Potrivit proiectul de Ordonanță de Urgență privind grațierea, publicat de către Ministerul Justiției pentru dezbaterea publică, se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanța de judecată.
În nota de fundamentare, Ministerul Justiției arată că „prezenta ordonanţă de urgenţă nu se aplică persoanelor care săvârşesc infracţiuni cu violenţă, împotriva siguranței naționale, infracțiuni de corupție, împotriva persoanei, etc., în stare de recidivă”. În proiectul de OUG se arata ca „dispoziţiile prezentei ordonaţe de urgenţă se aplică numai faptelor comise până la data de 18.01.2017”.
Potrivit proiectului de OUG, se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanţa de judecată, cu exceptia recidiviștilor și a celor care au săvârșit o serie de infracțiuni cu violență, infracțiuni sexuale, infracțiuni de corupție.
De asemenea, se graţiază în parte cu 1/2 pedepsele cu închisoare aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 ani, femeilor însărcinate (gravide) sau persoanelor care au întreţinere minori cu vârsta de până la 5 ani. De asemenea, se grațiază cu 1/2 sau, după caz, cu restul de pedeapsă neexecutat din pedepsele cu închisoare aplicate persoanelor care, conform expertizei medico-legale emisă de instituţiile abilitate sunt diagnosticate cu boli incurabile în faze terminale;
Text Lege grațiere
„Necesitatea promovării ordonanței de urgență este determinată, pe de o parte, de iminența aplicării unor sancțiuni de către CEDO, iar, pe de altă parte, de condițiile deosebit de grele și degradante în care sunt obligațe să trăiasca persoanele condamnate la pedeapsa închisorii”, se mai arată în nota de fundamentare a proiectului.
Ministrul Justiției, Florin Iordache, a sus că circa 2.500 de persoane pot beneficia de o lege a grațierii.
Președintele Klaus Iohannis a spus miercuri dimineața, în timpul ședinței de Guvern, că legea privind grațierea și modificările la legislația penală trebuie promovate într-un mod transparent și să existe consultări la nivelul ministerelor relevante.
El a respins ideea ca aceste proiecte să fie promovate de Guvern, printr-o Ordonanță de Urgență.
Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
[…] Oamenii au mai ieșit în stradă miercuri și joi pentru a-și exprima nemulțumirea față de proiectul legii grațierii și ordonanța care ar modifica Codurile […]
[…] a adăugat că o lege a grațierii și amnistiei nu va rezolva problema aglomerării din […]
nu este permis ca un detinut sau anchetat sa poata beneficia de gratiere sau eliberarea conditionata, pina nu acopera intregul prejudiciu creat.
Si statului si particularilor.
Si se pun iar la adapost: daca un om exasperat ii ataca, nu poate fi gratiat. Doar fufele, hotii si cei care comit abuzuri de putere pot fi gratiati…
[…] grave • Proteste împotriva Legii grațierii, anunțate pe Facebook în toată țară • Proiect Guvern: Grațiere pentru închisoare de până la 5 ani | Care sunt excepțiile la corupție… • „Dragnea s-a urcat cu picioarele pe stat…” | Editorial dur despre atacul […]
[…] grave • Proteste împotriva Legii grațierii, anunțate pe Facebook în toată țară • Proiect Guvern: Grațiere pentru închisoare de până la 5 ani | Care sunt excepțiile la corupție… • „Dragnea s-a urcat cu picioarele pe stat…” | Editorial dur despre atacul […]
[…] Proteste împotriva Legii grațierii, anunțate pe Facebook în toată țară • Proiect Guvern: Grațiere pentru închisoare de până la 5 ani | Care sunt excepțiile la corupție… • „Dragnea s-a urcat cu picioarele pe stat…” | Editorial dur despre atacul […]
Proiectul de lege supus dezbaterii nu e atat de nevinovat pe cat pare.
Astfel, la „Modificări legislative în Codul penal”, in cazul abuzulului in serviciu. Concret, se introduce un prejudiciu de 200.000 de lei, de la care se cercetează abuzul in serviciu. Masura are in vedere functionarii publici. Mai mult, pedeapsa pentru abuzul in serviciu urmeza sa scada de la 7 ani la doar trei ani, sau amenda.
Consider prea ridicat plafonul de la care abuzul in serviciu este considerat infractiune si propun ca nivelul acestuia sa fie echivalentul salariului mediu pe economie.
In caz contrar, la umbra legii, se vor ‘legaliza’ si generaliza micile atentii/ atentii/ omisiuni/ erori de pana in 199.999 lei.
Termitele politice sunt doar un exemplu cotidian, care trebuie ireversibil constranse sa mai incalce legea.
Altfel, politicienii vor stabili si aplica
Asta este prioritatea nr 1 a Romaiei.
Asa simt ca PSD-ul incepe sa irite populatia, incat o sa-l vedem pe puscariasul Dragnea si haita de penali, cu capetele sparte cat de curand. Incepe buba sa se umfle din ce in ce mai tare, da si cand plesneste !