diasporaScrisorile deschise publicate pe internet au marcat, indiscutabil, felul în care s-a desfăşurat în această toamnă lupta românilor pe reţelele sociale şi în secţiile de vot pentru recâştigarea şansei la o ţară guvernată de normalitate.

Prima astfel de scrisoare adresată de o tânără româncă unui politician a devenit viral şi a patentat un model, fiind urmată de numeroase alte scrisori.

Meritul ei cel mai mare a fost acela de a fi arătat oamenilor din această ţară că sunt încă destui semeni de-ai lor care gândesc cu propria minte  – nu cu lozincile bolnave ale politrucilor deghizaţi în analişti TV.

Şi a mai arăta acea scrisoare a Mihaelei Vio Grădinaru ceva: că sunt încă destui români normali la cap care pun preţ pe demnitate, pe respect, pe drepturile democratice, pe competiţia cinstită.

letterScrisoarea pe care o publicăm azi, la mai bine de o zi de la încheierea scrutinului prezidenţial, a ajuns pe mail-ul Paginii de Politică în ziua de duminică, la ora 18.56 (vezi captura foto).

În nebunia avalanşei informaţionale care a însoţit ultimele ore ale votului, ea a trecut neobservată. Poate că e mai bine că s-a întâmplat aşa.

Scrisoarea îi era adresată lui Klaus Iohannis înainte ca rezultatul exit poll-urilor să fie cunoscut. Mesajul ei rămâne acum cu atât mai actual.

Nu ştim prea multe despre autoare – doar că are un cont pe yahoo, o fotografie asociată cu acel cont şi că username-ul ei conţine prenumele Maria.

Indiferent cine a scris textul următor, el conţine o sumă de adevăruri şi dorinţe care sunt legitime, fie că le rosteşte un elev de liceu, fie că le spune un pensionar preocupat de viitorul nepoţilor săi.

Din acest motiv am decis să publicăm materialul, considerând că – în virtutea mesajului transmis – nu are nevoie să fie validat prin asocierea strictă, univocă, dincolo de dubii, cu identitatea cuiva. În cazul Mihaelei Grădinaru, am spus atunci că ea poate fi chiar vecina de bloc sau de stradă a unuia sau altuia dintre cititorii noştri. Aplicăm acelaşi raţionament şi acum.

Credem că rândurile primite pe adresa redacţiei merită măcar cinci minute din partea noului preşedinte ales al României, Klaus Iohannis.

Înainte de lectură, sunt necesare câteva precizări:

1) Cartea la care se face referire în scrisoare este, probabil, volumul autobiografic „Pas cu pas” al lui Klaus Iohannis.

2) Sursele disponibile pe internet arată că o elevă pe nume Maria-Magdalena G. Iordache a studiat, într-adevăr, la Şcoala Gimnazială Răcoasa din judeţul Vrancea. Ea a fost admisă cu media 9.69 la Colegiul Naţional „Unirea” din Focşani şi a participat în decembrie 2013 la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viaţă”, faza judeţeană, unde a obţinut o menţiune. Adresa de e-mail de pe care a fost trimisă scrisoarea nu apare însă ca fiind asociată cu un cont Facebook (dar este posibil ca un astfel de cont să existe şi să fie setat pentru a nu apărea în rezultatele căutărilor.)

3) Există un liceu în Pinneberg, localitate menţionată în text.

 

Dragă domnule Klaus Iohannis,

Numele meu este Iordache Maria-Magdalena și am 16 ani. Deși sunt minoră și fără drept de vot, consider drept o prostie ideea că nu ar trebui să mă intereseze viitorul țării mele încă de acum, fiind la o vârstă la care încep să înțeleg lucrurile mai bine. Trebuie să menționez că mi se pare ciudat faptul că există persoane care gândesc astfel: „am 17 ani și 9 luni, nu sunt în stare să iau decizii pentru mine.”

Mi-aș dori mult să citiți această scrisoare, deoarece vă admir foarte mult! Nu sunt pasionată de fizică, dar sunt sigură că există oameni care se simt norocoși că v-au avut profesor. Îmi place foarte mult isoria, îmi place să citesc și să scriu. Provin dintr-un sat mic, numit Racoasa, comuna Racoasa, județul Vrancea. Am învățat la școala din sat și m-am bucurat în cea mai mare parte a timpului de niște profesori și oameni extraordinari. Am plecat de la școală, cu un caracter bine format, la cel mai bun liceu din județul meu: Colegiul Național Unirea Focșani.

Am petrecut acolo un an superb și mi-am făcut prieteni cu care mă mândresc. Viața mi-a oferit o oportunitate pe care nu o puteam refuza și, astfel, acum vă scriu din Pinneberg, un orășel mic și liniștit din nordul Germaniei, oraș în care studiez la un Gymnasium de 3 luni. M-a bucurat foarte mult faptul că m-am mutat aici, din două motive: pentru că am întâlnit oameni care mi-aș fi dorit să existe în țara noastră și pentru că pot să stau împreună cu părinții mei, deoarece aceștia au plecat în țări străine pe când eram copil, pentru a-mi oferi mie și surorii mele un viitor mai bun.

Faptul că eu acum locuiesc în Germania și dumneavoastră aveți origini germanice este o simplă coincidență, nu despre asta doresc să va scriu. Am fost foarte bucuroasă când am auzit că veți candida pentru președinția României și am început să caut mai multe informații despre omul pe care acum mi-l doresc președintele țării mele, președintele meu. Astfel, am aflat lucrurile minunate pe care le-ați făcut pentru Sibiu și pentru asta am încredere că veți face lucruri minunate pentru țara noastră. M-am pierdut în jurnalul dumneavoastră de campanie și trebuie să vă mărturisesc faptul că scrieți extraordinar: simplu și intens, așa cum îmi definesc eu scriitorii.

De asemenea, am reușit să găsesc părți din minunată dumneavoastră carte, pe care mi-o voi cumpără și o voi savura până la capăt când voi veni în România.

În această campanie electorală am avut șansa, prin intermediul Facebook, să văd oameni care se agită împotriva dumneavoastră doar pentru interese personale; pe plan local, bineînțeles.

Nu mă deranjează faptul că un om își spune părerea, dar credeți-mă, domnule Iohannis, am ajuns să am news feed-ul plin de postări de genul: neamțul nu e creștin, e fascist, nazist și multe alte aberații de la persoane care scriau din 5 în 5 minute. Am început să citesc acele aberații amuzându-mă de două lucruri: premisele absolut bolnave de la care porneau și faptul că nu erau mai mult de 5 oameni care le luau în serios contra a 10-20 care erau împotriva lor.

Domnule Iohannis, sper că această scrisoare să fie trimisă viitorului președinte al țării mele, care cu adevărat îmi oferă speranța că, după ce mă voi realiza, în 7-8 ani, mă voi putea întoarce în țara mea să îmi urmez cel mai mare vis: să devin actriţă în România! Am certitudinea că, dacă dumneavoastră veți deveni președintele României, veți reuși să stabiliți un echilibru în România și să curățați toate putreziciunile aflate la noi în țară.

Știu că vă va fi greu, dar cu sinceritate vă mulțumesc pentru că ați avut curajul să încercați să vă sacrificați următorii 10 ani din viață pentru a însănătoși România. Sper din tot sufletul ca mâine dimineață, înainte să plec la școală, să primesc un rezultat favorabil al alegerilor prezidențiale.

De asemenea, cred că dumneavoastră veți putea fi nu numai președintele, ci și „tatăl tinerilor români”.

Domnule Iohannis, vă rog, faceți România bine! Îmi este dor de țara mea și am nevoie de dumneavoastră. Mie și sutelor, miilor de tineri aflați în străinătate la cursuri sau la muncă pentru că în România sunt considerați fără experiență, doar pentru că sunt deștepți şi s-ar putea întoarce împotriva sistemului împreună.

Domnule Iohannis, știu că dumneavoastră credeți cu dăruire în noi, tinerii, știu că dumneavoastră sunteți convinși că noi suntem o putere care, unită, ar putea muta Carpații între Republica Moldova și Ucraina, dar vă implor, vă rog, domnule Iohannis, faceți tinerii să conteze!

Faceți-ne să contam! Am încredere în dumneavoastră până la capăt, indiferent de rezultatul alegerilor. Sunt mândră numai la gândul că aș putea avea un președinte ca dumneavoastră.

Îmi iubesc țara, domnule Iohannis.

Faceți să conteze asta și nu lăsați alte mii de tineri să părăsească țara din același motiv: sistemul mizerabil. Nu pot spune că eu am pierdut venind aici mai mult de o bătălie; dar vă rog din toată inima: NU îi mai lăsați pe tineri să plece de la ei din țară. Dați-le șansa să câștige la ei acasă RĂZBOIUL.

Vă mulțumesc pentru că ați luptat pentru țara mea și pentru că vreți să faceți România bine. Eu cred în dumneavoastră, cred că nu ne veți dezamăgi. Cred în omul calm, bine pus pe treabă și în omul care îmi inspiră siguranță și bunătate. Cred în Klaus Werner Iohannis.

Dumneavoastră sunteți SOLUȚIA strigătului de durere a milioane de copii ca mine. NU ne dezamăgiți!!!
Cu respect și lacrimi în ochi,
un copil.

P.S. Părinții mei sunt plecați de dimineață să voteze, să VA voteze, și încă nu au venit acasă. Va mulțumesc că aţi citit până aici și că ați dat șansa familiei mele și altor milioane de oameni să aibă încredere în dumneavoastră. Știm că nu ne veți dezamăgi!

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (32 voturi, media: 4,63 din 5)
Se încarcă...

Articole similare

11 Responses to Prima SCRISOARE a unei tinere către preşedintele Iohannis: Faceţi România bine!

 1. […] doriţi, îl puteţi reciti aici. Unii dintre cei cârtesc că odată cu alegerea lui Iohannis nu s-a instaurat Nirvana în România […]

 2. Mois Daniel spune:

  Asta e scrisoarea unui expert in marketing politic, si are ca scop manipularea tinerilor cu varste intre 18-35 de ani.
  Politica nu se mai face de catre dinozauri care apar la TV, ci d ecatre experti platiti, care pot scoate din orice zombie incapabil sa scoata doua vorbe, IMAGINEA iluzorie a unei sperante nationale, a unui SALVATOR de profesie.
  E suficient pentru orice disperat, care va gandi EMOTIONAL, si va reprima orice ratiune.
  Cat despre eternele VICTIME, nemultumite de salariu, de viata de emigrant, si de multe altele, ele au NEVOIE de cate un SALVATOR care sa le abuzeze, mai devreme sau mai tarziu, si refuza sa invete lectiile trecutului.

 3. George spune:

  E plin netul de asemenea scrisori facute. Cata naivitate poate exista in tara asta ? … Daca astia ai lui Ponta veneau cu scrisorile astea il votati pe el.

  • Maria spune:

   Tin sa te anunt ca ‘astia ai lui Ponta’ in mare parte, nu sunt in stare sa lege doua cuvinte. Ma indoiesc de faptul ca ar scrie lucruri din astea.

 4. Iacob Claudia spune:

  Bravo Mariuca!!! Ma bucur sa vad ca nu te-a imbolnavit „plaga” locala de acolo!

 5. Ada spune:

  o felicit din suflet pe Maria -Magdalean ( nume biblic sfint ) pentru aceasta minunata srisoare # Cu aceast ocazie ii felicit pe toti romini pentru votul dat Dl.Klaus Werner Iohannis .# mariei -Macdalena ii doresc sa si indeplineasca visurile frumoase de a deveni o mare actrita #

 6. Teodor spune:

  Domnul Klaus Johannis ar trebui să încheie un parteneriat cu poporul care crede în el şi care l-a făcut preşedintele României.
  Acum, vedem că se întâmplă în Parlament lucruri care, în urmă cu câteva zile, erau greu de imaginat, dar emoţia votului de duminică va trece repede şi partidele vor reveni foarte rapid la vechile năravuri.
  Eu, dacă aş fi în locul domnului Johannis, mi-aş propune, chiar din primele zile de mandat, două-trei obiective mari, care ar putea schimba în bine societatea românească, le-aş face cunoscute poporului român şi, dacă partidele nu m-ar susţine să le pot pune în practică, aş anunţa, prin intermediul mas-media, pe cei care cred în mine şi în proiectele pe care le-am anunţat că le doresc aduse la viaţă și că doresc să ne întâlnim în Piaţa Universităţii din Bucureşti. Partidul, sau partidele, care mi-ar susţine obiectivele, dar al căror sprijin ar fi insuficient, să fie cu mine la întâlnirea cu poporul, pentru ca ceilalţi – cei în opoziţie cu noi – să poată fi văzuţi mai bine cine sunt şi ce vor de fapt.
  În acest fel, partidele politice, văzând poporul în stradă alături de Preşedintele său, nu ar mai avea ce face.
  Adoptând această poziţie de la bun început, acum, cât încă are intact capitalul de încredere, domnul Johannis are şansa istorică de a schimba cu adevărat şi ireversibil în bine România şi trebuie să facă acest lucru, pentru că este dator oamenilor care l-au investit cu încrederea lor.

 7. S.V. spune:

  Daca aceasta alegere va fi benefica rominilor vom vedea singurul lucru care ne ingrijoreaza si pe cei invirsta cit si pe tineri este situatia din jurul candidatului care va trebui sa plateasca celor care l-au sprijinit adica PDL-basescu.La declaratii werner klaus johannis a spus ca el este liber de acest gen de obligatii dar ca reprezentant ACL nu va face ce doreste fara respectarea legilor si statului de drept care la ora actuala se pare ca nu le cunoaste.

  • cim spune:

   Firea sotia lui Pandele la acuzat pe Johannis ca nu poate sa fie presedintele Romaniei pentru ca nu are copii , iata ca Dumnezeu ia dat in grija toti copii acestia ce ia alungat din tara PSD din care face parte si individa asta plina de ura Aceasta copila vede mai bine personalitatea si calitatile morale ale Presedintelui Johannis ,decat unii oameni plini de ura fara sa aiba un motiv asupra acestui om .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top