Când eram doar cu puţin mai tânăr şi ceva mai înverşunat pe sistem, am scris un eseu pe care l-am trimis la un concurs de eseuri. Ironie cruntă, concursul era sponsorizat de Boştină & Asociații.

Doru Boștină avea să fie acuzat la începutul anului pentru fapte de corupție; mai exact, pentru că ar fi luat mită – conform procurorilor – trei milioane de euro de la Gruia Stoica, foarte interesat să afle „prețul corect” la o licitaţie.

Concursul de eseuri a fost programat, din fericire, înainte să survină arestarea lui Gruia Stoica. Premiile anunţate şi sponsorizate de casa de avocatură s-au dovedit consistente – cel puţin pe „hârtie” (citeşte pixeli): undeva la vreo 10 mii de euro în total. Câştigătorii au fost nominalizaţi pe un site obscur cu hosting pe un server din Germania, fără poze, fără niciun element de identificare, cu excepţia textelor premiate. Texte destul de „şterse”, literar vorbind, pline de clişee, întărind suspiciunea că, în cel mai bun caz, concursul a fost o farsă sau, în cel mai rău caz, o operaţiune de spălare de bani.

Evident, eseul trimis de sus-semnatul n-a câştigat nimic. Eseul era despre borfaşi. Redau aici o parte din el şi promit că, după aceea, nu mă mai opresc până ajung la concluzii:-)

dodImaginaţi-vă o societate constituită exclusiv din borfaşi: cetăţenii cinstiţi, care produc plusvaloare prin munca lor, au fost alungaţi sau au plecat de disperare, după ce borfaşii i-au deposedat de bunuri şi le-au confiscat veniturile. De asemenea, proprietarii de capital oneşti, care cumpărau forţa de muncă a cetăţenilor cinstiţi plătind salariile negociate şi investeau, eventual, o parte din profit au fost escrocaţi de sus-pomeniţii borfaşi şi au părăsit societatea. Au rămas doar borfaşii, bunurile materiale şi lichidităţile escrocate precum şi aparatul birocratic-instituţional corupt, fără de care escrocheriile nu ar fi fost posibile. Într-un astfel de sistem distopic nu există progres, pentru că valoarea capitalului se degradează şi nu există mijloace prin să poată fi consolidată (amintiţi-vă că muncitorii şi proprietarii legitimi ai capitalului au fost alungaţi). Eventual, în lipsa victimelor care să poată fi înşelate, borfaşii vor sfârşi prin a se înşela între ei. La limită, ne putem închipui cum cel mai abil dintre borfaşi îşi va însuşi bunurile şi banii tuturor celorlalţi borfaşi. Dacă în jurul societăţii borfaşilor lumea a rămas relativ normală, cu o pondere echilibrată între cetăţenii oneşti şi secăturile parazitare, borfaşii nu vor avea unde să se ducă. Nimeni nu-i va primi nicăieri. Captivi în sistem, nu vor avea decât să încerce să-l detroneze pe borfaşul-şef. Poate vor reuşi – şi atunci procesul se va relua la infinit. Poate vor eşua, şi atunci vor fi constrânşi să aştepte sfârşitul biologic al borfaşului-şef, pentru ca un altul dintre ei să-i ia locul.  După care procesul se va relua la infinit. Sau până la extincţia întregii populaţii de borfaşi. Este o situaţie comparabilă, termodinamic, cu cea a unui sistem ajuns la entropie maximă. Stagnarea, adică – pe termen lung – moartea, este sentinţa pe care borfaşii şi-au scris-o singuri. Nimeni nu va reveni să muncească într-un sistem în care a fost escrocat. Nimeni nu va mai investi aici după ce a fost înşelat. În absenţa unui transfer de energie (muncă şi/sau capital) sistemul, acum izolat, nu poate ieşi din starea de entropie maximă.”

Cu riscul de a fi acuzat de talibanism băsist (chestie care m-ar amuza teribil), mărturisesc aici, pe pagina asta, la ora asta matinală, că mi-am amintit de propriul meu eseu când l-am auzit pe premierul Victor Ponta în sincron, la TV, declarând:

Ponta_af

INS a reconfirmat creşterea economică faţă de anul trecut şi, după cum se ştie, anul acesta ne vom încadra în toate ţintele. Restul e campanie electorală”.

Ponta fusese întrebat despre informaţiile comunicate miercuri de INS: datele provizorii, mai consistente statistic decât estimările flash din august, le confirmau pe acestea din urmă şi spuneau că PIB-ul României a scăzut două trimestre la rând, prin raportare „trimestru la trimestru” (PIB-ul a scăzut în intervalul ianuarie – martie a.c. cu 0,1% faţă de octombrie – decembrie 2013 iar economia s-a contractat cu 0,9% în perioada aprilie – iunie a.c. faţă de ianuarie – februarie).

down1Scăderea succesivă corespunde definiţiei recesiunii tehnice dar – ţinând cont şi de anvergura cifrelor – nu-i o mare nenorocire. Există posibilitatea ca economia unei ţări să crească la nivelul unui an chiar şi în condiţii de recesiune tehnică. Sunt precedente istorice în acest sens. După cum e perfect posibil ca recesiunea tehnică să anunţe o tendinţă şi să preceadă intrarea în recesiune „autentică”, situaţie când tot ce a produs o ţară în anul curent se dovedeşte a fi mai puţin decât ce a produs în anul anterior. Doar timpul va arăta cât de serios a fost avertismentul „recesiunii tehnice”. Însă premierul Ponta nu-i foarte îngăduitor cu timpul. Sau poate că timpul în campania electorală are altă valoare.

Cert este că premierul a reacţionat faţă de un fapt ancorat în realitatea obiectivă exact cum m-aş aştepta să reacţioneze un lider din societatea distopică evocată în eseul meu ratat: dacă ceva, orice, te deranjează sau îţi este ostil atunci 1) ignoră-l; 2) trimite-l în derizoriu dacă nu poţi să-l ignori; 3) distruge-l discret când se uită toţi în altă parte.

Prim-ministrul a ales, evident, varianta 2, celelalte fiind neconvenabile, întrucât era prea multă lume de faţă.

Cuvântul „recesiune”, cu toată încărcătura lui semantică negativă, este cel pe care Victor Ponta a vrut să-l alunge la periferia interesului public, contrapunându-i noţiuni precum „creştere în termeni anuali” şi „estimări FMI”.

Cuvântul „recesiune” nu-i serveşte lui Victor Ponta – premierul. Sau, electoral vorbind, îl deranjează. Sau îi este ostil.

Acum voi face uz de puţină imaginaţie exprimată retoric şi voi plasa în locul reporterului insistent pe cine vreţi dumneavoastră: spiritul lui John Keynes, ambasadorul marţian la Bucureşti sau însuşi Moise (proorocul, nu Guran, Doamne fereşte!) întrebându-l pe şeful Guvernului despre recesiunea tehnică anunţată de INS.

N-am nicio îndoială că răspunsul lui Victor Ponta va fi: „INS a reconfirmat creşterea economică (…) Restul e campanie electorală”.

NU faceţi greşeala să spuneţi că premierul MINTE, fie prin omisiune, fie prin răspunsul dat pe alături! Minciuna este exclusă din start într-un astfel de stat, într-o astfel de poziţie de autoritate publică! Minciuna este periculoasă, pentru că este vrăşmaşul – de multe ori egal sau mai puternic – al adevărului. Ori, în statul/sistemul/societatea despre care am îndrăznit, mai demult, să scriu un eseu, minciuna NU există. Există doar adevărul, spus de cei care au dreptul să-l spună. Orice altceva înseamnă lucruri marginale, derizorii, neconvenabile sau ostile, care trebuie distruse cât mai discret cu putinţă.

Şi pentru că trebuie trebuie să închei cumva acest articol de opinie – care nu angajează răspunderea nimănui, cu excepţia sus-semnatului – vă las dumneavoatră, cititorilor, următorul exerciţiu de imaginaţie drept temă pentru acasă:

Cum ar arăta, exprimat în cuvinte, Adevărul lui Victor Ponta – preşedinte, după 16 noiembrie, la întrebări pe următoarele teme: locuri de muncă, investiţii în infrastructură, învăţământ, sănătate? Rubrica de comentarii rămâne deschisă. Măcar până pe 16 noiembrie.

PS: îi rog pe funcţionarii care fac rezumate de presă pentru uzul consilierilor premierului (sau poate chiar pentru uzul premierului) să nu se împiedice de acest text. Dacă totuşi se împiedică, le sugerez să se rezume (sic!) la prima jumătate a titlului, care nu are nimic ostil, deranjant sau care să merite să fie distrus…

rtn

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

5 Responses to Ponta scoate minciuna în afara legii. Există doar adevărul lui, nimic altceva

 1. ovidiu constantinescu spune:

  Stimate domnule Iclozan,
  Am facut un efort in aceasta dimineata incercand sa identific lucrarea trimisa de dvs in cadrul programului Bursele Bostina, nu de alta dar tocmai ma pregateam de lansarea editiei a IX-a si am ajuns la concluzia ca articolul este o eroare in cel putin 2 aspecte.
  Pe scurt:
  A) Participarea dvs la programul Bursele Bostina
  a) Cred ca mintiti despre participarea la Bursele Bostina
  Ma jur, nu am reusit sa va gasesc in lista particpantilor de la cele 8 editii precedente: ori atunci, ori acum va ascunde[a]ti in spatele unui pseudonim, ceea ce inseamna ca undeva va simtiti confortabil cu ideea de a minti pana si despre propria identitate.
  Va rog sa publicati mailul prin care va confirmam primirea lucrarii, asa cum le-am trimis la TOTI cei care s-au inscris, si aceasta IN FIECARE AN. eu l-am cautat si nu l-am gasit, va rog sa ma ajutati.
  b) Nici unul din subiectele propuse in cele opt editii precedente nu se apropie nici pe departe de ce ati publicat pe pagina repoirtervirtual.ro Ori nu ati inteles ce vi se cere, ori… las la latitudinea cititorilor de a consulta, lista subiectelor propuse studentilor in toti acesti ani si sa vada si sa decida ei cam unde v-ati fi putut incadra.
  2006: anulI II- Intarirea puterii actionarilor minoritari; si anul IV “Guvernarea corporatista: sistemul monist versus sistemul dualist”.
  2007: anul III Organizarea şi administrarea societăţilor comerciale; Sistemul dualist vs. Sistemul unitar; anul IV Regimul juridic al unei tranzacţii bursiere. Particularităţi raportate la regimul juridic al unui contract de vânzare-cumpărare.
  2008: Anul III Rezolutiunea conventionala, pactele comisorii; anul IV Institutii financiare nebancare si banci –asemanari si deosebiri
  2009: anul II – Dezmembraminte ale dreptului de proprietate reglementate prin legi speciale din domeniul energiei, petrolului si al gazelor naturale; Anul IV – Actele de liberalitate ce pot fi facute de societatile comerciale
  2010 anul III – Rezolutiunea conventionala. Pactele comisorii. Teoria impreviziunii si aplicabilitatea ei in contextul crizei economice. ; anul – IVParteneriatul public-privat. Reglementari
  2011: ANUL III – Contestarea deciziilor Societăţii Comerciale pe Acţiuni (Hotărâri AGA şi Decizii CA) ANUL IV – Oferta publică de preluare obligatorie.
  2012: Contenciosul Administrativ în lumina Noului Cod de Procedură Civilă și a Legii de aplicare a Noului Cod de Procedură Civilă; Contenciosul administrativ in lumina Noului Cod de Procedură Civila si a legii de punere in aplicare a noului Cod de Procedura Civila
  2013 ANUL III – Interpretarea și executarea contractelor de garanție (mobiliare/imobiliare) sub aspectul Codului Civil și Codului de Procedură Civila; ANUL IV – Executarea silită imobiliară
  c) “Eseurile” pentru Bursele Bostina sunt – chiar daca la nivel de student – un efort de cercetare de specialitate, scrise intr-un limbaj specific studiilor de drept,, ori stilul fragmentului publicat pe reportervirtual.ro este din cu totul alt film…,

  d) Ceea ce-mi intareste impresia ca fabulati este si faptul ca nu nu aveati cum sa va inscrieti la un concurs de eseuri “sponzorizat de…” deoarece programul “Bursele Bostina” este programul de CSR al societatii noastre si noi nu sponzorizam “concursuri de eseuri”. Participarea la Sesiunea de Comunicari “Bursele Bostina” presupune nu numai scrierea unei lucrari de cercetare de specialitate [poate impropriu numita “eseu”] ci si trimiterea unei prezentari PPT care sa-l ajute pe candidat sa resume in 7 minute – in fata juriului SI a CELORLALTI participanti la concurs -care sunt prezenti TOTI in sala la sustinere! – a celor prezentate in eseu.

  e) Rezultatele concursului se anunta IMEDIAT, la maximum 30 de minute dupa terminarea prezentarilor TUTUROR celor care s-au inscris, care sunt rugati sa astepte putin, pana la incheierea deliberarilor.

  f) La incheierea programului, Societatea transmite un comunicat de presa cu numele castigatorilor catre toate publicatiile de specialitate, posteaza comunicatul pe pagina de www. bostina.eu – sectiunea Bursele Bostina – , pe blogul companiei, pe pagina de linkedin, pe facebook. O cautare pe google dupa “Bursele Bostina” e relativ simpla si demonteaza argumentul dvs cu “site-ul obscur de pe un server din Germania” …Ca sa nu va obositi, iata mai jos o lista foarte scurta a publicatiilor care au transmis, de-alungul anilor numele castigatorilor:

  http://www.avocatnet.ro/content/articles?id=29150;
  http://www.bizlawyer.ro/studenti/casa-de-avocatura-bostina-si-asociatii-lanseaza-bursele-bostina-2013-adresate-studentilor-la-drept;
  http://legalmagazin.ro/au-fost-atribuite-bursele-de-merit-in-cadrul-programului-bursele-bostina-2013/;
  http://www.juridice.ro/233362/despre-bursele-bostina-2012-la-final.html
  http://www.avocatnet.ro/content/articles?id=31453
  http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_29156/Bostina-si-Asociatii-a-desemnat-studentii-care-vor-beneficia-de-Bursele-Bostina-in-2009.html
  http://www.bursa.ro/bursele-bostina-2009-pentru-studentii-la-drept-in-bucuresti-iasi-si-cluj-66337&s=companii_afaceri&articol=66337&editie_precedenta=2010-03-14.html

  B) Doru Catalin Bostina nu a fost “arestat si eliberat ulterior” pentru ca nu a fost arestat.
  Spuneti dumneavoastra cum se numeste transmiterea cu ajutorul mass media a unor informatii false…necunostina de cauza? incurca-lucruri? economic cu adevarul?

  Cred ca am fost concludent in argumentul meu ca scrieti dupa ureche, fara o minima documentare, macar… jurnalism de cea mai slaba calitate, de tip “hormonal”, descalificanta din punct de vedere profesional, cu nimic mai prejos decat minciuna infierata in articol.
  Astept corectarea celor afirmate cu scuzele de rigoare
  Ovidiu Constantinescu
  PR Manager Bostina si Asociatii

  • Valentin Iclozan spune:

   Stimate domnule Constantinescu,

   Nu am pretins niciun moment că aș fi participat la „Bursele Boştină” în această viaţă sau într-una anterioară. Susţinerea mea a fost că am participat la un eveniment sponsorizat de Casa de Avocatură „Boştină & Associates”. Sigla „Bostina & Associates” este prezentă şi astăzi pe site-ul concurslui respectiv. Site-ul este încă hostat pe server şi poate fi accesat, în ciuda faptului că a trecut aproape un an de la încheierea concursului. Aveţi dovada aici: http://bit.ly/1seRM6d
   Repet, ca să fie clar pentru dumneavoastră şi pentru cititorii care ar putea face aceeaşi confuzie: NU am participat la „Bursele Boştină”, ci la evenimentul unei organizaţii care şi-a pus pe site sigla Casei de avocatură „Boştină & Associates” la rubrica „sponsor al evenimentului”. Nici nu aveam cum să particip la „Bursele Boştină”, întrucât nu am studii de Drept. Dacă societatea care a organizat concursul de eseuri a folosit ilicit sigla Casei de Avocatură pe care o reprezentaţi, atunci, cu părere de rău pentru eventualele prejudicii de imagine, problema este între dumneavoastră şi societatea respectivă.
   Cât priveşte referirea inexactă la „arestarea” avocatului Doru Boştină, prezint scuze pentru eroare. Am rectificat textul după ce am citit observaţiile dumneavoastră. Nu sunt un pasionat al proceselor juridice dar am reţinut că un nou termen în dosarul respectiv, în care procurorii invocă fapte de corupţie, este stabilit chiar joi, 10 octombrie, la Curtea de Apel Ploieşti.
   Ca ultimă precizare – deşi îmi permit să cred că interesul dumneavoastră a scăzut acum, când confuzia referitoare la „Bursele Boştină” a fost eliminată – va prezint linkul către materialul înscris în concursul de eseuri pe site-ul căruia figurează sigla „Boştină & Associates”: http://bit.ly/1yay7b6
   Aţi avut dreptate într-o privinţă – participarea mea a fost una sub pseudonim.

   O zi bună şi nu ezitaţi să mă contactaţi – prin comentarii sau prin mail-ul prevăzut la rubrica de contact – dacă au rămas nelămuriri.

 2. gina spune:

  Concursul era de cine minte mai mult si de cine fura fara a fi acuzatde nimic sau cum se bate un parinte cu handicap si scapi fugind din tara

 3. nadia nitov spune:

  minciuna oficiala, minciuna sustinuta de guvern, de mass media corupta si de toti membrii familiilor celor implicati in minciuna plus cateva milioane de putori artarnatoare la pomana. SUTEM DEJA O TARA DE BORFASI unde cei cinstiti care n-au reusit sa place, ca nu toti putem pleca, agonizeaza in timp ce borfasii le fura cerseafurile de sub ei. au castigat BORFASII IN ROMANIA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top