garda-de-onoareEste pentru prima oară de-a lungul timpului când această culoare a fost aleasă pentru Regimentul 30 Gardă, scrie Hotnews.ro, care remarcă faptul că roșul este, întâmplător sau nu, culoarea PSD, partidul de guvernământ.

MApN anunța pe 15 iulie că Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul” a trecut la „uniforma de vară de protocol a militarilor”.

Noul model de culoare roșie era prezentat atunci de MApN drept unul „adecvat zilelor călduroase, model ce preia elementele din uniforma de ceremonie interbelică, aducând modificări doar din punct de vedere cromatic şi, evident, al materialului din care aceasta este confecţionată”:

Uniforma de protocol a Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” este una dintre cele mai elegante şi rafinate din spaţiul european, ce îmbină elemente din fondul tradiţional al marilor ţinute ale perioadei interbelice, armonios închegate într-o formă modernă, ce conferă solemnitate şi autoritate. Garda de Onoare, în această ţinută, are nu doar o notă oficială, fastuoasă şi ceremonială, ci şi una simbolică reprezentând în formă vestimentară un arc peste timp, o emblemă a istoriei glorioase a poporului român şi a armatei sale. Aceasta a fost purtată prima oară la parada militară de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1990, organizată cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale a României, şi a devenit emblematică pentru armată şi pentru statul român. La momentul introducerii noii uniforme nu a fost stabilită şi o ţinută pentru anotimpul călduros. Datorită faptului că militarii Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” participă în prezent la numeroase activităţi pe timp de vară, s-a făcut propunerea realizării unui model adecvat zilelor călduroase, model ce preia elementele din uniforma de ceremonie interbelică, aducând modificări doar din punct de vedere cromatic şi, evident, al materialului din care aceasta este confecţionată.

Sursa foto: agerpres.ro

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

2 Responses to Regimentul 30 Gardă, îmbrăcat în roșu. Cum explică MApN alegerea

 1. […] pornește de la o recentă hotărâre a MApN de a îmbrăca Regimentul 30 Gardă în uniforme […]

 2. oblio spune:

  Daca nu ma insel, rosu era culoarea cavaleristilor ”rosiori”. Inca de la inceputurile armatei in leafa, Romania avea darabanii (dorobantii) sau seimenii (pedestrasi inarmati cu arme de foc, in uniforme albastre) si rosiorii. Sau rosii. Cavaleristi de elita, cu uniformele de culoare rosie.
  Daca pedestrasii erau recrutati din toate tagmele sociale si erau tinuti in leafa (lefegii) de domn, rosiorii erau doar boieri si fii de boieri, care trebuiau sa aiba in proprietate minim un sat. (Aprox. 300 galbeni in sec. XVII.) Rosiorii veneau la unitati cu cai, uniforme si armament propriu. (Aveau si cai se schimb.)
  Reluarea acestei culori, denota prostia ideologilor armatei, (si ai PSD) care confunda rosul comunistilor si neocomunsitilor cu rosul uniformelor trupelor de elita, cu caracter de clasa, reprezentanti ai boierimii. Si numai cavaleria. Comunistii nu au avut trupe imbracate in rosu. In nici o tara comunista. Nici uniforme de front, nici uniforme de parada/reprezentare.
  Infanteristi cu unifrome rosii au mai existat in armatele medievale (si prin traditie si azi) la britanici. Dar aia au avut de la inceput uniforma infanteristilor si grenadierilor cu vestoane rosii. (Parca si prusacii aveau unele uniforme cu vestoane rosii, prin sec. XVII-XVIII. Dar la ei a invins negrul…)
  Daca se voia respectarea traditiei noastre, trebuia sa se infiinteze un regimetn de garda cu un batalion sau doua de infanterie, in uniforme albastre si un escadron de cavalerie (sau semnificatia moderna a cavaleriei: blindate) cu uniforme rosii.
  Asa, kaka-maka a la plagiatori…. (Sper ca le dati caciuli de oaie, asa cum era traditia noastra, nu de urs… sau castor, vidra etc… Sau casti coloniale…..)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top