AF2Începe să mă bântuie o scârbă de anvergură cosmică. Nu procentele scoase cu greu de Iohannis se află la originea acestei stări. Am un oarecare exerciţiu cu cifrele şi o anumită experienţă cu alegerile şi, dacă e să găsesc vreun firav motiv de optimism, acesta stă tocmai în scorul de 30%+ obţinut de candidatul ACL. Pentru ACL şi cei mai mulţi votanţi de dreapta situaţia era disperată dacă rezultatul era semnificativ de mult sub 30%, aşa cum încercau sondajele lui Sultănescu să anestezieze electoratul înainte de scrutin.

Dar Iohannis a luat 30,4 la sută şi situaţia nu e disperată. Încă.

Scârba vine din ce-am apucat să citesc şi să văd – mai puţin la TV, deoarece ficatul meu nu mai rezistă, şi mai mult pe net.

Ce-am apucat să citesc şi să văd înglobează poziţii exprimate de reputaţi analişti şi ziarişti şi de notorii lideri de opinie. Aceștia dau pe-afară de dorinţa, puțin sau deloc mistificată, de a se învârti. De a-și găsi sinecuri groase pe lângă potențialii stăpâni absoluți – de-acum în două săptămâni – ai teritoriului numit România. De a lua din timp virajul salvator către prezervarea unui statut profesional și financiar care n-are nimic de-a face cu interesul public deşi menirea lor este să servească acestuia din urmă.

Nu dau numele lor. Sunt convins că dacă le-ați citit panseurile știți de unde să-i luați pe fiecare în parte. Mă voi rezuma să inventariez câteva opinii – pe care le-aș trata cu îngăduința cu care tratezi o opinie neargumentată, altfel spus, o credință – dacă nu s-ar vedea de la cinci poște interesul meschin, substratul fanariot, siluirea perversă a logicii.

CICĂ e falsă – sau măcar neimportantă – problema cu secțiile din străinătate, pentru că ele oricum dau abia 1,5% din totalul celor care se prezintă la urne. Și dacă distanța între finaliștii turului II e de 10%, ce mai contează 1,5%?

CICĂ e o minciună că s-au desființat secții de vot în străinătate, numărul lor fiind același – 294 – ca în 2009. (Așa este, numărul de secții e același. Însă UNELE au fost desființate. ALTELE au fost înființate în altă parte decât zonele deservite de cele desființate. Cei mai curioși dintre noi ar putea să afle de ce au fost desființate unele secții și înființate altele, în cadrul aceluiași total.)

CICĂ votanții doamnei Macovei ar trebui să fie consecvenți până la captăt și să nu opteze nici pentru Iohannis, nici pentru Ponta, ambii fiind exponenţi ai răului și lipsei de respect pentru lege. În plus, Macovei a strâns sub 5% și un partid cu sub 5% nu intră în Parlament. (Așa este, a strâns între 4 și 5 la sută într-un trimestru, fără un partid în spate. Alții au scos în turul I sub scorul propriului partid la europarlamentare și spun că ‘rezultatul e onorabil’. Scrutinul parlamentar la termen e în 2016. Să dea Dumnezeu să ajungem până acolo şi să avem, încă, drept de vot.)

CICĂ mulţi oameni normali şi de bună credinţă suferă de incapacitatea de a accepta realitatea neconvenabilă că majoritatea a ales altceva.

Mă opresc aici cu inventarul. Aceste mesaje decupate provin din materiale scrise de persoane care nu sunt, în mod necesar, asociate cu RTV sau Antena 3.

Totuşi, propagarea lor serveşte aceluiaşi scop ca dezbaterile din studiourile RTV şi Antena 3.

Scopul este demobilizarea şi culpabilizarea electoratului care nu votează cu candidatul PSD.

Pentru majoritatea politicienilor din această ţară, stima şi încrederea sus-semnatului se află la cote apropiate de zero de mulţi ani.

AFPentru unii ziarişti, analişti şi lideri de opinie care, după turul I, au găsit de cuviinţă să se exprime precum cei mai ciolănari dintre exponenţii clasei politice, interesul şi stima sus-semnatului au alunecat în zona negativă.

În scena de final din „Ferma animalelor” de Orwell, Porcii şi Oamenii benchetuiau întru celebrarea pactului ce consfinţea – în beneficiul ambelor categorii – asuprirea perpetuă a poporului animal. Aşa de bine se asemănau cele două categorii – scria Orwell – încât nu mai ştiai care era om şi care era porc.

În ziua de după turul I, discursurile unor ziarişti şi analişti s-au amestecat până la simbioză cu cele emanate din tabăra politică poziţionată cel mai bine pentru câştig, în ciuda poziţiilor şi principiilor pe care respectivii ziarişti şi analişti le susţineau ori pretindeau că le susţin până mai ieri-alaltăieri.

La fel ca în cartea scriitorului britanic, e teribil de greu să-i mai deosebeşti acum.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

25 Responses to Porcii lui Orwell benchetuiesc după turul întâi

 1. […] băltea, anul trecut, printre marii deontologi ai presei între turul I și turul II prezidențial. Grămezi de jurnaliști anti-Ponta sau anti-PSD au făcut atunci, brusc, switch-ul spre Iohannis. Apoi, după 16 noiembrie, au completat la 360 de grade turul de orizont, amintindu-ne actualitatea […]

 2. pirex spune:

  Intr-adevar, guita porcii ca apucatii. Haoleooo, ne-au furat! Asta dupa ce lepra lor de Basescu e ramas in functie numai prin furt. Haoleooo, n-au putut vota spalatorii de dosuri de prin strainatate. De parca se garanteaza cuiva votul pe coclauri si unde mai pui ca ar trebui sa aiba bunul simt sa nu le voteze altora viitorul ca niste nesimtiti. Haoleooo vine dictatura! Si asta taman dintre hemoroizii Kiorului, lepadatura comunista si securista care se crede Ceausescu.
  Mars ma gunoaielor la spanzuratoare!

 3. Marcela spune:

  Daca nu erau cei 400 de primari transhumatici, acum nu se mai vorbea de PSD. Foarte multi oameni din ograda lor, nu l-au votat pe celebru Tariceanu, ci pe cameleonul Ponta.Nu mai exista turul2!

  • Leandru spune:

   Daca nu era Pora, cea mai slinoasa dintre toti, „tanti” aia de la B1tv care nu prididea cu saruturi in dosul lui Voiculescu si careia i-am uitat numele mizer, Tapalaga, Cristoiu, Morau (ce dracu` s-o fi intamplat cu omul asta, nu pricep), Halpert, Horeste, si o alta multime de netoti (citeste cumparati pe bete de chibrit), astazi nu ne-am fi facut griji in legatura cu tara noastra.
   Domnule Iclozan, nu sunt un cititor frecvent al comentariilor d-tra si, azi, in conjunctura data, imi fac mea culpa, dar ceea ce spuneti acum, evitnd gresit nume, este de un adevar absolut.
   Iata, dar, cum in momente de rascruce TRADAREA devine virtute nationala.
   Multumesc, domnule, si… un sfat:
   daca vreti sa fiti un mare ziarist, pastrati-va vertivalitatea azi dovedita.
   Va tin pumnii!

   • Mulţumesc pentru comentariu. Nu mi-am propus, neapărat, să fiu vreun mare ziarist ci doar să scriu în deplină libertate intelectuală. Când acest lucru nu va mai fi posibil, nici eu nu voi mai scrie materiale politice şi voi renunţa, probabil, la această meserie căreia i-am dedicat aproape 20 de ani: 15 cei cei mai frumoşi din viaţă plus ultimii 4-5, de coşmar, în contextul degradării mass-media.

  • fata morgana spune:

   Daca nu era Pora, cea mai slinoasa dintre toti, „tanti” aia de la B1tv care nu prididea cu saruturi in dosul lui Voiculescu si careia i-am uitat numele mizer, Tapalaga, Cristoiu, Morau (ce dracu` s-o fi intamplat cu omul asta, nu pricep), Halpert, Horeste, si o alta multime de netoti (citeste cumparati pe bete de chibrit), astazi nu ne-am fi facut griji in legatura cu tara noastra.
   Domnule Iclozan, nu sunt un cititor frecvent al comentariilor d-tra si, azi, in conjunctura data, imi fac mea culpa, dar ceea ce spuneti acum, evitnd gresit nume, este de un adevar absolut.
   Iata, dar, cum in momente de rascruce TRADAREA devine virtute nationala.
   Multumesc, domnule, si… un sfat:
   daca vreti sa fiti un mare ziarist, pastrati-va verticalitatea azi dovedita.

 4. s spune:

  anume ca toti care nu voteaza cu Ponta sunt basisti.
  = > de fapt, asta este propaganda, tehnica de manipulare a fascistilor de stinga; ei stiu f. bine ca nu toti sint pro Traian Basescu, dar prin insulta/atac asta reusesc sa-i demobilizeze pe multi anti_ponta.

 5. nautilus spune:

  Bun articol!
  Mi-a placut ca ati trecut in revista cateva din minciunile vehiculate. E bine sa tinem o evidenta 🙂
  Pe mine ma mai irita ceva la unii (din media): anume ca toti care nu voteaza cu Ponta sunt basisti. De ce asemenea SIMPLISM in gandire?
  Poate oamenilor nu le place nici de Ponta, nici de Udrea etc., poate nu le place tot sistemul, chiar cu Basescu in frunte!, tot basisti sunt? Asta e alienare curata!
  Culmea, aceasta sintagma o aud repetata de cativa ani, ca o litanie proasta.
  Nu pot inventa si altceva?

  • Probabil că pot, dar de ce să facă încă un efort propagandistic dacă leit-motivul cu băsismul ține la targetul lor? După cum bine ați remarcat, simplismul respectiv (care nu e decât o dogmă) face o triere riguroasă a publicului: cei care adoptă dogma în mod necondiționat sunt bineveniți. Ceilalți sunt băsiști:-)
   O astfel de linie editorială nu are nimic de-a face cu o strategie de creștere sănătoasă. Ea seamănă foarte mult cu felul în care sectele adună prozeliți.

   • nautilus spune:

    Stiti, ma intreb si eu asa (oarecum degeaba)… ei isi inchipuie ca tot publicul ii (mai ) crede? chiar si pe cei care sunt pro-Ponta…
    publicul s-a schimbat foarte mult in 20 de ani… nu mai inghite orice. De aceea si rating-ul e cum e.
    Ori nu au strategie de comunicare, ori scaunele pe care stau sunt de-a dreptul infundate.

 6. George spune:

  „Alții au scos în turul I sub scorul propriului partid la europarlamentare și spun că ‘rezultatul e onorabil’.” Tovarase Iclozan, matale esti normal la teasta? Crezi cumva ca acele peste 5 la suta, ale persoanei pe care eviti s-o numesti (din lasitate), n-or sa conteze pentru turul doi? Mai terminati domne cu ironiile astea ieftine! Chiar nu realizati dezastrul? E nevoie de toate voturile pentru ca gunoiul ala de Ponta sa fie invins. Inclusiv de voturile Elenei Udrea, persoana pe care o tot injurati voi, „telectualii’ astia ai Monicai Macovei. Crezi dumneata ca Monica Macovei, intr-o tara de hoti, va depasi vreodata (chiar daca si-ar face partid) 5 la suta? Never. Ciolhannis asta al vostru n-are nici sare, nici piper. E mana moarta a „dreptei”. Chiar nu realizati ca ACL e blat cu Ponta? Cum sa propui candidat un personaj cu probleme in justitie? Cum sa propui un candidat care doarme pe el? Cum sa propui un candidat care pare inconstient ca ii mai trebuie peste 20 de procente ca sa castige? Despre ce vorbesti?

  • George: remarcabila promptitudinea cu care ati remarcat ca m-am referit la Elena Udrea fara s-o numesc. Felicitari. Eu, ca cititor, in locul dumneavoastra, nici nu mi-as fi dat seama… Pe de alta parte, acest material sesizeaza derapajele flagrante ale unor oameni din presa si nu si-a propus sa fie, in primul rand, o pledoarie in favoarea unuia sau altuia dintre candidati. Astfel de pledoarii am facut – si eu, dar si alti jurnalisti care semneaza pe aceasta pagina – in alte articole, semnalizate ca atare (adica marcate drept opinii, ca sa nu las loc de dubiu).
   Pentru ca ati ridicat insa problema, am sa va raspund: realitatea consfintita de votul de duminica, 2 noiembrie, spune ca nici Elena Udrea, nici Monica Macovei nu se vor bate cu Victor Ponta in turul II. In turul II se vor bate Victor Ponta si Klaus Iohannis, oricat de putin vandabil – carismatic si politic – ar fi acesta din urma (si aici sunt in mare masura de acord cu alti oameni care spun ca Iohannis nu e nici carismatic si nici foarte convingator la nivel de discurs politic. Iohannis nu este un om de show.) De la aceasta realitate se va porni in campania pentru turul II, nu de la altceva. Imi pastrez opinia – asa cum si altii au dreptul sa si-o pastreze pe a lor – ca reprezentantul ACL reprezinta – daca nu raul mai mic – atunci o solutie care evita temporar confiscarea totala a institutiilor si parghiilor de putere din Romania de catre un partid plin de corupti. Cat priveste blatul ACL – PSD, iarasi, este dreptul dumneavoastra sa credeti asta si dreptul meu sa nu cred asta. Veti fi de acord ca am acest drept, la fel cum veti fi de acord ca, daca afirm ca „maine va ploua undeva in lume”, adevarul acestei propozitii nu mai trebuie demonstrat.

   • George spune:

    Ma crezi idiot? Crezi, cumva, ca-ti inghit ironiile ieftine? Cat despre Iohannis, ai memoria cam scurta. Cu cateva luni in urma Iohannis se pupa pe bot cu gunoiul ala de Ponta, cu PSD-ul. Iar in 2009 facea sluj coalitiei Grivco. Fapte. Realitati. Pricepi dle Iclozan? De ce l-as vota pe Iohannis, cand el afirma ca nu are nevoie de votul basistilor? De ce va pierde dreapta? Pentru ca ACL nu e o dreapta veritabila. ACL e o impostura, un fals. Asa cum a fost si USL.

    • casio spune:

     George,daca ai fi calm ai vedea realitatea fara partinire:1.Johannis nu a spus ca nu vrea votul”basistilor”,El a spus ca nu negociaza,adica nu promite si nu va da nimic cum face Ponta, care a vandut tot viitorul tarii,adica a tradat tineretul in favoarea amnistierii bugetarilor,pensionarilor si alti asistati sociali.2.Daca esti suparat,fii suparat pe acei 7 milioane care voteaza in prostie( inculturali si puturosi care asteapta pomana .3.Diferenta intre Ponta si Johannis este in calitatea educatiei primite,7 ani de acasa si scoli facute pe bune, nu diplome prin plagiat.4.Nu ai sa vezi politician cinstit niciodata….caci politica nu este egala cu patriotismul.

     • George spune:

      „Partinire”? Despre ce tot balmajesti acolo? Nu fii ipocrit! Toti suntem partinitori, intr-o mai mica sau mai mare masura. Politica poate fi egala cu patriotismul in masura in care la putere ajung oameni onesti si patrioti. Romania a avut noroc pentru ca Basescu a fost, este si va ramane un patriot veritabil. Insa asta a demonstrat ca nu este suficient. Iar patriotii care ajung sus, la nivelul cel mai inalt de putere politica, sunt sacrificati de cozile de topor care ajung, si ei, in structurile de putere. E simplu. Nu pe acei 7 milioane la care faci dumneata referire ar trebui sa fiu suparat. E optiunea lor. Sunt suparat pe cei care NU OFERA ALTERNATIVA CREDIBILA mizeriei pesediste. PNL intotdeauna a tradat si a pervertit dreapta. Aici e problema. Dreapta veritabila NU EXISTA. Inca. Aceasta trebuie reinventata pe prinicipii sanatoase. PNL este un „partid” decrepit, slab, arondat aproape in totalitate intereselor PSD. E asa dificil de constatat lucrurile astea? Cand aud sintagma „marele PNL” ma apuca rasul… Ce rusine! Ce impostura.

   • George spune:

    Repet, nu ma pot lasa pacalit de vorbe si optiunile personale ale „jurnalistilor” incolonati politic. Ce-a facut Iohannis ca sa-si rezolve problema incompatibilitatii in justitie? Nimic. Ce va faceti daca Iohannis va fi declarat incompatibil? Cine e de vina ca „dreapta” va pierde tot?

    • Domnule, esti liber sa votezi cu cine vrei, sau sa nu votezi pe nimeni. Esti, de asemenea, liber sa sustii ce cauza politica doresti si sa o combati pe oricare alta. Asupra unui singur lucru gasesc de cuviinta sa te pun in garda: nu trage speranta ca ma poti enerva. Nu vei reusi nici prin modul de adresare, nici prin insulte. Sigur, esti liber sa incerci. Eu insa – asa imi place sa cred – fac parte din categoria celor care cred ca nu exista oameni nervosi, ci doar oameni care se lasa enervati (de semenii lor sau de diferite imprejurari). Deci, eu, daca Iohannis va fi declarat incompatibil, ma voi duce sa beau o bere. Romaneasca, nu nemteasca. Multumit?

     • Catalin spune:

      Valentin, imi place articolul si mai ales rabdarea si eleganta cu care i-ai raspuns acestui George. Bravo!

     • Doru spune:

      Dle Iclozanmie imi plce si de ponta si iohanis !Asa ca in turul doi ii voi vota pe amindoi !

     • George spune:

      Nu trebuie sa ma multumesti pe mine. E dreptul dumitale sa ai optiuni proprii. Insa sunt satul sa mi se „recomande” subliminal de catre „jurnalisti” incolonati politic (sub acoperire mai mult sau mai putin reusita) cu cine ar fi bine sa votez. Imi displace profund forma asta mizerabila de manipulare. Nu-mi doresc ca golanul ala de Ponta sa ajunga presedinte. Dar ce-a facut opozitia „de dreapta” ca sa previna un asa deznodamant dezastruos pentru Romania? Ne-au oferit candidati cu probleme de imagine si in justitie. Premeditat. Ponta este sluga perfecta a sistemului si a serviciilor. Ponta este sluga care va face jocurile mafiei politico-economice. Ceea ce este exact si pe placul ACL. E o rusine ce se intampla in Romania. Este vorba de o frauda la toate nivelele, organizata. Chiar nu vedeti lucrurile astea? Iohannis a fost de la bun inceput un pariu pe un cal mort.

      P.S. Daca am fost ceva mai agresiv, imi cer scuze. Insa sunt satul sa mi se vare pe gat un personaj slab si fara carisma, asa cum este Iohannis. Intentionat propus slab de catre o opozitie de mucava inteleasa cu PSD-ul. Pricepi?

     • George spune:

      Esti total pe langa subiect dle Iclozan. Dumneata n-ai raspuns la nici una din temerile si observatiile pe care le-am facut in comentariile mele. Daca adevarurile te enerveaza, te dor, te jignesc, regret. Atunci cand ne facem ca nu vedem realitatea, pe care formatorii de opinie o deformeaza dupa propriile lor interese si optiuni politice, atunci realitatea trece pe langa noi si ne trezim intr-o alta realitate. In care vom fi obligati s-o traim, ca ne place ori nu, asa cum vor altii. Ne facem ca nu vedem ca ACL ne-a oferit un candidat lipsit de sansa de la bun inceput. Iar cei care afirma asta, sunt acuzati ca tradeaza dreapta, ca sunt vanduti lui Ponta. Nu domnule, Iohannis nu avea ce cauta drept candidat al dreptei. Omul are grave probleme de comunicare, are probleme de carisma, nu e incisiv, nu stie sa se bata, nu trezeste electoratul, mai ales pe cel care nu mai voteaza si, mai mult, are probleme cu Justitia care-l pot scoate din carti. Pe ce lume traiti, oameni buni? Nu pot sa ma gandesc ca totul nu e decat un blat generalizat? Ca totul nu e decat o piesa grotesca de teatru absurd? Nu vedeti ca totul nu e decat o imensa bataie de joc la adresa electoratului educat, de dreapta?

 7. s spune:

  excelent articol,
  felicitari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top