poraJurnalista Andreea Pora punctează într-un editorial că actualul Executiv tehnocrat condus de Dacian Cioloș este mai bun decât orice Guvern care ar fi alcătuit de partide.

Totuși, ea atrage atenția că și Cioloș are în echipă miniștri care nu ar fi avut ce să caute acolo.

Nu știm cât de performant va fi Guvernul Cioloș, cât e de determinat și ce posibilități concrete are să facă fie și un minimum de reformă, nu știm nici dacă premierul însuși nu este parte a sistemului, care îi pregătește intrarea în politică, cum circulă insistent un scenariu. Sunt destule lucruri criticabile până acum, altele care însă merită susținute. Sunt miniștri vădit incompetenți, țuțeri de partid sau ai unor grupări de interese, care nu aveau ce căuta în Cabinet de la bun început – Tobă, Dâncu și Curaj sunt doar câteva exemple -, așa cum alții sunt profesioniști, de bună-credință și hotărâți să nu se lase sufocați de presiuni și sforării. Un lucru este însă clar, Guvernul Cioloș e semnificativ mai bun și onest comparativ cu ori­ca­re alt guvern politic care putea fi emanat de partide în acest moment. Și mai mult ca sigur va fi așa inclusiv după alegeri.

Campania antitehnocrați la care asis­tăm s-a declanșat în decembrie, imediat după ce efectele Colectiv au în­ceput să se estompeze și după sondajul care arăta imensa cotă de popularitate a Guvernului Cioloș. Ea a crescut în intensitate pe măsura apropierii alegerilor locale și, probabil, va atinge apogeul la parlamentare.

Ce se urmărește și care sunt metodele și mesajele? În primul rând, discreditarea ideii de tehnocrație, văzută ca extrem de periculoasă pentru orice partid politic, indiferent de culoare sau mărime. Din acest motiv, se vehiculează obsesiv teoria, perfect valabilă într-o democrație mai puțin atipică decât a noastră, că politica se face cu politicieni. Nici „strada“, societatea în general nu neagă acest lucru, a spus doar că nu-i mai vrea pe acești po­li­ticieni, pe cei din cele două mari par­tide care au format până nu de mult USL. Dacă Cioloș ar avea succes, fie și parțial, ideea de tehnocrat inde­pen­dent politic ar putea câștiga teren și avea priză electorală. Pentru a evita acest risc, partidele și televiziunile afi­liate lor – niciuna nu iese din rând – îi toacă mărunt și insistent pe tehnocrați, încercând să demonstreze că tot politicienii sunt mai buni sau, în cel mai nefericit caz, sunt ‘aceeași mi­zerie'”, a scris Pora.

Continuă pe Revista22.ro.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 2,33 din 5)
Se încarcă...

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top