare)

* „Donald Trump e dezechilibrat. Propunerile sale nu pot fi luate în serios.” (Jeb Bush, candidat la nominalizare)

* „De-a dreptul periculos.” (Lindsey Graham, candidat la nominalizare)

* „Ideea că putem spune ‘gata cu musulmanii’ și să interzicem o întreagă religie este împotriva a tot ceea ce susținem și credem. Libertatea religioasă este o parte importantă a istoriei noastre și a înaintașilor noștri…Este o idee greșită (cea susținută de Trump).” Dick Cheney, fost vicepreședinte al SUA.

* „Nu e republican. Nu e american. Nu e constituțional.” (Jennifer Horn, lidera republicanilor din New Hampshire)

Alți republicani au fost mai nuanțați în exprimare, precum candidata la nominalizarea republicană Carly Fiorina, care a spus că „reacția exagerată a lui Trump este la fel de periculoasă ca lipsa de reacție a lui Barack Obama”. Ted Cruz, alt republican care vânează nominalizarea, s-a mulțumit să remarce: „Ei bine, nu e politica mea”.

În mod previzibil, comunitatea musulmană din SUA a reacționat la derapajul lui Trump.

trumpstersDonald Trump seamănă mai degrabă cu șeful unei bande care practică linșajul decât cu liderul unei mari națiuni precum a noastră„, a spus Nihad Awad, director executiv național al Consiliului relațiilor Americano-Islamice.

Ibraham Hooper, un alt reprezentant al acestei organizații, a remarcat că odată cu spusele luni Trump „intrăm pe tărâmul fascismului”.

Declarațiile miliardarului au fost dezavuate și de Casa Albă, care a transmis că acestea sunt contrare valorilor naționale și intereselor de securitate ale SUA.

O reacție extremă a venit din tabăra democrată: primarul democrat din St Petersburg, statul Florida, a anunțat pe Twitter că Trump are interdicție de intrare în oraș „până ce vom înțelege cu toții pericolul unor astfel de politicieni”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

2 Responses to Republicanii fac coadă să condamne retorica anti-musulmană a lui Trump | A cerut interzicerea intrării musulmanilor în SUA

  1. […] după ce primarul democrat al unui oraș din statul Flordida a anunaț că Trump are interdicție de…britanicii au răspuns în urmăr mare petiției care cere impunea aceleiași măsuri dacă […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top