catalin-predoiuCătălin Predoiu afirmă o dată în plus că PNL trebuie să dea dovadă „de respect” în relația cu PDL și atrage atenția că în momentul de față „nu e nimic bătut în cuie”: nici numele și nici programul viitorului partid. „Înțeleg că numele este important, dar la fel de importante sunt doctrina și programul”, punctează liderul PDL.

Predoiu precizează că, în ce privește candidatura la președinție, „nu se joacă”. „Sunt pregătit pentru competiția prezidențială și voi fi din ce în ce mai bine pregătit până se dă startul”, spune prezidențiabilul PDL, care afirmă că nu vede o problemă pentru dreapta în absența unei „locomotive” electorale. „Nici președintele Băsescu n-a fost o locomotivă de la început”, argumentează Predoiu.

Citiți mai jos cum răspunde liderul PDL când este întrebat despre percepția publică potrivit căreia ar fi prea puțin legat de „lumea reală” și ce spune despre posibilitatea ca până la momentul alegerilor să ajungă să obțină și votul colegului său de partid, Emil Boc, cel care afirma recent că-l va susține pe Klaus Iohannis.

PaginadePolitică.ro: Domnule Predoiu, o să începem cu o întrebare la cald. Cum vedeți reapariţia domnului Antonescu în cursa pentru Palatul Cotroceni?

Cătălin Predoiu: Deocamdată nu o văd în niciun fel, pentru simplul motiv că urmează ca Delegația PNL să stabilească pe cine propune candidat. În ce mă privește, nu mă joc cu candidatura, e un proiect serios făcut cu un partid serios, PDL, oferit tuturor cetățenilor de bine din această țară.

PaginadePolitică.ro: Concurenţa care se prefigurează între domnii Antonescu şi Iohannis este de natură să creeze probleme relației dintre PDL și PNL? V-aţi propus să desemnaţi un candidat unic. Veţi aştepta PNL să-şi desemneze propriul candidat care să fie introdus în cercetările sociologice alături de dvs sau veţi merge pe o variantă în care să fiţi măsuraţi dvs, dl Iohannis şi dl Antonescu?

Cătălin Predoiu: Singurele discuții pe această temă au vizat o cercetare sociologică și eventual un sondaj. Acestea trebuie să fie premisele unei decizii politice. Aceasta nu poate fi luată „mecanic”, fără a evalua toate datele și întreg contextul politic. Până în septembrie, mai e timp.

PaginadePolitică.ro: Cercetările sociologice pe care le-ați făcut de când v-ați lansat candidatura vă arată că aţi avea şanse mai mari decât domnii Antonescu şi Iohannis? Ce rezultate aveţi în sondajele de opinie în care aveți încredere?

Cătălin Predoiu: Sondajele de opinie arată altceva de la lună la lună, în funcție de evoluția evenimentelor. În ce mă privește, au arătat o creștere constantă și neîntreruptă de la intrarea în analize și faptul că am cea mai mare rezervă de creștere dintre toți candidații anunțați sau potențiali.

catalin-predoiuPaginadePolitică.ro: Am văzut că aţi negat prompt afirmaţia făcută de dl Iohannis în cadrul Congresului PNL, cum că există un accept din partea PDL privind faptul că denumirea viitorului partid unit va fi „PNL”. Ce s-a întâmplat de fapt? Există în momentul de faţă un risc pentru construcţia de dreapta pe care o preconizaţi alături de PNL?

Cătălin Predoiu: Sper să nu existe un risc. Colegii de la PNL trebuie să înțeleagă faptul că nu poți trata PDL altfel decât cu respect. Deocamdată nu s-a „bătut nimic în cuie”, nici nume, nici program. Pentru mine, numele PDL are o încărcătură prezentă cel puțin la fel de valoroasă ca și numele PNL. Este important să ai tradiții, dar e la fel de important să ai un trecut apropiat valoros și mai ales, să ai vigoare și forță politică, doctrinară, organizatorică pentru a construi un viitor politic viabil și folositor țării. PDL a fost un partid care a contribuit major la intrarea României în UE și rolul său a fost crucial în păstrarea independenței justiției și a statului de drept, inclusiv în teribila vară a lui 2012. Înțeleg că numele este important, dar la fel de importante sunt doctrina și programul viitorului partid. Doctrina trebuie să îmbrățișeze valorile popularilor europeni, individul, familia, proprietatea, statul, biserica etc. Valorile fundamentale trebuie să fie libertatea, credința, solidaritatea. Sunt importante de asemenea, independența justiției, respectul legii (statul de drept), euroatlanticismul.

PaginadePolitică.ro: În iulie 2013, președintele Băsescu spunea despre dvs că nu aveți capacitatea de a aduce voturi. De la ce a pornit supărarea dlui Băsescu de fapt? S-a speculat că ați fi dorit să-i fiți „succesor politic” și ați fost refuzat. În ce relații mai sunteți cu președintele? Aţi mai vorbit?

Cătălin Predoiu: Nu am cerut niciodată nimic în politică, nici funcții, nici alt fel de poziții. Am discutat, invitat fiind, câteva proiecte, este altceva. Dar sunt în PDL. Din 2013 și până astăzi s-au întâmplat multe. Între timp, am demonstrat capacitatea de a convinge câștigând detașat competiția internă a PDL pentru desemnarea candidatului la Președinție. Am un potențial care începe să se manifeste în urma acumulărilor de experiența politică. A fost un an intens, cu multe campanii și evenimente politice. În același timp, pot demonstra cu faptele trecute, că înțeleg perfect cum funcționează statul. Am rămas patru ani ministru într-o perioadă cu alegeri generale, europarlamentare și prezidențiale, membru în cinci guverne succesive cu trei premieri succesivi. În toată această perioadă de turbulențe, am găsit soluțiile și mi-am realizat agenda. Am acceptat mandatul de ministru cu un singur obiectiv, adoptarea Noului Cod Civil. L-am încheiat cu patru coduri și alte 15 legi trecute prin Parlament, patru Rapoarte pozitive pe Justiție ale Comisiei Europene și o agendă diplomatică externă care a inclus peste 50 de misiuni diplomatice, peste 60 de întâlniri bilaterale ministeriale și peste 15 Consilii europene pentru Justiție și Afaceri Interne.

predoiuPaginadePolitică.ro: Mulţi spun că Dreapta are probleme pentru că a depins prea mult de „locomotiva” Băsescu, iar acum nu există o personalitate cu aceeaşi forţă de penetrare în rândurile electoratului. Are Dreapta puterea de a se relansa fără o locomotivă?

Cătălin Predoiu: Să ne uităm în urmă și să vedem că nici Președintele Băsescu nu a fost „locomotivă” de la început. Îmi spunea în campania internă colegul Gheorghe Falcă, cum că a durat vreo patru ani până când PD a mișcat câteva procente în sus. Acumulările vin în timp. În plus, astăzi contează foarte mult capacitatea de a lucra în echipă. Eu pot să formez echipe și împreună să „tragem” cot la cot la rezultat. Așa am făcut și în profesie și la minister. În profesia mea de avocat, am înființat o firmă în 1995 cu o colegă, după un an, crescuse la 6 avocați, după patru ani, ajunsesem în primele cinci societăți din București, apoi am format prin fuziune o societate mai mare, când am ieșit din avocatură acceptând mandatul de ministru, am lăsat în urmă o echipă de 45 de oameni. La minister a fost la fel, când am ajuns era totul ”zob” după un mandat nefericit și scurt al dlui Chiuariu. Am luat totul de la capăt și împreună cu colegii, am făcut din Ministerul Justiției unul respectat și în Guvernul nostru și în Guvernele europene. Când Vasile Blaga și PDL mi-au făcut invitația oferindu-mi șansa să mă alătur PDL, lucrurile nu stăteau „pe roz”, dar am pus imediat umărul și am contribuit cum am știut la relansare. Voi performa și în politică, așa cum am performat și în profesie.

PaginadePolitică.ro: Cum răspundeți la ceea ce am puti numi prejudecata că sunteți un politician „white-collar”, că nu sunteți legat de lumea reală? Meseria dvs, aceea de avocat specializat în litigii comerciale n-a fost nici ea una care să vă apropie de votantul-standard, să spunem aşa.

Cătălin Predoiu: E o premisă greșită care circulă din lipsă de informație asupra carierei mele. În profesia mea de 18 ani de avocatură și 14 ani de carieră universitară, am luat contact cu toate sferele societății. Am muncit din greu și am luat-o, cum se spune, „de jos”. Până să ajung la specializări în litigii comerciale, fuziuni și achiziții, am consultat și reprezentat mii de „votanți standard” cum le spuneți dvs. Un caz te obligă să citești zeci de reglementări și să iei contact cu realitatea concretă în același timp. În 18 ani am cunoscut direct toate „feliile” societății românești. Iar ca ministru de justiție, am dobândit o imagine completă și profundă asupra justiției, administratiei și statului în ansamblul său. Din 1991 și până în 2008, apoi din 2012 și până astăzi mi-am câștigat existența prin profesie în mediul privat. Am străbătut țara de nenumărate ori și am luat contact cu mii de oameni la firul ierbii. O cunosc și o iubesc. Sunt pregătit pentru competiția prezidențială și voi fi din ce în ce mai bine pregătit până se dă startul. Cunosc și înțeleg și mediul privat și pe cel public, cunosc și mediile internaționale, și private și diplomatice.

predoiu-blagaPaginadePolitică.ro: Sunteţi prezidenţiabilul PDL, dar aţi fost desemnat iniţial premier din umbră al PDL. Până la urmă, vă doriţi să fiţi preşedinte sau premier? De care din aceste activităţi vă simţiţi mai apropiat?

Cătălin Predoiu: Proiectul cabinetului din umbră este o componentă pe care ulterior, s-a construit proiectul prezidențial. Odată începută campania electorală, sunt convins că poziția de premier din umbră va fi la fel de bine exercitată de unul dintre colegii mei din PDL.

PaginadePolitică.ro: Dl Boc, este încă membru PDL dar s-a înscris și în Fundația Mișcarea Populară. A anunțat în urmă cu ceva vreme, că îl susține pe dl Iohannis la prezidențiale în detrimentul dvs. Credeți că este un joc de culise acesta? Ar avea cineva de câștigat de pe urma acestui joc? Aveți o explicație?

Cătălin Predoiu:  Am spus, dacă dânsul ar fi participat la competiția internă din PDL și ar fi câștigat, eu l-aș fi susținut. Dar e o declarație făcută în urmă cu mai multă vreme. Nu e exclus ca odată cu trecerea timpului, dl prim ministru Boc să-și reconsidere poziția și să se convingă de faptul că sunt soluția pentru prezidențialele din 2014.

PaginadePolitică.ro: Va exista o împărțire între PDL și PNL a calității de prezidențiabil și a celei de posibil prim-ministru? Este posibil ca și candidatul la prezidențiale și persoana care va fi desemnată pentru funcția de prim ministru să provină din acelaşi partid?

Cătălin Predoiu: E o chestiune care nu s-a discutat. Eu sunt concentrat pe proiectul de țară la care lucrez.

PaginadePolitică.ro: Călin Popescu Tăriceanu a anuțat că își va face un nou partid de dreapta, și este posibil ca, mai mulți parlamentari din PNL să-l însoțească, așa cum s-a întâmplat, de pildă, în cazul PMP unde mai mulți membrii PDL au părăsit formațiunea. Din PDL există posibilitatea să mai plece parlamentari?

Cătălin Predoiu: Din câte sunt informat se pretrece un fenomen invers, oamenii vin spre PDL.

PaginadePolitică.ro: Dacă veţi fi ales preşedinte, actualul Guvern va mai rămâne în funcţie? Victor Ponta face eforturi pentru a-şi întări majoritatea. Aţi putea coabita cu Guvernul Ponta?

predoiuCătălin Predoiu:  Guvernul Ponta este cel mai incompetent și corupt guvern din câte am văzut de când observ fenomenul politic cu atenție. Cu cât mai repede pleacă, cu atât mai bine pentru români.

PaginadePolitică.ro: Cum vedeţi problema desemnării premierului? Împărtăşi punctul de vedere susţinut de președintele Băsescu de-a lungul mandatelor sale, acela că şeful statului poate nominaliza orice persoană pentru funcţia de preşedinte dacă nu există un partid majoritar în Parlament?

Cătălin Predoiu: Președintele Băsescu a respectat întocmai Constituția, ori de câte ori a nominalizat un Prim Ministru.

PaginadePolitică.ro: Dacă veți fi ales președintele României, aveți în gând un nume pe care să-l propuneți premierului să-l numească la justiție, încât să continue reformele pe care le-ați început?

Cătălin Predoiu: Cred că încă o perioadă la Justiție ar fi bine să funcționeze un ministru independent, neafiliat politic, o personalitate consacrată profesional în lumea dreptului, cu convingeri certe în ceea ce privește independența justiției, drepturile omului, combaterea corupției și a criminalității organizate, o personalitate cu convingeri euroatlanticiste.

PaginadePolitică.ro: Dacă veți fi președinte în 2016 iar Victor Ponta va avea sprijinul unei majorități parlamentare, îl veți desemna pentru un nou mandat?

Cătălin Predoiu: Ca Președinte voi respecta litera și spiritul Constituției. Pe de altă parte, sper ca 2016 să aducă românilor o majoritate de centru-dreapta.

PaginadePolitică.ro: Care ar trebui să fie obiectivele unui preşedinte pentru următorul mandat? Dacă veți fi ales președinte, cum va arăta România în anul 2019?

Cătălin Predoiu: România nu a rezolvat problema bunăstării pentru cei mai mulți dintre cetățeni. Vreau pâine și nu numai atât pe masa fiecărui român, vreau șanse pentru tineri și locuri de muncă. Statul nu este încă partenerul individului și al companiilor. Reputația noastră externă suferă din cauza corupției interne. Avem probleme majore cu sistemul sanitar și cel de educație, natalitatea a scăzut și emigrația excesivă a specialiștilor lasă domenii cheie precum sănătatea descoperite. România nu-și poate permite să facă un pas înapoi în consolidarea independenței justiției și continuarea anticorupției. Viața politică suferă de superficialitate, lipsă de proiect, neprofesionalism. Există prea mult război și prea multă necuviință în societatea noastră. Trebuie să reînvățăm respectul și să descoperim din nou dragoastea de bine, de dreptate, și, de ce nu?, de Dumnezeu. În 2019 văd o Românie cu oameni fericiți că trăiesc într-o țară consolidată economic, în care câștigă cât să-și împlinească măcar o parte din visele lor, în care tinerii să nu mai spună „vreau o țară ca afară”, ci „sunt mulțumit de țara mea”, o Românie securizată militar și energetic, o Românie ai cărei cetățeni sunt respectați oriunde merg în lume. Să nu mai fie loc în lume în care vreunui român să-i fie rușine să își arate pașaportul.

PaginadePolitică.ro: Ați fost singurul ministru menținut în funcție în patru guverne consecutive. Ați fost ministru al Justiției în guvernele conduse de Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc și Mihai Răzvan Ungureanu, iar în perioada dintre demisia premierului Boc și învestitura noului guvern, ați îndeplinit și funcția de prim-ministru interimar. Aveți ceva să vă reproșați?

Cătălin Predoiu: Am făcut foarte multe lucruri bune la Ministerul Justiției de care lumea nu știe, pentru că am făcut greșeala să nu vorbesc despre ele. Ar fi trebuit să comunic public fiecare realizare, astfel încât să nu mai fie oameni, puțini cei drept, care să se mai întrebe cum am reușit să rămân în cinci guverne consecutive.

catalin-predoiu_monica-macoveiPaginadePolitică.ro: În campania pentru europarlamentare, au existat mai multe voci care au criticat PDL, spunând că este „remorca PSD-ului”. Cum comentați?

Cătălin Predoiu: Resping categoric o astfel de acuzație, e o inepție. Am atacat politic PSD-ul pentru toate greșelile guvernării Ponta.

PaginadePolitică.ro: V-ați înscris în PDL, într-o perioadă cumva tulbure pentru această formațiune. De ce ați optat pentru PDL și nu spre o altă formațiune de dreapta? Vi se potrivea Forța Civică, exista posibilitatea să reveniți în PNL?

Cătălin Predoiu: Pentru că PDL este partidul care a susținut hotărât reformele în justiție, statul de drept, parcursul euroatlantic al României.

PaginadePolitică.ro: „A face opoziţie nu înseamnă doar a face declaraţii”. Acest citat vă aparține. Dar ce înseamnă să faci opoziție, concret? 

Cătălin Predoiu: Iată câteva exemple: am blocat la Curtea Constituțională modificarea legii referendumului, la fel Codul Insolvenței în prima variantă greșită adoptată de Guvernul Ponta, am blocat la CCR proiectul legii descentralizării făcut de Liviu Dragnea, prin care se pregătea jefuirea domeniului public al statului, gravele modificări ale Codului Penal din 10 decembrie 2013, am blocat sesizând Comisia de la Veneția proiectul de revizuire a Constituției formulat de USL. Pe partea de construcție, menționez inițiativele legislative depuse de parlamentarii noștri, cum ar fi proiectul de lege pentru sprijinirea IMM-urilor, prin reducerea CAS, reducerea cotei unice, reducerea TVA. Am construit Guvernul Alternativă, care a sancționat prompt și a informat opinia publică despre derapajele Guvernului Ponta etc.

PaginadePolitică.ro: Spuneați recent că le datorați intrarea în guvern, lui Călin Popescu Tăriceanu, iar președintelui Băsescu, păstrarea în guvern. Ce anume le datorați, și de ce? Cine din PNL v-a propus să preluați portofoliul de la Justiție și cine s-a opus?

Cătălin Predoiu: Sentimentul recunoștinței este unul firesc, amândoi au contribuit la prezența mea în Guvernul României. În rest, de datorat am datorat României să îmi fac bine treaba de ministru și rezultatele indică faptul că m-am achitat de ea.

PaginadePolitică.ro: Ca titular la Justiţie, ați iniţiat şi trecut de Parlament „mica reformă”, un set de acte normative care au grăbit procesele în Justiţie. Credeți că funcționează suficient de bine justiția?

Cătălin Predoiu:  Eu am finalizat fundația legislativă a justiției. Pentru ca ea, să funcționeze și mai bine, e nevoie acum de mai multe săli de judecată și ceva mai mulți magistrați și grefieri. Guvernul trebuie să dea bani pentru aceste obiective. De asemenea, CSM trebuie să îmbunătățească pregătirea magistraților și disciplina. În fine, trebuie eliminat și ultimul fir de corupție din justiție. O justiție coruptă e o otravă pentru societate și nu nepermitem așa ceva.

(Interviu realizat de Sergiu Bidilă și Andreea Pocol)

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

6 Responses to Predoiu:Nu mă joc cu candidatura – INTERVIU

 1. […] ”Sondajele de opinie arată altceva de la lună la lună, în funcție de evoluția evenimentelor. În ce mă privește, au arătat o creștere constantă și neîntreruptă de la intrarea în analize și faptul că am cea mai mare rezervă de creștere dintre toți candidații anunțați sau potențiali”, susține Cătălin Predoiu, într-un interviu acordat paginadepolitica.ro. […]

 2. […] ”Sondajele de opinie arată altceva de la lună la lună, în funcție de evoluția evenimentelor. În ce mă privește, au arătat o creștere constantă și neîntreruptă de la intrarea în analize și faptul că am cea mai mare rezervă de creștere dintre toți candidații anunțați sau potențiali”, susține Cătălin Predoiu, într-un interviu acordat paginadepolitica.ro. […]

 3. mariana spune:

  ce pacat ca am avut incredere in raposatul PDL, acum regret dar nu am ce face.

 4. […] Mergeti la sursa → paginadepolitica.ro […]

 5. dorian65 spune:

  Nene hai sa combinam culorile rosu+galben=portocaliu dar portocaliu+galben? Ce dracu iese din combinatia asta?
  Pai PNLsi PDL sunt frati de de conspiratie cum sa nu se adune si sa nu se tuneze!
  Ce imi este PSD ce imi este PNL si PDL tot un drac imi este ca de la o vreme ,poate ca sunt daltonist,vad totul in tara mea colorat in rosu si aud numai vorbe roz.

 6. […] • Vlad Ionescu – ce va face după plecare de la Realitatea TV • TOP 5 articole: „DE COLECȚIE. Gâdea, marș înapoi la școală!”, citit de 10.862 de ori • PE SCURT: Antena 3 a împlinit 9 ani, România – locul 18 la viteza de Internet și Germania contestă dominația Google • PRO TV transmite meciurile Stelei din turul 2 preliminar al Ligii Campionilor • Surse: Cancan TV, la România TV • “Încetarea focului” în Ucraina: separatiştii pro-Rusia ar fi ucis mai mulţi soldaţi • Rusia acuză SUA că împing Ucraina pe calea confruntării • Dosarul Antena 3 – CNN. Reporter Virtual solicită sprijinul cititorilor • EXCLUSIV. Telefonul ia locul ziarului, cititorii vor ştirea “seacă”. Studiu Reuters • Plângere penală pentru Andreea Esca, vedeta PRO TV • De ce nu mai apare Emma Zeicescu la Realitatea TV • Șefa CNA, sperietoarea copiilor. Noi înregistrări AUDIO. Episodul 3 • Răzbunarea, arma Rusiei. Cursă aeriană Moscova – Chişinău, anulată fără motiv • Antena 3, derapaj grav. Ce părere au „partenerii” de la CNN? • Trei realizatori mai puțin la Realitatea TV. Laura Chiriac abia venise de 3 luni Politică […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top