hrebenciucDeputatul PSD Viorel Hrebenciuc a fost pus sub acuzare joi de Direcția Națională Anticorupție.

Infracțiunea de care este acuzat Hrebenciuc este aceea de folosire a influenței ce decurge din deținerea unei funcții de partid.

Deputatul a confirmat informația, atunci când a fost întrebat de jurnaliști dacă aceasta este infracțiunea, replicând: „Ați văzut ce bine știți?

Concret, Hrebenciuc e acuzat că a intervenit pe lângă membrii Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) în favoarea postului de televiziune Giga TV, deținut indirect de primarul din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan „Pinalti”. Postul de televiziune Giga TV era în pericol de a-și pierde licența audio-vizuală.

Hrebenciuc a susținut că nu îi este teamă. „Nu mi-e teamă că știu ce am făcut. Sau mai bine spus ce n-am făcut”, a completat deputatul.

El a negat că ar fi fost sunat de membri CNA sau de Gheorghe Ștefan pentru a rezolva problema pe care o avea Giga TV.

Întrebat dacă este de părere că dosarul care i s-a deschis ar putea însemna finalul carierei sale politice, Hrebenciuc a spus: „Aa, nu, ajungem prea departe”.

Deputatul a refuzat să dea declarații procurorilor, invocând faptul că nu este însoțit de nici un avocat. „Sunt ca picat din lună aici. Toată lumea știe totul, în afară de mine care sunt învinuit”, le-a spus el ulterior jurnaliștilor.

Viorel Hrebenciuc a declarat presei pe 25 iulie, la precedenta audiere la DNA, că procurorii l-au întrebat cu privire la relația instituțională dintre Parlament și CNA. Întrebat dacă a discutat cu membri ai CNA pentru favorizarea Giga TV, Hrebenciuc a replicat: „Niciodată”.

Giga TV nu mai emite de la jumătatea lunii iulie, după ce își reluase emisia în decembrie 2013 în urma reînnoirii licenței de către CNA.

UPDATE: Și Narcisa Iorga este urmărită penal

VALIDARE - CANDIDATI CNAReporter Virtual scrie că, potrivit unor surse din cadrul anchetei, Narcisa Iorga, membru CNA, va fi pusă sub acuzare alături de Viorel Hrebenciuc în dosarul privitor la obținerea licenței pentru Giga TV, televiziunea patronată de Gheorghe Ștefan.

Potrivit acestor surse, Iorga l-ar fi sfătuit pe Gheorghe Ștefan să apeleze la Hrebenciuc, pentru a influența decizia CNA în vederea acordării licenței pentru Giga TV.

La ieșirea din sediul DNA, Narcisa Iorga a susținut că din punctul ei de vedere nu a făcut altceva decât să aplice legea.

Întotdeauna am fost pentru aplicarea legii, nu pentru abatarea de la lege”, a mai declarat membra CNA.

Nu am încălcat niciodată legea audiovizualului și niciodată legea țării”, a adăugat Narcisa Iorga.

Aceasta n-a dorit să intre în detalii atunci când  a fost întrebată de jurnaliști dacă l-a sfătuit pe Gheorghe Ștefan să apeleze la Viorel Hrebenciuc.

Este o anchetă care se derulează. În timpul anchetei se vor aduce probe de ambele părți. Mai mult de atât nu pot să vă spun. Comunic cu DNA”, a încheiat Narcisa Iorga.

Comunicatul oficial al DNA

dnaProcurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de: 

HREBENCIUC VIOREL, deputat, membru în Comitetul Executiv Naţional al unui partid (organ de conducere şi de decizie al partidului), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid prev. de art.13 din Legea nr.78/2000

În cauză există elemente din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: 

La cererea unei persoane care, direct sau indirect, prin intermediul membrilor familiei sale sau al apropiaţilor, controlează o societate comercială deținătoare a unui post de televiziune, deputatul Hrebenciuc Viorel s-a implicat nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a determina funcţionari din cadrul Consiliului Naţional al Audiovizualului (C.N.A) ca instituţia ce reprezintă singurul organ de reglementare în domeniul audiovizualului să revină asupra unei decizii prin care a fost retrasă licenţa pentru postul de televiziune respectiv. În realizarea acestor demersuri, suspectul Hrebenciuc Viorel s-a folosit de influenţa şi autoritatea pe care le deţine în calitatea sa membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte – membru al Comitetului Executiv Naţional, organul de conducere şi de decizie al partidului. Parlamentarul Hrebenciuc Viorel este membru al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, funcţie care îi conferă automat calitatea de membru al organului central de conducere şi de decizie al partidului – Comitetului Executiv Naţional.

Prin acţiunea sa de punere în aplicare a influenţei, a autorităţii, exercitată de parlamentarul Hrebenciuc Viorel, s-a cauzat o tulburare însemnată şi efectivă a activităţii CNA, prin exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu şi încălcarea dispoziţiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis funcţionarea în continuare a unui post de televiziune căruia îi fusese retrasă în mod corect licenţa. Acest lucru i-a afectat implicit şi pe ceilalţi operatori de televiziune, atât sub aspectul concurenţei neloiale, cât şi al încrederii în corectitudinea desfăşurării activităţii de către singurul organism abilitat să monitorizeze domeniul audiovizual şi să aplice legislaţia specifică.

Precizăm că, inițial, la data de 17.09.2013, C.N.A. a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri CNA prezenţi), retragerea licenţei audiovizuale pentru postul TV în cauză. Motivul retragerii licenței a fost încălcarea dispoziţiile art.57 alin.1 lit. b teza 2 din Legea nr.504/2002 a audiovizualului, în sensul că postul TV respectiv a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală mai mult de 96 de ore pentru orice motive imputabile titularului, singura sancţiune prevăzută de lege într-o asemenea situaţie fiind retragerea licenţei.

După numai două săptămâni, la data de 01.10.2013, C.N.A. a revocat decizia anterioară (6 voturi pentru şi 4 voturi împotrivă, din 10 membri prezenţi), precizându-se doar că argumentele conţinute în contestaţia depusă de postul TV au fost admise, fără a se mai realiza o analiză tehnică sau să se ţină cont dacă există un punct de vedere al specialiştilor din cadrul CNA care să constate dacă susţinerile din contestaţie sunt temeinice şi legale.

Din analiza materialelor existente la dosar, s-a stabilit că, urmare a demersurilor menţionate anterior, în mod nejustificat, 3 dintre membrii CNA care, la şedinţa anterioară votaseră pentru retragerea licenţei postului TV, în şedinţa din 01.10.2013, au votat în favoarea postului TV, deşi situaţia de fapt nu s-a schimbat, fără a se fi întocmit vreun document de natură tehnică în cadrul instituţiei pentru a se verifica argumentele susţinute în respectiva contestaţie.

La data de 4 septembrie 2014, persoanei sus menţionate i s-au adus la cunoștință calitatea de suspect și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane. 

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

4 Responses to Hrebenciuc, pus sub acuzare. UPDATE:Narcisa Iorga, urmărită penal

 1. Marian31 spune:

  Si totusi o amenda de la CNA pt Antena3 si iesirile „domnului” Mircea Badea pe cand? Daca s-a dat ma scuzati dar nu urmaresc postul… doar ce am vazut pe net…

 2. Doctor Jekyll spune:

  PMPalailor ,intra Zambilica la bulau ?

 3. cim spune:

  A venit randul si MARELUI SFORAR ? Nu se poate ,acesta este ARHITECTUL PSD ,sforile lui se intind pe tot cuprinsul Romaniei si de=a lungul acestor 25 ani .Traficul de influienta pentru un post de T.V este infim de mic ,dar sa speram ca vor iesi la suprafata toate urzelile lui dealungul acestor 25 ani .Dupa Ilici Iliescu, A Nastase, P Roman, Herebenciuc ,nu a fost deranjat de D N A niciodata ,curiozitate mare !

 4. Nelu Parciu spune:

  Stimati Procurori va rog cu respect Chear ne lasati fara Hrebenciuc OMUL cu sforile ces vara nasul mucos in tot ce misca in tara asta Fieva mila domnilor Procurori DNA mai arestati si dei ca mine care DIN lipsa de bani nus pot trata sanatatea si cumpara medicamentele CEI care au trecut prin Jilava bolnavi de tiranie si fraude sau lecuit BANI necesari tratamentului ia lasat in conturi ascunse SI bunatatea Administratilor INCHISORI ia tratat cu mare grija re dandui familiei si partidului CA noi buni de NOI fraude si atacuri la ADRESA justitiei si ordini de Drept VA rog DATI o lege in favoarea celor ce nau bani de medicatie sa fie arestati si tratati in Spitalele Sistemului Penitenciar AS suporta Privatiunile DAR sigur as fi Hranit Tratat si evident re dat familiei .sau MORGA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top