Premierul Victor Ponta a publicat, duminică, pe contul de Facebook, mai multe date economice comparative, aferente lui 2009, când România a suferit din plin efectele crizei finaciare globele, și lui 2015, când, conform Statisticii autohtone, țara noastră este fruntașă în Europa la creștere economică.

Astăzi, după încheierea acordului cu FMI, vă prezint câteva cifre. Vreau să vă arăt de unde am plecat în 2009, atunci când au început acordurile cu finanțatorii internaționali, și unde suntem în 2015.

Lumea poate judeca prin rezultate concrete ceea ce s-a facut mai ales în ultimii ani, fără politici de austeritate, fără sufocarea economiei ci, dimpotrivă, crescând nivelul de trai și veniturile românilor.

doar_PontaÎntr-adevăr, datele din 2009, când la putere s-a aflat, timp de trei trimestre, un guvern PSD-PDL, arată un declin anual al PIB de -6,6%, comparativ cu creșterea care, la nivelul trimestrului 2 din 2015, ajuns la 3,7%.

De asemenea, datele invocate arată o creștere semnificativă a pensiei medii și a salariilor mediu și brut, față de acum șase ani.

Alte două categorii de date relevă însă că această creștere economică este, deocamdată, una de palmares contabil: rata șomajului din urmă cu șase ani este practic egală cu cea din prezent: 6,9% în 2009, comparativ cu 6,8% în prezent. Acest indicator a fost invocat, de altfel, de mai mulți economiști, care au arătat că avansul economic al Guvernării Ponta nu este însoțit și de o creștere a locurilor de muncă.

Un alt indicator relevă o tendință care, pe termen lung, s-ar putea dovedi periculoasă pentru economie: inflația este bine ancorată în teritoriul negativ, rata anulă fiind de -1,9% în august, în scădere față de -1,7% în luna anterioară și de -1,6% în iunie.

De acest rezultat este, desigur, „resposabilă” în parte scăderea TVA la alimente dar este clar că se menține și deficitul de cerere. Teoria economică spune că o spirală deflaționisă este la fel de periculoasă (unii spun chiar mai periculoasă) pentru economie ca și una inflaționistă: menținerea cererii la un nivel scăzut duce la diminuarea producției care implică reduceri de locuri de muncă și eventuale noi ajustări (în jos) ale prețurilor care, dacă nu stimulează creșterea cererii, vor duce, din nou, la reducerea producției etc.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

4 Responses to Ponta, trădat chiar de cifrele economice pe care le invocă | Șomajul, ca acum 6 ani

  1. FBB spune:

    Domnule Ponta una e pa hartie alta e realitatea …

  2. Cristiann spune:

    As vrea sa nu ne mai raportam la salariul mediu, ci la cel minim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top