Gorghiu Blaga PNLLiberalii au depus luni, la Parlament, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Victor Ponta pentru care au semnat 180 de parlamentari.

Eugen Nicolăescu, șeful Grupului PNL din Camera Deputaților, a spus că moţiunea a fost semnată de 119 deputaţi, din care 112 PNL, şase neafiliaţi şi unul de la Grupul Democrat şi Popular şi 61 de senatori, din care 58 de la PNL şi trei neafiliaţi.

Moțiune este intitulată „Alege între România și Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!”

Pentru a fi adoptată de Parlament, moțiunea are nevoie de voturile a jumătate plus unu din aleși, adică 276 de voturi. Dacă toți parlamentarii PNL votează, ar mai fi necesare alte 100 de voturi.

Este foarte greu ca un asemenea premier să reprezinte România în lume„, a declarat liderul de grup al PNL din Camera Deputaților, Eugen Nicolăescu, afirmând că parlamentarii au de ales „între interesele cetățenilor români și interesele personale ale lui Victor Ponta”.

Moțiunea de cenzură a fost depusă în aceeași zi în  care a început procesul lui Victor Ponta de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Acesta este judecat alături de senatorul PSD Dan Șova în Dosarul „Turceni-Rovinari”. Și foști directori din cadrul celor două complexuri energetice sunt judecați în același caz.. Ponta este acuzat de fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani. Premierul a respins constant acuzațiile, iar procurorii anticorupție au pus sub sechestru un apartament al premierului în vederea recuperării prejudiciului din acest caz.

În textul moțiunii, liberalii se adresează în mod direct lui Gabriel Oprea și Liviu Dragnea. Cei doi au anunțat astăzi că susțin actualul Executiv și vor respinge moțiunea, potrivit HotNews.ro.

Parlamentul este primul for democratic care are datoria să reprezinte interesele poporului român și să sancționeze situațiile în care puterea nu mai guvernează pentru cetățeni.

Birourile permanente reunite ale celor două camere din Parlament au decis ca moțiunea de cenzură să fie citită miercuri, după dezbaterile și votul privind raportul de activitate al TVR, care încep la ora 10.00.
Dezbaterile și votul pe motiune vor avea loc marți, 29 septembrie, de la ora 10.00.

Liberalii au mai depus o moțiune de cenzură, în sesiunea parlamentară anterioară, care a picat în luna iunie deoarece nu a strâns suficiente voturi.

Iată textul moțiunii depuse de PNL

Alege între România și Ponta, un premier compromis.

Demite-l pe Victor Ponta!

Domnilor președinți ai celor două Camere ale Parlamentului,

Doamnelor și domnilor senatori și deputați ai României

Am cerut convocarea Parlamentului pentru a discuta despre cum vrem, dar în primul rând despre cum doresc românii să arate România, mâine. Constatăm cu toții că suntem singura țară din lume în care există un prim-ministru inculpat trimis în judecată, aflat încă în funcție.

Își permite România să fie reprezentată la nivel de prim-ministru de un inculpat trimis în judecată? Cetățeni, politicieni, ne mai permitem să tolerăm minciuna, corupția și impostura actualului prim-ministru? Sunt întrebări la care trebuie să răspundem acum! Cei mai mulți concetățeni au făcut-o deja, au semnat pentru demiterea lui Victor Ponta, în sondajele de opinie își exprimă nemulțumirea față de un asemenea premier, după ce l-au respins la prezidențiale.

Partidul Național Liberal a decis să depună, de îndată, această moțiune de cenzură împotriva Guvernului pentru că situația actuală, cu un premier trimis în judecată, compromite o națiune întreagă. În orice altă țară din UE premierul și-ar fi dat demisia în momentul următor începerii urmăririi penale, adică acum mai bine de trei luni de zile.

În acest moment, România are un prim-ministru care în orice cancelarie europeană este privit doar ca un inculpat. Au apărut chiar exemple concrete de miniștri luați în derâdere de omologii lor din cauza acestui politician, care se vrea de neînlocuit. Toți oficialii europeni știu că Victor Ponta se află în boxa acuzaților. PNL este partidul care apără prezumția de nevinovăție, dar această prezumție nu poate fi folosită ca pretext pentru discreditarea totală a poziției de prim-ministru.

Așadar, stimați parlamentari, dragi români, Victor Ponta trebuie să plece din fruntea Guvernului, pentru că:

un premier acuzat de fals în înscrisuri nu poate semna acte normative ale României;

un premier acuzat de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată nu poate gira bugetul României;

un premier aflat în fața judecătorilor pentru spălarea banilor nu poate avea pe mână taxele și contribuțiile românilor;

un premier acuzat de fapte legate de corupție nu va putea garanta românilor un scrutin corect în 2016;

un astfel de premier va negocia cu FMI doar de pe treptele tribunalului, între două înfățișări.

În ciuda propriilor sale laude, acest prim-ministru lasă o economie cu probleme structurale, plină de incertitudini. Guvernul Ponta este guvernul care a tăiat masiv investițiile și a blocat construcția de autostrăzi, de noi spitale și școli. A făcut praf marile privatizări, abandonându-le, bineînțeles, în mari anchete de corupție.

Vă cerem astăzi, doamnelor și domnilor senatori și deputați, să puneți capăt, în al doisprezecelea ceas, acestei situații rușinoase în care ne aflăm.

Domnule Gabriel Oprea, vrem să ne spuneți tuturor, acum, care este interesul național care reclamă menținerea lui Victor Ponta cu prețul decredibilizării acestei țări. Puneți în balanță promisiunea făcută lui Ponta și interesul acestui popor. Ce alegeți?!

Domnule Liviu Dragnea, vorbeați recent de resetarea clasei politice, de o nouă politică. Sprijinindu-l pe Ponta, nu faceți decât să vindeți iluzii românilor. Menținerea PSD la guvernare nu poate fi un scop în sine. Nu mai confundați România cu partidul! Dacă vi-l doriți pe Ponta și nu puteți scăpa de el, folosiți-l la PSD, dar nu la Palatul Victoria. PSD-ul ce alege, România sau Victor Ponta?!

Dacă sunteți alături de Ponta, sunteți complicii lui. Dar în această situație sunteți poate chiar mai vinovați decât el. Distrugeți iremediabil imaginea României, imaginea noastră. Uitați-vă în presa internațională! Cu un astfel de precedent toxic, arătăm ca un stat care tolerează corupția sau care acceptă corupți la vârful celor mai importante instituții.

Doamnelor și domnilor senatori și deputați, vă cerem să analizați cu înțelepciune și în folosul României. Cei care v-au votat și v-au trimis în Parlament nu v-au cerut să țineți în funcția de premier un inculpat urmărit penal. Dacă veți vota împotriva acestei moțiuni de cenzură, veți trăda speranța românilor care mai cred că viitorul aparține celor cinstiți.

Este timpul ca din banii cetățenilor să nu mai plătim dezonoarea. Ne aflăm acum, mai mult ca oricând, în situația în care aveți obligația să spuneți că vă pasă de această țară.

Dacă veți fi de acord cu demersul nostru, înseamnă că veți considera că Romania este mai importantă decât interesul PSD de a guverna oricum, inclusiv cu un prim-ministru inculpat trimis în judecată.

Votul de astăzi îl acordați pentru sau împotriva decenței, corectitudinii și responsabilității în exercitarea funcției publice. Numai așa putem reclădi o Românie demnă, și aceasta este posibilă numai ”fără Victor Ponta”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

2 Responses to PNL caută încă 100 de voturi pentru moțiunea anti-Ponta | Dezbaterea, pe 29 septembrie

  1. […] Martin Schulz, atacat de „Grecii Independenți” cu suspiciuni de corupție • PNL caută încă 100 de voturi pentru moțiunea anti-Ponta | Dezbaterea, pe 29 septembrie • „Profetul” Orban: Europa va ajunge la o poziție comună, dar nu pro-migranți, […]

  2. […] Martin Schulz, atacat de „Grecii Independenți” cu suspiciuni de corupție • PNL caută încă 100 de voturi pentru moțiunea anti-Ponta | Dezbaterea, pe 29 septembrie • „Profetul” Orban: Europa va ajunge la o poziție comună, dar nu pro-migranți, […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top