După ce Palada îi transmisese că se înșeală în privința sensului cuvântului „incremental” – dar trecuse și la o serie de acuzații mai serioase (inclusiv faptul că înainte de 1989 „discuta discuții cu oamenii rușilor”, amănunte aici) – Andrei Pleșu îi răspunde într-un comentariu publicat luni:

andrei-plesuCuvîntul „incremental“ nu face parte din vocabularul meu. Nu ştiu nici ce înseamnă ”tiristor”, sau ”mosfet”. Alţii – mai cultivaţi, mai bine instalaţi în limba română – ştiu. Continui, totuşi, să fiu de părere că dacă vorbeşti poporului dintr-un studiou de televiziune e preferabil să foloseşti cuvinte mai la îndemînă, mai ales dacă există echivalenţe româneşti consacrate, sau dacă ceea ce vrei să spui se poate spune simplu şi limpede.

Evident, eşti liber şi să vorbeşti păsăreşte, să faci pe nebunul, să arăţi că „ai vocabular”. Dar, mai ales cînd meseria ta implică o anumită abilitate a comunicării, inteligent este să nu te scremi, să nu dai ascultătorilor sau cititorilor tăi impresia că, fără un certificat de absolvire a DEX-ului şi fără o specializare în statistică matematică, n-au acces la discursul tău.

La rîndul meu, sunt liber să semnalez faptul că un anumit tip de comportament retoric e stricător de limbă. Dar sunt cu adevărat liber? Nu prea, de vreme ce un ditamai reprezentant al guvernului dă imediat cu mine de pămînt, într-o variantă cu totul insolită. Eu zic: publicul nu e obligat să ştie ce e aia „matrafoxat”. El răspunde: „băsistule!” Eu zic: într-o dezbatere publică, nu e indicat să recurgi la un termen tehnic, neuzitat în vorbirea curentă şi, de altfel, manevrat discutabil („incremental”). El răspunde: „Eşti omul ruşilor!”. Sau: „ţi-e frică de victoria electorală a lui Ponta!” Dacă arăt că nu se spune „să scrim”, ci „să scriem”, insul cu pricina e în stare să mă facă trădător de ţară. În aceste condiţii, orice discuţie e inutilă. Să trecem, deci, la lucruri mai consistente.

Citiți textul integral în Adevărul

Acest articol este proprietatea Pagina de Politică și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Articole similare

5 Responses to Pleșu, răspuns pentru Palada:Ești liber să vorbești păsărește, să faci pe nebunul…

 1. ion iluc spune:

  Malada sau malaka,cum isi permite sa intre in polemica cu domnul Plesu cine este acest guster??

 2. mariana spune:

  pirel malada asta este muuuult subcultura domnului Plesu, un individ ca malada asta nici nu merita sa-i raspunzi pentru ca si asa nu intelege sensul cuvintelor, este o lepadatura care maninca banii poporului.

 3. zoe spune:

  Nu stie el d’astea dle Plesu!

 4. cristoiu spune:

  Palada nu merita o reactie din partea dlui.Plesu.

 5. O spune:

  Palada o face pe nebunul sau e chiar nebun?
  L-am vazut astazi la Realitatea si cam asta a fost impresia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top