Consilierul PMP din Primăria Capitalei Lucian Iliescu a venit cu un proiect care restricționează treptat accesul mașinilor poluante în Capitală.

Primele vizate ar fi autovehiculele cu norme de poluare sub Euro 3.

”Am depus un proiect de hotărâre care limitează accesul mașinilor non-euro, euro1, euro 2 începând cu 1 ianuarie 2019 pe raza Municipiului București și limitarea mașinilor euro 3 și 4, gradual începând cu 2020. Acest proiect poate suferi modificări în următoarele 30 zile din dezbaterea publică. Bucureștiul este un oraș sufocat de trafic. Fără reguli viață cotidiană este compromisă”, a scris Iliescu pe Facebook.

Conform proiectului, circulația mașinilor care sunt încadrate în clasa de poluare 0, 1, 2, sau nu sunt încadrate în nicio clasă de poluare, ar putea fi interzisă în București de la 1 ianuarie 2019, în intervalul orar 06:00 – 22:00.

”Capitala este unul dintre orașele europene cu cel mai înalt nivel de poluare, mai ales a aerului. Conform datelor Oficiului european de statistică, în anul 2015, doar 22% dintre locuitorii Bucureștiului se declarau mulțumiți de calitatea aerului și 31% de nivelul de zgomot din oraș. În contextul Directivei Uniunii Europene 2008/50/EC privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa, a măsurilor restrictive privitor la circulăția autovehiculelor care sunt încadrate în clasa de poluare 0, 1, 2, 3, 4 sau nu sunt încadrate în nicio clasă de poluare, pe care tot mai multe orașe europene le iau, se constată că odată cu eliminarea timbrului de mediu pentru autovehicule, numărul de mașini poluante care circulă în țară și cu atât mai mult în București, a crescut substanțial. Este imperios necesar a se lua măsuri de descurajare a circulației cu autovehicule poluante în oraș și venind în întâmpinarea și completarea măsurilor de eliminare a parcului auto poluante care se regăsesc în propunerea P.M.B a Planului Integrat de Calitate a Aerului în municipiul București, consider oportună restricționarea circulației, cel puțîn pe timpul zilei a acestui tip de autovehicule”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

Proiectul nu a fost adoptat de Consiliul General.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

2 Responses to Proiect: Mașinile cu norme de poluare sub Euro 3, acces restricționat în Capitală din 2019

 1. Robert spune:

  Mie mi se pare o lege extraordinar de buna. Daca masina polueaza ori o schimbi ori mergi cu alte mijloace de transport (RATB, Metrorex, bicicleta).

  Eu am masina dar prefer sa merg cu bicileta la serviciu (distanta de 10km).

  Sper din tot sufletul sa se aplice aceasta lege si sa scapam de poluarea din acest oras. Daca se aproba si se aplica, Firea primeste un mare plus de la mine.

  Nu interzice nici un drept constitutional asa cum se vehiculeaza in mediul online (ai dreptul la proprietate, ai dreptul sa o folosesti dar cu anumite restrictii).

  Masina este facuta sa fie folosita 5-7 ani. Dupa aceea trebuie scoasa din uz. Masina in Bucuresti este vazuta ca o necesitate cand in mod normal ar trebui folosita la nevoie. In tarile civilizate, lumea se duce la serviciu cu bicileta (ceea ce face bine si la sanatate).

  Multa bafta si sper sa ne civilizam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top