Besciu2Dan Besciu (foto), asociat şi administrator la Euroconstruct 98 Trading, alături de alți trei oameni de afaceri – Josef Hornegger, Alexandru Horpos şi Vlad Ionel Vameşu, au fost arestaţi la domiciliu.

Decizia a fost luată de Curtea Supremă în dosarul de evaziune, spălare de bani şi delapidare în care anchetatorii DIICOT au stabilit un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei.

Hornegger este administrator al SC Swietelsky Construcţii Feroviare SRL iar Horpos şi Vameşu, asociaţi şi administratori ai SC Straco Group SRL.

Măsura arestului la domiciliu se aplică o perioadă de 30 de zile, din 12 decembrie până în 10 ianuarie inclusiv. Besciu şi Hornegger vor sta în arest la domiciliu la locuinţele lor din judeţul Ilfov, iar Horpos şi Vameşu, la domiciliile din Sectorul 5 al Capitalei.

Decizia poate fi contestată tot la instanţa supremă.

În acest dosar, procurorii DIICOT au făcut, miercuri, percheziţii la birouri ale CFR Călători şi la sediile unor firme. În urma percheziţiilor, opt persoane vizate în dosar au fost audiate iar Besciu, Hornegger, Horpos şi Vameşu au fost reţinuţi după audieri.

NedelcuPercheziţiile au fost derulate după ce anchetatorii au extins cercetările în dosarul în care sunt cercetaţi Dragoş Nedelcu (foto dreapta), administrator al firmelor Nuts Consulting SRL şi Pathway Advisors SRL, fost membru în Consiliul de Administraţie al Realitatea Media, Bogdan Mitu, administratorul firmei Tape Computer, şi senatorii Gabriel Mutu şi Ernest Caloianu.

Potrivit DIICOT, în perioada 2011-2014 Dragoş Nedelcu, Marin Baicu (administrator de fapt al SC Baicons Impex SRL, SC LGB Transark SRL şi SC Vio Top SRL), Dan Besciu, Peter Praher şi Josep Horneger au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat ce a avut drept scop obţinerea prin mijloace frauduloase a unor mari sume de bani, provenite din fonduri publice angajate de companii aflate în portofoliul Ministerului Transporturilor (Compania Naţională de Căi Ferate şi CNADNR), pentru organizarea şi derularea unor achiziţii publice de lucrări de infrastructură feroviară şi rutieră.

„Modalitatea de săvârşire a faptelor constă în obţinerea de către membrii grupului infracţional organizat a unor contracte de infrastructură rutieră şi feroviară şi derularea lor în condiţii păgubitoare pentru companiile de stat achizitoare, prin angajarea unor cheltuieli nereale, aparent necesare derulării proiectelor, operaţiuni urmate de transferul unor mari sume de bani în mod succesiv, din conturile companiilor de stat în conturile societăţilor controlate de inculpaţi, pentru ca în final, aceste sume să fie retrase în numerar sau folosite de inculpaţi în interes personal, pentru achiziţia unor imobile în centrul capitalei sau pentru plata unor vacanţe şi cumpărături de lux”, se precizează într-un comunicat de presă al DIICOT.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top