Friday1Trebuie să recunoaștem, Schengen este o sită„, afirmă un fost responsabil al DGSE (Direcția Generală pentru Securitate Externă, unul dintre serviciile speciale franceze), care preferă anonimatul.

Opinia sa este inclusă de Agenția France Presse într-un amplu material care expune lacunele și breșele de securitate din cazul lui Abdelhamid Abaaoud, ucis miercuri de poliție la Saint Denis și considerat „creierul” atacurilor din 13 noiembrie de la Paris.

Abaaoud era căutat insistent cu mult timp înainte de poliție și serviciile speciale pentru implicare în alte activități de natură teroristă.

Într-un interviu pentru Dabiq, revista de propagandă a ISIS, Abaaoud, condamnat anul trecut în Belgia la 20 de ani detenție, s-a lăudat că a revenit nestingherit în această țară astă iarnă, pentru a pune la cale „o operațiune”. Operațiunea a fost dejucată de poliție iar Abaaoud s-a întors în Siria fără a fi reperat.

AbaaoudNumele meu și fotografia mea erau peste tot pe prima pagină, dar am reușit să rămân la ei, să planific operațiuni, apoi să plec fără probleme și să revin în Siria atunci când a fost nevoie. Allah le-a întunecat vederea și am scăpat de toate serviciile lor de informații”, a spus Abaaoud în materialul din Dabiq.

El a apărut în înregistrări de propagandă ale ISIS, a reușit să avanseze în ierarhia teroristă iar identitatea sa era de largă notorietate la nivelul serviciilor de informații. Totuși, mișcările sale prin Europa, reconstituite după atacurile din 13 noiembrie, dau senzația că acesta s-a plimbat după bunul său plac între ISIS și continent.

Individul acesta, cu un astfel de CV și astfel de antecedente, indiferent pe unde a intrat în Schengen, ar fi trebuit să ridice un steguleț roșu. Faptul că un asemenea ‘client’ se poate plimba astfel fără ca cineva să-și dea seama arată că avem o problemă, una gravă”, remarcă fostul responsabil DGSE.

Friday4Un alt eșec al mecanismului de control al Spațiului Schengen este prezența lui Samy Amimour printre teroriștii de la sala de spectacole Bataclan.

Francezul de 28 de ani a fost inculpat în octombrie 2012 pentru „asociere de infractori teroriști” și plasat sub control judiciar. Asta nu l-a împiedicat să ajungă, un an mai târziu, în Siria, ceea a dus la emiterea unui mandat de arestare internațional pe numele său.

Cu toate acestea, Amimour a reușit să revină nedepistat în Franța pentru a lua parte la atentatele de la 13 noiembrie.

„Contrar a ceea ce se crede, este foarte ușor să intri și să ieși din UE fără a fi reperat”, dă asigurări criminologul Christophe Naudin, specializat în depistarea actelor contrafăcute (…) „Putem considera controalele la intrarea în Schengen ca aproape inexistente. Cel mai probabil, acești jihadiști au recurs la substituiri de identitate, metodă cunoscută ca ‘look-alike‘ (bazată asemănare fizică). Este suficient să fie substituit pașaportul unei persoane căutate cu cel al unei persoane care nu este căutată, dar care îi seamănă. Va trece de controale fără probleme”, crede acest expert citat de AFP, potrivit Agerpres. .

Primul lucru pe care grupările jihadise îl fac atunci când primesc noi recruți este să le confiște actele de identitate.

„Fotografia rămâne neatinsă, noul purtător al pașaportului este cel care va face tot posibilul să-i semene cât mai bine posesorului legitim. Își va lăsa barba să crească, îi va da aceeași formă. Și, în procentaj de 99%, metoda va funcționa”, susține Naudin. El crede o soluție ar fi folosirea biometriei la scară europeană, „pe toate aeroporturile, la toate frontierele”. Dar, remarcă tot el, „suntem departe de așa ceva”.

Friday3Ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve a spus joi că Abdelhamid Abaaoud a fost implicat în patru din șase comploturi teroriste dejucate de serviciile speciale franceze în primăvara acestui an.

Cazeneuve a mai menționat că de când Abaaoud a fugit în Siria, în 2014, autoritățile franceze nu au mai primit nicio informație de la niciun stat european care să indice că suspectul s-ar afla în Europa sau în Franța.

Foto și video: imagini din timpul asaltului polițienesc de la Saint Denis.

 

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

One Response to Previzibil: se înmulțesc vocile care cântă prohodul Schengen. O sită rară, spun specialiștii

  1. abas spune:

    „Allah le-a întunecat vederea” – probabil ca pustiul inca nu stia ca Allah este .. CIA. Acuma cind a aflat sau a inteles l-au facut .. „sita”. Solutia biometriei vindeca efectul, de cauza nu vorbeste nimeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top